|
| Φάρμακα και σωστές αναλογίες χορήγησης. | |
| | Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
Αγγελής60 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 574
| Θέμα: Φάρμακα και σωστές αναλογίες χορήγησης. Δευ Φεβ 18, 2013 8:21 pm | |
| Καλησπέρα . Ένα ζήτημα που απασχολεί είναι η σωστή αναλογία του σκευάσματος που χορηγούμαι στα μελίσσια μας αλλά και η σωστή θερμοκρασία ώστε να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ένα πρόβλημα επίσης είναι όταν πρέπει να γίνει διάλυση του σκευάσματος σε σιρόπι. Σκέφτομαι λοιπόν να κάνω μια θεραπεία για βαρρόα με θυμόλη σε σιρόπι.
Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μείγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 21-28 ημέρες. Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου. Η χρήση της θυμόλης, σύμφωνα με πληροφορίες, σταματά τον βιολογικό κύκλο της βαρρόας, με συνέπεια την έμμεση στείρωση του θηλυκού.
Καθόλου διαφωτιστικό το άρθρο αν και επιστημονικό . Τα ερωτήματα μου λοιπόν είναι αυτά.
1: Ποίος είναι ο σωστός όγκος σιροπιού μετά την ανάμειξη ενός λίτρου νερό με ένα κιλό ζάχαρης ??? Κάπου διάβασα ότι μετά την ανάμειξη 1 κιλού ζάχαρης με 1 λίτρο νερό μας δίνει 1,660 λίτρων σιρόπι. Είναι αυτό σωστό ??? Με δεδομένο αυτό θα μπορούμε στο εξής να δίνουμε την σωστή αναλογία σκευάσματος σε κάθε λίτρο σιρόπι. 2 : Από το μείγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι Όπως καταλαβαίνετε ούτε αυτό το σημείο είναι κατατοπιστικό . Σε άλλη ανάρτηση , σχετική όμως με το θέμα διάβασα ότι ανά λίτρο σιροπιού προσθέτουμε 1 cc από το διάλυμα θυμόλης και οινοπνεύματος που φτιάξαμε νωρίτερα έτσι τουλάχιστον έχουμε κάποια δεδομένα για να έχουμε και τις σωστές αναλογίες διαλύματος προς λίτρο σιροπιού.
Όποιος μπορεί και ξέρει ας βοηθήσει να ξεδιαλύνω τις απορίες μου στα δύο παραπάνω ερωτήματα. Πάντως σε ανάρτηση που διάβασα από άνθρωπο που έχει δοκιμάσει την παραπάνω θεραπεία έμεινε πολύ ικανοποιημένος . Αυτός είναι που προτείνει και την αναλογία διαλύματος 1cc ανά λίτρο σιροπιού . Ευχαριστώ πολύ για τις τυχόν απαντήσεις σας. | |
| | | KENTRI Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 291
| Θέμα: Απ: Φάρμακα και σωστές αναλογίες χορήγησης. Δευ Φεβ 18, 2013 9:02 pm | |
| Για την πρωτη ερωτηση : 1 λιτρο νερο εαν διαλυθει με 1 κιλο ζαχαρη δινει περιπου 1,6 λιτρα σιροπι ( και οχι 2 ). Αυτο γινεται επειδη 1 κιλο ζαχαρη εχει ογκο ο,6 λιτρα. | |
| | | ouranis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 325
| Θέμα: Απ: Φάρμακα και σωστές αναλογίες χορήγησης. Τρι Φεβ 19, 2013 12:52 am | |
| φιλε μου εγω περυσι εκανα την θεραπεια που περιγραφεις με το 1 cc ανα λιτρο σιροπιου 1 προς 1 για 25 26 μερες και δεν ειχα προβλημα με βαρροα καθολου τους κρισιμους μηνες αυγουστο σεπτεμβρη ενω προπερσι που δεν εκανα ειχα ζοριστει πολυ .τωρα αν σιγουρα κανει την δουλεια που λενε θα το δειξει ο χρονος. νομιζω η αλλη αναλογια στα 13.5 λιτρα σιροπι οτι ειναι για την νοζεμιαση οχι για την βαρροα | |
| | | spithoyras Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 565
| Θέμα: Απ: Φάρμακα και σωστές αναλογίες χορήγησης. Τρι Φεβ 19, 2013 10:54 am | |
| - Παράθεση :
- Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μείγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 21-28 ημέρες.
Φιλε Αγγελη απο τη παραπανω συνταγη που οπως λες δεν ειναι και πολυ σαφης αποφασισα το περασμενο φθινοπωρο να κανω θεραπεια με τον μεσο ορο του 5-20cc που ειναι 12,5cc σε ενα λιτρο σιροπι.Προλαβα να ταισω για 17 ημερες αλλα εντω μεταξυ η προσβολη ηταν τοσο μεγαλη (παραμορφωμενα φτερα) που αναγκαστηκα να διακοψω και να κανω θεραπεια με οξαλικο εστω και με λιγους γονους.Τα δικα μου συμπερασμα ηταν οτι η παραπανω θεραπεια θυμολης δεν ειναι για μεγαλη προσβολη αλλα για ξαλαφρωμα, δευτερον πως θελει περισσοτερη αναλογια θυμολης περαν του 12,5cc/λιτρο, τριτον οτι δεν ειναι αμεσου αποτελεσματος αλλα μακροπροθεσμου και τεταρτον θελει ισως και τις 28 μερες θεραπειας. Τα υπολοιπα συμπερασματα δικα σας και ευχαριστως αν θελετε να τα συζητησουμε. | |
| | | Αγγελής60 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 574
| Θέμα: Απ: Φάρμακα και σωστές αναλογίες χορήγησης. Τρι Φεβ 19, 2013 2:19 pm | |
| Φίλε spithouras βρίσκω την αναλογία που πρόσθεσες στο σιρόπι λίγο αυθαίρετη και μάλλον θα έπρεπε να το ψάξεις περισσότερο . Εγώ το έκανα και βρήκα αυτή τη δημοσίευση στο Δίκτυο και μάλιστα τηλεφώνησα στην συντάκτη της ανάρτησης για περισσότερες πληροφορίες και μου είπε ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματική αλλά πολύ κουραστική . Η δημοσίευση εδώ . [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | |
| | | spithoyras Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 565
| Θέμα: Απ: Φάρμακα και σωστές αναλογίες χορήγησης. Τρι Φεβ 19, 2013 4:57 pm | |
| Εκανα το λαθος να γραψω 12,5cc/λιτρο το σωστο ειναι οτι εβαλα 12,5cc/13,5λιτρα σιροπι. Αυτο αντιστοιχει σε 0,926cc/λιτρο. Στη δικη μου συνταγη λεει πως ταιζουμε απο 200-500ml σιροπι καθε 2-3 μερες ενω ο φιλος της ιστοσελιδας που παραθετεις ταισε καθε μερα απο 200ml.Ισως εδω ειναι το κλειδι της διαφορας που παιζει τον ρολο του.Επισης πρεπει να λαβουμε υποψην οτι εγω δεν προλαβα να κανω την θεραπεια επι 28 ημερες αλλα διεκοψα στην 17η για να μην χασω το μελισσι. | |
| | | Giannis73 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 58
| Θέμα: Απ: Φάρμακα και σωστές αναλογίες χορήγησης. Πεμ Φεβ 21, 2013 4:37 pm | |
| Στα σεμινάρια που παρακολουθώ έτυχε και μιλήσαμε πολύ πρόσφατα για το συγκεκριμένο θέμα με καθηγητή από το ΑΠΘ.
1κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό δίνουν 1700ml σιρόπι.
Η αναλογία είναι 1gr θυμόλη σε 15 λίτρα σιρόπι.
Για την ακριβή μέτρηση της θυμόλης παίρνουμε ένα άδειο blister από Depon και γεμίζουμε 2 θήκες χαπιών με την θυμόλη, είναι 1gr για να μην παιδευόμαστε με ζυγαριές ακριβειας.
Η θυμόλη διαλύεται με οινόπνευμα πριν μπει στπ σιρόπι χωρίς συγκεκριμένη αναλογία...ρίχνουμε σιγά σιγά οινόπνευμα μέχρι να διαλυθεί η θυμόλη.
Επίσης την θυμόλη στο σιρόπι την χρησιμοποιούμε πάντα σαν προληπτικό μέτρο όποτε κι αν χρησιμοποιούμε σιρόπι.
Επίσης προληπτικά (βοηθάει το να πέσει κάποια βαρρόα όποτε πηγαίνουμε στα μελίσσια μας) μπορούμε να βάζουμε στο καπνιστήρι μας λίγους κόκους από λιβάνι (πριν την επεξεργασία του με αρώματα, καθαρό).
Ελπίζω να βοήθησα. | |
| | | | Φάρμακα και σωστές αναλογίες χορήγησης. | |
|
Παρόμοια θέματα | |
|
| Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή | Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
| |
| |
|
e-mail: melissologia@gmail.com
|
Wherever you are in the world… enjoy your bees!!! | |
|