Παιδιά Καλημέρα. Εχθές έκανα μια επιθεώρηση στα μελίσσια μου όπως όλοι μας πιστεύω αυτή την εποχή κοιτάζοντας για βασιλοκέλια, αρρώστιες , αν χρειάζεται τελάρο κλπ.
Όλα τα μελίσσια ήταν ήσυχα στην συμπεριφορά και δεν είχα ενοχλήσεις και τσιμπήματα.
Δύο όμως από αυτά , που ήταν και λίγο μεγαλύτερα σε πληθυσμό αντέδρασαν λίγο διαφορετικά . Τι εννοώ.
Κάπνισα το μελίσσι ελαφριά από την είσοδο άνοιξα το καπάκι και κάπνισα ελαφρά και οριζόντια πάνω από τα τελάρα . Και εδώ τα μελίσσια ήρεμα και όχι επιθετικά . Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως είναι ότι αμέσως μετά το κάπνισμα πετάχτηκαν αμέσως στην κορυφή των τελάρων . Επανέλαβα το κάπνισμα οριζόντια στα τελάρα για να κατέβουν πάλι αλλά σχεδόν αμέσως ξανά ανέβηκαν στην κορυφή των τελάρων . Το έκανα και μια τρίτη φορά να δω τι γίνεται και συνέβη ακριβώς το ίδιο . Να προσθέσω επίσης ότι φαινόταν ότι το μελίσσι τη στιγμή που κατέβαινε κάτω μετά έπιανε το πάτωμα και μετά πήγαινε και ανέβαινε στα κενά τοιχώματα της κυψέλης, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχουν τελάρα. Το μελίσσι μετά το κάπνισμα ανέβαινε επάνω σχεδόν αμέσως. Φυσικά όπως είπα δεν είχα ενοχλήσεις στην επιθεώρηση αλλά μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει αυτή την συμπεριφορά σε αυτά τα δύο ισοδύναμα μελίσσια ???? Δηλαδή ενώ με το κάπνισμα η φυσιολογική συμπεριφορά είναι το μελίσσι να κατεβαίνει αυτά με το κάπνισμα φαινόταν να ανεβαίνουν.