ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Δ.Σ. της Εταιρείας αποφάσισε την διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Φυτοπροστασία – Μελισσοκομία, ανταγωνιστικοί ή συγκλίνοντες κλάδοι της γεωπονικής επιστήμης;», ανταποκρινόμενο στην απαίτηση όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο, για πιο συχνές και ουσιαστικές συναντήσεις ενημέρωσης και προβληματισμού.
Η Ημερίδα προγραμματίζεται να γίνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 και σ’ αυτήν προβλέπεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι ερευνητικών, κρατικών και μη κερδοσκοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της Φυτοπροστασίας – Μελισσοκομίας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Προβλεπόμενο Πρόγραμμα:
1η Συνεδρία: Αλληλεπίδραση των κλάδων Φυτοπροστασίας και Μελισσοκομίας
§ Η Φυτοπροστασία στην Ελλάδα
§ Η προσφορά της μέλισσας στον άνθρωπο και το περιβάλλον
§ Επίδραση των χρησιμοποιούμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών στη φυσιολογική ανάπτυξη και παραγωγικότητα των μελισσών
§ Επίδραση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών ουσιών σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες (έντομα μη στόχοι, νερό, χώμα)
2η Συνεδρία: Νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία έγκρισης των φυτοπροστατευτικών ουσιών, Ελληνική – Κοινοτική.
§ Υφιστάμενη νομοθεσία ελληνική και ευρωπαϊκή – σχέδια νόμων
§ Προτάσεις και παρεμβάσεις για την βελτίωσή της διαδικασίας έγκρισης
§ Η εμπειρία άλλων κρατών
Η επαφή μπορεί να γίνει μέσα από τον δικτυακό τόπο της Εταιρείας στη διεύθυνση:
www.hssas.gr ή τηλεφωνικά στα 210-6399366 Σοφία Γούναρη και 2310-472983 Χρύσα Τανανάκη.
Το Δ.Σ. της ΕΕΕΜΣ
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Για μία ακόμη φορά ύστερα από μακρό διάστημα σιωπής, αλλά όχι αδράνειας, επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες της Εταιρείας.
Ύστερα από την επιτυχημένη κατά γενική ομολογία Ημερίδα, που διοργανώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2011 και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εταιρείας στο Παγκρήτιο και το Πανκύπριο Μελισσοκομικό Συνέδριο,
ανανεώνουμε κατ’ αρχήν το ετήσιο ραντεβού μας για τις 18 Φεβρουαρίου (και όχι 19 όπως λανθασμένα κάποιοι θα διαβάσουν στα μελισσοκομικά περιοδικά) και πάλι στην Αθήνα και στο ίδιο αμφιθέατρο (Φραγκόπουλου) του Γεωπονικού Παν. Αθηνών. Το αντικείμενο της φετινής Ημερίδας θα είναι ουσιαστικά η διερεύνηση τρόπων και καθορισμός δράσεων με στόχο την προστασία των μελισσών αλλά και όλων των άλλων ωφέλιμων εντόμων από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Προς τη κατεύθυνση αυτή αφ’ ενός θα παρουσιαστούν ερευνητικά αποτελέσματα της επίδρασης των νεονικοτινοειδών στις μέλισσες στην Ελλάδα, αφ’ ετέρου θα μας μεταφερθεί η εμπειρία ξένων ερευνητών και ανθρώπων που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούν για τον ίδιο σκοπό.
Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερη καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε φάση νομοθετικής εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό Νόμο Πλαίσιο 128/2009. Οι αρχές που θα καθοριστούν σε αυτή τη φάση θα επηρεάσουν άμεσα την μελλοντική άσκηση της μελισσοκομίας, αλλά ίσως ακόμη πιο σημαντικό τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των αγροτικών ιδιαίτερα περιοχών της χώρας, με άμεσες συνέπειες στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
Ήδη για το συγκεκριμένο θέμα η Εταιρεία, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΓΠΑ, έχει στείλει επιστολή στους αρμόδιους φορείς με συγκεκριμένες προτάσεις, και έχει προκαλέσει δύο συσκέψεις μία στο γραφείο του τέως Γενικού Γραμματέα κου Κανελλόπουλου και μία στα γραφεία του Τμ Γεωργικών Φερμάκων (Γεν. Δ/νση Φυτικής Παραγωγής) του ΥΑΑΤ. Μάλιστα στην τελευταία σύσκεψη μας δόθηκε η δυνατότητα να ζητήσουμε εξηγήσεις αλλά και συγκεκριμένες δράσεις για το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει στον Νομό Αττικής, από τους ψεκασμούς των φοινικόδεντρων για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού. Κινδυνεύει συνάδελφοι η μελισσοκομία της Αττικής να εξαφανιστεί .
Χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση αλλά και την ενεργό συμμετοχή όλων, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντός μας και στη κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.
Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση, να συμμετάσχετε στην Ημερίδα και στη Γ.Σ. της Εταιρείας που θα ακολουθήσει..
Στόχος πάντα είναι μία δυναμική, ενεργή και συμπαγής Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας.
Καλή Χρονιά και Να είστε πάντα καλά
Για το Δ.Σ.