Από τα λίγα που έμαθα, ένα έχω να σου πω. Όπως και εγώ έκανα αρκετές ερωτήσεις για το πεύκο, έτσι και εσύ έχεις απορίες. Ποτέ δεν κατάλαβα τι είναι δυνατό μελίσσι για το πεύκο. Αυτό που κατάλαβα είναι όσο πιο δυνατά είναι τόσο καλύτερα θα τα πάνε. Αναλογικά πάει. Πάρε τα μελισσάκια σου, πήγαινέ τα στο πεύκο και μάθε αν ήταν τελικά δυνατά. Τέλη Οκτωβρίου θα ξέρεις. Κάποιος ανέφερε το υποκατάστατο γύρης, πραγματικά αν μπορείς βάλε, έτσι λένε οι χειρισμοι, εγώ δεν το έχω κάνει γιατί υπάρχει γύρη στην περιοχή μου. Έχω και εγώ 5 μελισσάκια από 13-14 μέχρι 18-19 πλαίσια κοντά σε πεύκο. Θα τα δοκιμάσουμε λοιπόν και σε λίγο καιρο θα συζητήσουμε πάλι τα αποτελέσματα.
Ρόλο παίζει αν έχεις σκοπό να τα πας σε αμοιγές πευκοδάσος ή απλώς εκεί που τα έχεις έχει και πεύκο κοντά. Αν συμβαίνει το δεύτερο αυτά που διαβάζεις για τους χειρισμούς στο πεύκο μη τα παίρνεις τις μετρητοίς. Σφίξε τα μελισσάκια στον Β΄όροφο να γεμίζουν τα πλαίσια πολύ καλά. Να το κρίνεις αυτό μέρα, μη μπερδεύεσαι με την εικόνα που μπορεί να έχει το σούρουπο, πηγαίνουν πάνω για αερισμό, ειδικά αν έχεις κενό χώρο και νομίζεις ότι το μελισσι... θέλει πάτωμα!!! Το ιδανικό είναι να παίρνεις τα πλαίσια όταν γεμίζουν ένα ένα και όχι στο τέλος του ΟΚΤ. Δύσκολο μεν αλλά μάλλον αποδίδει μεγαλύτερη ποσότητα στο τέλος. Κάποιοι προτείνουν να υπάρχει δεύτερη είσοδος στο Β΄ όροφο. Θα το κάνω σε 2 μελίσσια τις επόμενες μέρες.
Μερικά απο αυτά που γράφω τα έχω δοκιμάσει, τα υπόλοιπα θα τα δούμε φέτος. Οι χειρισμοί εξαρτώνται απο το αν τα πας σε μέρος που το μόνο που υπάρχει είναι πεύκο ή θα είναι... πιο φυσιολογική.