| Ζαχαροζύμαρα | |
|
+7ΚΩΣΤΗΣ melissonas λοβινιωτης japetus melinioxori MILIBEE parosbees 11 απαντήσεις |
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Ζαχαροζύμαρα Σαβ Νοε 14, 2009 6:38 pm | |
| Μετα από κάμποσα τηλεφωνήματα που δέχτηκα από φίλους και γνωστούς και λόγω εποχής σκέφτηκα να γράψω για το πώς φτιάχνουμε το δικό μας ζαχαροζύμαρο. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στεριανής, υπάρχουν ανθοφορίες και συλλογή νέκταρος όπως και γύρης ακόμη. Όσο προχωράμε όμως στο Φθινόπωρο αυτά θα αρχίσουν να τελειώνουν και όσοι δεν έχουν αφήσει πολλές τροφές στα μελίσσια τους, και όχι μόνο, καλό θα είναι να φτιάξουν δικό τους ζαχαροζύμαρο γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά. Δεν υπάρχει πιό καλή τροφή από το δικό μας ζαχαροζύμαρο ειδικά αν το μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από τις δικές μας μέλισσες. Οι συνταγές που ακολουθούν είναι από επιστήμονες του κλάδου και δουλεμένες από μένα κάμποσα χρόνια και είναι για αυτούς που έχουν ζυμωτήριο. Για τους νέους μελισσοκόμους που κυρίως σε αυτούς απευθύνομαι και δεν έχουν ζημωτήριο θα βάλουν λιγότερο ζάχαρι άχνη περίπου 25-30% ή θα πάνε σε κάποιον γνωστό τους που έχει ζημωτήριο να το φτιάξουν. Σε ένα τσουβάλι ζάχαρι άχνη 50kg θα χρειαστούμε 12 κιλά μέλι και 4 ποτήρια του νερού χυμό από ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. Ο τρόπος παρασκευής είναι ο εξής: Βάζουμε την ζάχαρι άχνη στο ζημωτήριο κάνοντας ένα λάκκο στην μέση για να πέση το μέλι μέσα εκεί και να μην κολλήσει στα τοιχώματα του ζημωτηρίου και παιδευτούμε. Ζεσταίνουμε το μέλι στους 70 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο ζημωτήριο. Βάζουμε το ζυμωτήριο να δουλέψει και περίπου ανάλογα με τον τύπο του σε 20 λεπτά είναι έτοιμο.Πρέπει όταν το πιάσουμε να μην κολλά στα χέρια σχεδόν καθόλου.Αν δούμε οτι κολλάει προσθέτουμε ζάχαρι άχνη.Όσοι θέλουν μπορούν να προσθέσουν σκόρδο σκόνη ή χυμό σε αναλογια μισό κεφάλι σκόρδο σε κάθε τσουβάλι ζάχαρης άχνης.Αφού ζημωθεί το βάζουμε σε σακκουλάκια νάϋλον ανα κιλό ή ανά 2 κιλά και τα κλείνουμε. Κάτι πολύ σημαντικό ΔΕΝ βάζουμε μέλια ξυνισμένα γιατί θα καταδικάσουμε τις μέλισσες μας σε θάνατο.Πολλά προβλήματα επίσης δημιουργούνται όταν βάλουμε μέλια πολύ ρευστά που δεν τα έχουν σφραγίσει οι μέλισσες(κουμαριά)γιατί δημιουργούνται ζημώσεις και αλοιώνεται το προϊόν. Η άλλη συνταγή είναι η ίδια μόνο που όποιος θέλει μπορεί να βάλει μέσα διάλυμα κρυσταλικής θυμόλης με οινόπνευμα 1:1δλδ 1 γρ θυμόλη με 1 κ.εκ καθαρό οινόπνευμα και μετά για κάθε κιλό ζαχαροζύμαρου βάζουμε 1κ.εκ από αυτό το διάλυμα. ΠΡΟΣΟΧΗ όταν προσθέσετε την θυμόλη φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί κοκκινίζουν τα χέρια. Κατά την γνώμη μου πρέπει να μπαίνει ζαχαροζύμαρο είτε έχουν μέλια μέσα είτε όχι για να μην στρεσάρετε η μάνα.Πολλά μελίσσια έχουν χαθεί με μέλια γιατί οι μέλισσες δεν πήγαιναν να τα πάρουν από τα διπλανά τελάρα,ενώ όταν το ζαχαροζύμαρο τοποθετηθεί ακριβώς πάνω στους κηρηθροφορείς πάνω από το κεφάλι τους (μελισσόσφαιρα)το παίρνουν και ας έχει χαμηλές θερμοκρασίες | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Πεμ Νοε 19, 2009 1:25 pm | |
| Ευχαριστουμε parosbees. Λαχταριστο φαινεται και μαλλον οχι μονο για τα κοριτσια μας. Με τον καφε να ταιριαζει καμμια φετουλα? Με το μελι τελικα μεταφερονται ασθενειες η μας ελεγαν.............................αν ναι τι ειναι ασφαλες να κανουμε? | |
|
| |
melinioxori Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 102
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Πεμ Νοε 19, 2009 11:08 pm | |
| Να χρησιμοποιείς δικό σου μέλι. | |
|
| |
japetus Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 168
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Παρ Νοε 20, 2009 12:20 am | |
| Να προσθεσω μονο οτι λεγεται οτι δεν πρεπει να χρησιμοποιηθει ζαχαρη αχνη του εμποριου γιατι περιεχει και αμυλο (νισεστε) ωστε να μη σβολιαζει. Η αχνη ζαχαρη που πρεπει να χρησιμοποιουμε ειναι απο καθαρη κρυσταλλικη ζαχαρη που την εχουμε εμεις κονιορτοποιησει με ενα μπλεντερ... Υπαρχουν και ειδικοι μυλοι αλεσματος για αυτη τη δουλεια... | |
|
| |
parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Παρ Νοε 20, 2009 7:22 am | |
| milibee μέχρι τώρα δούλευα δικό μου μέλι αλλά φέτος θα αγοράσω από φίλο που του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη γιατί δεν έχω.Η θερμοκρασία που καταστρέφει τα διάφορα σπόρια που πιθανόν να έχει το μέλι(εκτός της Αμερικάνικης συψηγονίας) είναι 70 βαθμοί Κελσίου για περίπου 10 λεπτά. Εξ΄άλλου είναι νομίζω ιδανική θερμοκρασία για την μίξη των υλικών. japetus έχεις δίκιο, αν και πρόσφατες μελέτες αλλά όχι οριστικά αποτελέσματα λένε οτι δεν πειράζει το άμυλο.Αλλά έτσι όπως έχει εξελιχθεί το σύστημα διατροφής έχει μόνο άμυλο; Έτσι και αλλιώς δεν συμφέρει γιατί η άχνη του εμπορίου είναι ακριβή. | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Δευ Νοε 30, 2009 8:28 pm | |
| - melinioxori έγραψε:
- Να χρησιμοποιείς δικό σου μέλι.
Αμα εχεις. Εγω τελη αυγουστου τα εβαλα τα μελισσακια. Απο τοτε τα κοριτσια δουλευουν για παρτη τους | |
|
| |
melinioxori Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 102
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Δευ Νοε 30, 2009 11:00 pm | |
| Τότε πάω πάσο, κοίτα αν έχεις κάποιο γνωστό να πάρεις όπως ο parosbees, αλλιώς θα σου πρότεινα αυτό που κάνω και εγώ αν έχεις ανθοφορίες όπως ρείκι η κουμαριά να μην το πάρεις να το αφήσεις μέσα. Βέβαια όταν σφίξει ο χειμώνας αν το φαί είναι έστω και ένα πλαίσιο μακριά από την μελισσόσφαιρα δεν θα το πάρουν και πρέπει εσύ να το ανοίγεις και να το βάζεις κοντά για να το πάρουν. Πάντως όπως και να έχει άσχετα αν έχουν φαί η όχι μέσα εγώ βάζω και ζυμάρι. Συμφωνώ δηλαδή με τον Μάρκο | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Τρι Δεκ 01, 2009 1:05 pm | |
| Κουμαρια και ρεικι εχω κοντα. Η θεωρια λεει οτι αυτα τα δυο επειδη δεν προλαβαινουν να τα σφραγισουν τα αφαιρουμε πριν τα κρυα για λογους υγρασιας .Παντως πριν τρεις μερες που εκανα ελεγχο τα δυο δυνατα μου, απο τα τεσσερα ειχαν καργα αποθεμα. Και ανα εβδομαδα περιπου τους βαζω και ενα ζαχαροζυμαρο ( εμποριου. Τσιγγουνιές θα κανουμε? :lol: ). Αυτη την εβδομαδα ειδα οτι καθυστερησαν να το φανε.Αρα μαλλον ολα καλα.Ευτυχως κραταει και ο καιρος ακομη.Για το κρυο λεω να βαλω τροφοδοτη οροφης που παρεχει καποιου ειδους μονωση και απο 2 ζαχαροζυμαρα συν φελιζολ στα παγια εσωτερικα. Να δουμε ,οπως μας παει ο καιρος. | |
|
| |
melinioxori Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 102
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Τρι Δεκ 01, 2009 1:58 pm | |
| Εγώ στις τελευταίες επιθεωρήσεις πριν βάλω τα ζυμάρια ότι ανοιχτά μέλια τα μεταφέρω δίπλα στη γοννοφωλιά. Για τους τροφοδότες οροφής συμφωνώ άλλωστε τους δουλεύω και εγώ. Χειμώνα καλοκαίρι είναι συνέχεια πάνω στο μελίσσι, το χειμώνα τους γυρνώ ανάποδα και μπαίνουν και τα ζυμάρια. Τώρα για μόνωση στα πλαϊνά μονο αν είναι αδύνατο πολύ το μελίσσι. | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Τρι Δεκ 01, 2009 10:19 pm | |
| - melinioxori έγραψε:
- Εγώ στις τελευταίες επιθεωρήσεις πριν βάλω τα ζυμάρια ότι ανοιχτά μέλια τα μεταφέρω δίπλα στη γοννοφωλιά. Για τους τροφοδότες οροφής συμφωνώ άλλωστε τους δουλεύω και εγώ. Χειμώνα καλοκαίρι είναι συνέχεια πάνω στο μελίσσι, το χειμώνα τους γυρνώ ανάποδα και μπαίνουν και τα ζυμάρια. Τώρα για μόνωση στα πλαϊνά μονο αν είναι αδύνατο πολύ το μελίσσι.
Χμ καλη περιπτωση.Να υποθεσω οτι επειδη ειναι διπλα τα καταναλωνουν αμεσως ( δεν πιστευω να παιζει ρολο το οτι ειστε ποιο νοτια και αρα καλυτερος καιρος) Οσο για τον αναποδο τροφοδοτη ουτε το ειχα σκεφτει αλλα ουτε και το ειχα ξανακουσει. | |
|
| |
parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Τετ Δεκ 02, 2009 6:28 am | |
| Παιδιά δεν ξέρω στις περιοχές που έχετε τις μέλισσες αν έχετε μυρμήγκια αλλά εδώ γίνεται χαμός τελευταλαια.Για τον λόγο αυτόν παιδεύομαι και κάθε χειμώνα βγάζω τους τροφοδότες καπακιού που έχω γιατί μπαίνουν και κάνουν φωλιά μέσα σ΄αυτούς. | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Τετ Δεκ 02, 2009 10:35 am | |
| parosbees τωρα τις εχω χαμηλα σην Παρνηθα την ανοιξη θα τις ξανανεβασω επανω. Μυρμηγκια οσο βαστουσε ο καιρος ηταν σε υποφερτους πληθυσμους παντα. Αν χειροτερεψουν τα πραγματα ....................................................... μαλλον θα κανω πλωτες τις κυψελες Περα απο την πλακα υπαρχει τροπος αντιμετωπισης ? εχεις κατι υπ΄ οψιν? | |
|
| |
melinioxori Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 102
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Τετ Δεκ 02, 2009 10:41 am | |
| Οι τροφοδότες που έχω είναι σαν ένα μικρό πάτωμα περίπου 5 εκατοστά σε ύψος και βάζοντας τον ανάποδα δημιουργείτε ένα κενό ανάμεσα στα πλαίσια και τον τροφοδότη που χωράνε τα ζυμάρια. Ο καιρός εδώ γενικά είναι μαλακός φέτος ειδικά μέχρι εχτές με κοντομάνικο. Πρόβλημα με μυρμήγκια δεν αντιμετωπίζω τώρα, αλλά μετά τα τελευταία ταΐσματα που κάνω, κάνω και ένα κόπο παραπάνω και πλένω τους τροφοδότες με νερό και λίγο χλωρίνη. | |
|
| |
λοβινιωτης Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 35
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Τετ Δεκ 02, 2009 11:30 am | |
| Ενας φιλος μου μου ελεγε οτι βαζει στο ζαζαροζυμαρο και αλευρι σογιας, μου ειχε πει και για ασπιρινη, εγω παντος δεν εχω τον τροπο να κανω μονος μου ζαχαροζυμαρο γι'αυτο και αγοραζω | |
|
| |
parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Πεμ Δεκ 03, 2009 5:55 am | |
| Ασπιρίνη;Μάλλον θα είχαν πονοκέφαλο.Νομίζω οτι ο κάθε ένας λέει ότι θέλει και για αυτό χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ ειδικά οι καινούργιοι μελισσοκόμοι να ρωτούν και άλλους πρίν αποφασίσουν να κάνουν κάτι. Σόγια βάζουν για να ανεβάσουν τις πρωτεΐνες στο ζαχαροζύμαρο αλλά δεν έχω (και ούτε πρόκειται)να βάλω μια και ξέρουμε όλοι οτι η σόγια είναι προϊόν μετάλαξης.Θέλεις να βάλεις και πρωτεΐνες μέσα στο ζυμάρι;Μάζεψε γύρη και βάλε μέσα την ώρα που το ζυμώνεις ή σε αναλογία 1:1 ανακατεμένη με άχνη ζάχαρι και ελάχιστο αραιομένο μέλι το ζυμώνεις καλά και πάνω στους κηρηθροφορείς. | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| |
| |
melinioxori Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 102
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Πεμ Δεκ 03, 2009 5:19 pm | |
| - MILIBEE έγραψε:
- parosbees τωρα τις εχω χαμηλα σην Παρνηθα την ανοιξη θα τις ξανανεβασω επανω. Μυρμηγκια οσο βαστουσε ο καιρος ηταν σε υποφερτους πληθυσμους παντα. Αν χειροτερεψουν τα πραγματα ....................................................... μαλλον θα κανω πλωτες τις κυψελες
Περα απο την πλακα υπαρχει τροπος αντιμετωπισης ? εχεις κατι υπ΄ οψιν? Ένας γνωστός μου, που είχε μελίσσια στην Αυστραλία και είχε σοβαρό πρόβλημα με τα μυρμήγκια έκανε το εξής. Κάρφωνε στο χώμα τέσσερα πασαλάκια τα άλειφε με γράσο καλά και τοποθετούσε επάνω την κυψέλη. | |
|
| |
melissonas Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 42
| Θέμα: parosbees Μυρμήγκια Πεμ Δεκ 03, 2009 5:22 pm | |
| Μάρκο ψέκασε με πετρέλαιο στο χώμα γύρω γύρο στα ποδαρικά (τακούνια) η την βάση της κυψέλης.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την melissonas στις Σαβ Δεκ 05, 2009 3:27 pm, 2 φορές συνολικά | |
|
| |
melinioxori Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 102
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Πεμ Δεκ 03, 2009 5:25 pm | |
| | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Σαβ Δεκ 19, 2009 10:49 pm | |
| Σημερα πηγα στα κοριτσια να βαλω ζαχαροζυμαρα και να τις κλεισω για χειμωνα ( η μεχρι να εχουμε καμμια καλη μερα τελος παντων). Τις προηγουμενες φορες ειχα βαλει ζαχαροζυμαρα της απιφοντα 4.40 ευρω τα 2.5 κιλα. Αυτη την φορα εβαλα ζαχαροζυμαρο που ειχε φτιαξει ενας γνωστος μου μελισσοκομος 9 ευρω τα 3 κιλα. Ειπατε κατι? Μετα απο εναν προχειρο υπολογισμο που καναμε με τον φιλο μου τον Γιαννη , νεος μελισσοκομος και αυτος που εβαλε το ιδιο ζαχ/μαρο στις δικες του , καταληξαμε στο οτι............ εχουν ακριβυνει πολυ τα σκορδα. Ετσι εξηγειτε η διαφορα του 1.05 ευρω ανα κιλο . Η διαφορα αναμεσα στα ζαχαροζυμαρα ειναι οτι του μελισσοκομου ειχε και σκορδο. Συμπερασμα Νο 1: οταν δεν ξερεις κινδυνευεις (πως να το πω με τακτ?) να σου αφησουν δακτυλικα αποτυπωματα σε πισω και χαμηλο σημειο του σωματος σου και δεν ειναι η πατουσα Συμπερασμα Νο 2: η γνωση παντα πληρωνετε οπως και η ασχετοσυνη
Έχει επεξεργασθεί από τον/την MILIBEE στις Σαβ Δεκ 19, 2009 11:17 pm, 1 φορά | |
|
| |
melinioxori Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 102
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Σαβ Δεκ 19, 2009 11:06 pm | |
| πρεπει να ψαχνεις λιγο τις τιμες Αιμιλια, περυσι ο Γριτσαλης το κιλο με το σκορδο ειχε 1,10. φετος δεν ρωτησα εφτιαξα μερικα δικα μου με την συνταγη του μαρκου χωρις θυμολη. | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Σαβ Δεκ 19, 2009 11:20 pm | |
| | |
|
| |
parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Κυρ Δεκ 20, 2009 12:30 pm | |
| Αιμιλία δεν είναι όλα τα λεγόμενα ζαχαροζύμαρα ίδια.Άλλα γράφουν και δεν έχουν ίχνος μελιού κλπ.Ο μελισσοκόμος που αγόρασες το ζαχαροζύμαρό του έχει το ακόλουθο κόστος χοντρά-χοντρά.2,5 κιλά ζάχαρι 0,5 ανθόμελο και 1/3 περίπου κεφάλι σκόρδο.Άν το ανθόμελο είναι δικό του και όχι Κίνας έχουμε 0,5Χ10=5€ και 2,5Χ0,8=2€ σύνολο κόστους 7€ σύν το κόψιμο της ζάχαρης σύν τό σκόρδο συν τα σακκουλάκια συσκευασίας.Αν δεν είναι παραγωγός ζαχαροζύμαρου η άποψή μου είναι οτι η τιμή που στο έδωσε είναι καλούτσικη. | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Κυρ Δεκ 20, 2009 2:51 pm | |
| Καλα αν ειναι ετσι τοτε να μην παθει τπτ η εγχρωμη Για να ειμαι ειλικρινης ειναι η πρωτη μου χρονια και εχω αποφασισει οτι θα μου κοστισει η γνωση.Εκτος αυτου χριστουγεννα ερχονται ας φανε και ενα εορταστικο γευμα τα κοριτσια. Μετα οπως θα δουλεψει multi στην κουζινα που θα παει συννεφο( να κοβει ζαχαρη). Μην πιανουν συνεχεια εμενα κοτσο , εχει και αλλους καινουριους | |
|
| |
ΚΩΣΤΗΣ Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 48
| Θέμα: Απ: Ζαχαροζύμαρα Δευ Δεκ 21, 2009 12:17 am | |
| | |
|
| |
| Ζαχαροζύμαρα | |
|