Ο αριθμός παρτίδας έχει να κάνει με την ιχνηλασιμότητα ενός προίόντος.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όλες οι εταιρίες που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων θα πρέπει να εφαρμόζουν υποχρεωτικά σύστημα ιχνηλασιμότητας. Ιχνηλασιμότητα είναι η δυνατότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης τροφίμων, ζωοτροφών και ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων ή ουσιών που πρόκειται ή αναμένεται να ενσωματωθούν σε τρόφιμα ή σε ζωοτροφές σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και διανομής τους.
Συγκεκριμένα, η ιχνηλασιμότητα διευκολύνει την απόσυρση των τροφίμων και επιτρέπει την ακριβή ενημέρωση των καταναλωτών για τα προϊόντα που εγκυμονούν κινδύνους. Ένας από τους στόχος της ιχνηλασιμότητας είναι να εξασφαλίσει την εκτέλεση αποσύρσεων ή ανακλήσεων, με ακρίβεια και συγκεκριμένους στόχους.
Οπότε κάθε συσκευασία προιόντος που βγαίνει στην αγορά και σύγουρα στο ράφι θέλει αριθμό παρτίδας. Κάθε φορά που είναι να συσκευάσουμε ένα προιόν κρατάμε σημειώσεις σε ένα βιβλίο για την διαδικασία και άλλα... π.χ. βάζα πλήθηκαν με ζεστό νερό, το μέλι είναι χαρμάνι τόσο από τα Ά τρύγο τόσο από τον Δ τρύγο και τόσο από τον Ε τρύγο κλπ και κάθε παρτίδα συσκευασία έχει το δικό της αριθμό. Εκτός από την ετικέτα, όταν πουλάμε αναγράφουμε στο τιμολόγιο δίπλα από το προιόν τον αριθμό του. Έτσι αν κάτι πάει στραβά, και είναι πιθανόν, θα ξέρεις που έχεις δώσει το συγκεκριμένο προιόν. Είναι και μια καλή πρακτική που αξίζει να εφαρμόζουμε όλοι. Εγώ την εφαρμόζω σε όλα τα προιόντα μου. Χέρι χερι δεν χρειάζεται αλλά από την άλλη αφου θα ξέρεις τι παρτίδα είναι γιατι να μην το αναγράφεις;