- andreaspap78 έγραψε:
- καλό είναι να μάθουμε ποιος ήταν αυτός που ψήφισε να ξέρουμε και πρόσωπα.....
+1000
Εδώ είναι και το κειμενο από την Ημερησία.gr
Νέα μέτρα για την προστασία των μελισσών προωθεί η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα μια νέα ψηφοφορία των κρατών μελών της ΕΕ την άνοιξη πάνω στην πρότασή της να απαγορευτούν για δύο χρόνια πολλά εντομοκτόνα που ευθύνονται για την μείωση του αριθμού των μελισσών και ότι ελπίζει σε μια ισχύ του μέτρου αυτού από την 1η Ιουλίου φέτος.
Ο Επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ ανακοίνωσε στους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες την απόφασή του να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την πρότασή του και να τεθεί αυτή σε ψηφοφορία στο πλαίσιο μιας επιτροπής προσφυγών την άνοιξη, καθώς η πρώτη ψηφοφορία που έγινε την Παρασκευή στους κόλπους επιτροπής ειδικών δεν επέτρεψε να ληφθεί μια απόφαση, εξήγησε ο εκπρόσωπός του.
"Η Επιτροπή ελπίζει ότι θα μπορέσουν να ληφθούν μέτρα από την 1η Ιουλίου του 2013", υπογράμμισε ο ίδιος.
Μια διαδικασία προσφυγής προβλέπεται στους κόλπους της ΕΕ αν μεταξύ των κρατών μελών δεν συγκεντρώνεται ειδική πλειοψηφία. Στο τέλος, αν η κατάσταση διαιωνίζεται, η τελική απόφαση επανέρχεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αποχές εκλαμβάνονται ως σιωπηλή υποστήριξη του μέτρου που προτείνεται.
Η Επιτροπή προτείνει την αναστολή για δύο χρόνια της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών ουσιών που υπάρχουν σε εντομοκτόνα για τεσσάρων ειδών καλλιέργειες : αραβοσίτου, ελαιοκράμβης, ήλιων και βαμβακιού.
Η πρόταση αυτή στηρίζεται σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Τα τρία νεονικοτινοειδή που ενοχοποιούνται βρίσκονται σε εντομοκτόνα που παρασκευάζουν ο γερμανικός όμιλος Bayer και ο ελβετικός Syngenta, κυρίως το Cruiser OSR.
Δεκατρία κράτη ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης αυτής στην ψηφοφορία που έγινε την Παρασκευή στους κόλπους επιτροπής ειδικών,
αλλά εννέα χώρες ψήφισαν κατά (Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ιρλανδία,
Ελλάδα, Λιθουανία, Αυστρία, Πορτογαλία και Ουγγαρία) και πέντε απείχαν, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Βρετανία.
Οι αποχές των δύο αυτών χωρών, σε καθεμία από τις οποίες αναλογούν 29 ψήφοι, εμπόδισαν να γείρει η πλειοψηφία προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.