Εξαρτάται.. Αν ψάξεις τώρα το φθινόπωρο (μετά τους τρύγους) μπορεις να βρεις ολόκληρες πλήρεις κυψέλες σε πολύ καλή τιμή, είναι η πιο φτηνή εποχή για αγορές.
Θα τις ξεχειμωνιάσεις (προσέχοντας να έχουν τροφές, μια και ο προηγουμενος ιδιοκτητης μπορει να τις τρυγησε ολότελα και μετά να τις πούλησε) και την άνοιξη θα έχεις έτοιμα μελίσσσια να εκμεταλλευτουν και τις πρώτες ανθοφορίες από νωρίς. Ίσως να χρειαστεί να αλλάξεις βασίλισσες αν αυτες που είχε είναι παλιές, αλλά το μελίσσι ήδη θα δουλεύει, και το πιθανότερο είναι να έχει και έτοιμα χτισμένα κεριά..
Αλλιώς, ο περισσότερος κόσμος αγοράζει τα μελίσσια του νωρίς την άνοιξη, είτε πλαίσια με μάνες είτε παραφυάδες, μπορείς να αγοράσεις λίγα μόνο (3-5) πλαίσια ανά κυψέλη για να σου είναι πιο οικονομικά, και την άνοιξη να τις δυναμώσεις έτσι ώστε να μπορέσεις πιθανόν και να τρυγήσεις λίγο το φθινόπωρο.. Στην περίπτωση αυτή, πηγαίνεις τις δικές σου κυψέλες (τα κουτιά) και σου προσθέτει ο μελισσοκόμος τα πλαίσια που αγόρασες. Έχεις έτσι πλήρη έλεγχο του μελισσιού σου (καλή βασίλισσα, όχι αρρώστιες) αλλά η απόδοσή του θα φανεί μετά απο το καλοκαίρι και τη δεύτερη κυρίως χρονια..
Στο εξωτερικό πωλούνται τα μελίσσια και σαν μελισσοδέματα (κουτί με σίτα με το μελίσσι μέσα χωρις κερήθρες, σαν αφεσμός) αλλα στην Ελλάδα δεν έχω δει κάτι τέτοιο.
Οι πιο καλές περιπτώσεις γενικά για αγορές είναι απο αγγελίες από συνταξιούχους μελισσοκόμους που πουλάνε τα μελίσσια τους και μπορείς να πετύχεις καλές τιμές (θέλει λίγο προσοχή όταν τα δεις μήπως έχουν αρρώστιες), όπως ολόκληρη κυψέλη με μελίσσι στα 30-50 ευρώ, αν και συνήθως πουλάνε αρκετά κομμάτια μαζί και όχι μεμονωμένα.
Αλλιώς την άνοιξη, οι συνήθεις τιμές πάνω κάτω είναι 8-10 ευρώ το κάθε πλαίσιο με μέλισσες, πολλοί υπολογίζουν τη βασίλισσα χωριστά, άλλα 10-15, συν το κόστος της κυψέλης (30-50 ευρω τη διωροφη).