- pananiko έγραψε:
- Ευχαριστώ πολύ milmos …καποιες διευκρινήσεις
στην 2. αν θελω να δόσω χώρο στην βασίλησα γιατί να μη βάλω το πλαίσιο στο κεντρο του γόνου?
επίσης όταν έχω λιγότερα από 10 πλαίσια μηπως είναι καλύτερα να τα έχω συγκεντρωμένα στην μεση κολλητά όλα μαζί αφήνοντας ίσα κενά διαξιά αριστερα της κυψέλης ή να τα αφήσω όπως είναι τραβηγμένα όλα στην μια ακρη? και ποια θα είναι αυτή?
στο 4 είπες αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ξανα την κερήθρα που τρύγησα να μη την ξαναβάλω. δηλαδή η 1 και η 10 κερήθρα είναι αποκλειστικά για μέλι? και αν τις πάρω τραβώ τις υπόλοιπες (2-9)στην μια ακρη κυψέλης? μεχρι να τις τρυγήσω και να τις ξαναβάλω για καθαρισμό (στην θέση 1-10 πάλι???) κανω το ίδιο για το 24ωρο που θα λείπουν?
κοίτα να δεις...
Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που έχουν καθιερωθεί από τους παλιούς μελισσοκόμους ή τους Επιστήμονες της μελισσοκομίας.
Έτσι και εγώ ακολουθώ τους κανόνες, που άλλοι μετά από την εμπειρία τους, τους ανακάλυψαν.
Αυτό δεν σημαίνει, ότι τους κανόνες τους ακολουθούν όλοι. Μερικοί δεν τους τηρούν γιατί έχουν διαπιστώσει ότι στην περίπτωση τους, τους πάει κάτι άλλο.
Άρα εσύ μετά από δοκιμές θα καθορίσεις αν θα ακολουθείς τους κανόνες ή αν θα δοκιμάζεις κάτι άλλο.
Αυτοί οι κανόνες λένε λοιπόν, ότι "δεν σπάμε ποτέ τον γόνο" για να βάλουμε ανάμεσα άδειο πλαίσιο. Γι' αυτό όταν κάνουμε οριζόντια επέκταση γόνου, συνήθως βάζουμε από ένα κτισμένο πλαίσιο αριστερά-δεξιά του γόνου. Η βασίλισσα δεν συνηθίζει να πετάγεται πότε στο 1ο πλαίσιο και πότε στο 5ο για να γεννήσει. Θέλει συνέχεια στον γόνο της. Για παράδειγμα, ποτέ δεν έχω δει γόνο στα πλαίσια 1 ή 10 εφ' όσον τα υπόλοιπα πλαίσια γόνου είναι στο κέντρο και έχουν χώρο.
Εγώ όταν έχω λιγότερα πλαίσια από 10, τα βάζω στην μέση. Δεν ξέρω αν είναι κανόνας, αλλά μου φαίνεται πιο συμμετρικό αυτό, από το να τα βάλω στην μια ή την άλλη πλευρά. Και η βασίλισσα νομίζω, τα πάντα τα κάνει συμμετρικά.
Για παράδειγμα σε άγριο μελίσσι που έχουν κτίσει σε μεγάλες κάθετες κηρήθρες θα δεις γόνο στο κέντρο της κηρήθρας, περιμετρικά και πάνω αυτού γύρη και περιμετρικά αυτής μέλι. Τέλεια συμμετρία.
Και μάλιστα συνηθίζω αριστερά και δεξιά των υπαρχόντων λειψών πλαισίων να βάζω και ένα διαχωριστικό dow για να κρατάω τα μελίσσια "σφικτά".
Στο 4 είπα, ότι οπωσδήποτε θα επιστρέψεις τα τρυγημένα πλαίσια στο μελίσσι για γλείψιμο. Να καθαρίσουν τα κελιά.
Το τι θα κάνεις μετά εξαρτάται από το τι επιδιώκεις να κάνεις ύστερα.
Θα πάρεις και άλλον τρύγο ή θα πας για διαχείμαση?
Αν μιλάμε για παράδειγμα για 1όροφο μελίσσι, αν πας και για επόμενο τρύγο, φυσικά θα τα αφήσεις και πάλι στο μελίσσι για να ξαναμαζέψουν.
Και φυσικά κάθε φορά που βάζεις ή βγάζεις πλαίσια σε μελίσσι, είτε αυτά είναι άδεια, είτε είναι με γύρη, είτε είναι με μέλι κ.ο.κ. θα πρέπει να εφαρμόζεις τον κανόνα που λέει:
Τα υπάρχοντα μέλια στην άκρη, (ίσως ακολουθεί κάποιο κενό που θα μαζέψει και πάλι μέλι), ακολουθούν γύρες, (ακολουθεί ίσως κάποιο κενό για να γονέψει η βασίλισσα) και ακολουθεί ο υπάρχον γόνος.
Όλα τα πιο πάνω δεν είναι θέσφατα.
Απλά έτσι έχω συνηθίσει να τα κάνω εγώ.
Κάποιος άλλος τα κάνει αλλιώς.
Κατά συνέπεια πάρτα σαν άποψη, αλλά εφάρμοσε εσύ ότι σου φαίνεται πιο λογικό.
Και όταν λέω λογικό όχι με τα δικά μας κριτήρια, αλλά με της μέλισσας.
Προσπάθησε να αντιγράψεις αυτό που κάνει μια άγρια μέλισσα σε μια κουφάλα.
Και κλείνω με ένα ακόμα κανόνα.
Υπάρχουν πράγματα που θα κάνεις σε διαφορετικές εποχές, αλλά ενώ σε μια εύκολη εποχή δεν θα συμβεί και τίποτα τραγικό στο μελίσσι αν αυτό που έκανες ήταν λάθος (μάλλον το μελίσσι θα διορθώσει μόνο του αυτό, που εσύ πας να του επιβάλλεις), ενώ αντίθετα σε επικίνδυνη εποχή, μπορεί να είναι καταστροφικό.