| ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ | |
|
+7BEE myrtos lingistis captain NINAS stevebee06 cyber2li 11 απαντήσεις |
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
cyber2li Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 317
| Θέμα: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Παρ Ιαν 20, 2012 11:22 pm | |
| Πώς μπορεί ενα μέλι να μην κρυσταλλώσει; Δεν αναφέρομαι στο ελάτης φυσικά. Ενα μέλι άνθεων με τί μέσα και πώς μπορεί να μην κρυσταλλώσει καθόλου; Γίνεται; | |
|
| |
stevebee06 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 129
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Σαβ Ιαν 21, 2012 10:23 am | |
| Για να μην κρυσταλλώσει το μέλι ανθέων διατηρείται στην κατάψυξη ή σε θάλαμο σταθερής θερμοκρασίας 30-35ο βαθμών. Αν κρυσταλλώσει το επαναφέρουμε με συσκευή "μπεν μαρί" | |
|
| |
cyber2li Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 317
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Σαβ Ιαν 21, 2012 8:21 pm | |
| Όντως αν κρυσταλλώσει κάνουμε μπεν μαρί μέχρι 40 C. Υπάρχει πιθανότητα να μην κρυσταλλώσει καθόλου ένα μέλι; | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Σαβ Ιαν 21, 2012 11:25 pm | |
| μάλλον την είχες κάνει κοπάνα εκείνη την ημέρα όχι ότι είμαι ξεφτέρι στα μαθήματα, αλλά όπως κατάλαβα ΔΕΝ γίνεται το ανθόμελο αργά ή γρήγορα να μην κρυσταλλώσει. Έτσι μας είπε ο δάσκαλος........ σε μία συσκευασία μελιού ενός Πηλιορίτη μελισσοκόμου έγραφε επάνω στην ετικέττα "η κρυστάλλωση είναι μία φυσική διαδικασία ωρίμανσης του μελιού" το βρίσκω καλή ιδέα. | |
|
| |
captain Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1305
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Σαβ Ιαν 21, 2012 11:53 pm | |
| ....η φυσικη ιδιοτητα του μελιου,καλητερα γιατι δεν εχει σχεσει με την ωριμανση. | |
|
| |
lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Σαβ Ιαν 21, 2012 11:55 pm | |
| Υπάρχουν κάποια μέλια που αργούνε πολύ να κρυσταλλώσουν... κάποια ίσως και να αργήσουν τόσο πολύ που πρακτικά λέμε ότι δεν κρωσταλλώσουν ποτέ (τα οποία είναι εξαιρετικά λίγα και αμιγή, π.χ. καθαρό μέλι από ακακία το οποίο ανήκει στην κατηγόρια των ανθόμελων).
Γενικά ο κανόνας είναι ότι το μέλι θα κρυσταλλώσει, αλλά αν το ποσοστό γλυκόζης είναι κάτω από 30% απλά θα αργήσει. Αυτό γιατί το μέλι είναι ένα υπέρ κορεσμένο διάλυμα σακχάρων (πάνω από 70%) και τείνει να «πάει» στην φυσική του κατάσταση… που είναι ημιστερεά μορφής.
Αυτό που γράφει στην ετικέτα του ο μελισσοκόμος ότι το κρυστάλλωμα είναι φυσική διαδικασία ωρίμανσης του μελιού, δεν είναι σωστό. Το μέλι για να τρυγηθεί πρέπει να είναι ώριμο, αυτό είναι καλής ποιότητας μέλι (έχουμε ξαναγράψει κάπου γιαυτό). Το μέλι δεν μπορεί να ωριμάσει με το κρυστάλλωμα, μάλιστα ένα μη ώριμο μέλι εάν πάει να κρυσταλλώσει το πιο πιθανό είναι μετά από κάποιο διάστημα να ξινίσει.
Αν ανακατεύεις το μέλι κατά την διαδικασία ρευστοποίησης του με μπεν μαρί, μπορείς υπό έλεγχο να ανεβάσεις τη θερμοκρασία έως τους 49C.
| |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Κυρ Ιαν 27, 2013 12:30 am | |
| | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Δευ Ιαν 28, 2013 4:26 pm | |
| | |
|
| |
myrtos Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 224
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Δευ Ιαν 28, 2013 7:33 pm | |
| Δεν ξερω τιποτα συγκεκριμενο και μαλιστα κι εγω πρωτη φορα το βλεπω. Κι εγω παντως ειμαι εναντιον του φουρνου μικροκυματων και οσο μπορω τον αποφευγω. Δε λεω ειναι φορες που εξυπηρετει αλλα οχι και καθε φορα που θες να ζεστανεις κατι να το ζεστανεις εκει. Ειδικα στο μελι δε θα το χρησιμοποιουσα ποτε. | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Δευ Ιαν 28, 2013 8:48 pm | |
| - myrtos έγραψε:
- ................................Κι εγω παντως ειμαι εναντιον του φουρνου μικροκυματων και οσο μπορω τον αποφευγω. ........................
Και επιπλέον η απορία είναι : Ξέρει κάποιος να μας πει ποιες είναι οι Πραγματικές Θερμοκρασίες που αναπτύσονται μέσα εκεί;; Όταν το μέλι πρέπει να ζεσταίνεται σε θερμοκρασία κάτω των 45ο για να μην καταστρέφονται τα συστατικά του (και όχι μόνο οι δείκτες ΗΜΦ και διαστάση) τί γίνεται;;; | |
|
| |
BEE Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 17
| |
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Τετ Μαρ 27, 2013 9:16 am | |
| | |
|
| |
AKROMEL Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 21
| Θέμα: Αποκρυστάλλωση μελιού Σαβ Νοε 12, 2016 11:44 am | |
| Αν ρευστοποιηθεί ένα ανθόμελο σωστά (μπεν μαρί) , μπορεί να κρυσταλλώσει πάλι ; Αν ναι ,κάτω από ποιες συνθήκες; | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Σαβ Νοε 12, 2016 11:53 am | |
| Ναι θα κρυσταλλωσει ξανά. Είναι μια φυσική διαδικασία που επιδέχεται το μέλι ως προϊόν καθώς αυτο εξαρταται πρωτιστως απο τη βοτανικη του προελευση αφου μιλαμε για ανθομελο. Ομως και αλλοι παραγοντες οπως η κακη αποθήκευση σε χώρους και μέρη που ευνοούν την κρυσταλλωση:
Αποθηκεύουμε σε μέρη σκοτεινά και δροσερά με μέση θερμοκρασία όπως εκείνη του σπιτιού που ζούμε. | |
|
| |
AKROMEL Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 21
| Θέμα: Αποκρυστάλλωση μελιού Σαβ Νοε 12, 2016 8:27 pm | |
| Ευχαριστώ, για την άμεση απάντηση! | |
|
| |
stratos Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 126
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Κυρ Νοε 13, 2016 5:06 pm | |
| Μια συμβουλή μην χρησιμοποιείται φούρνο μικροκυμάτων . Η Θερμότητα του προκαλείται από την διάσπαση της υγρασίας του προϊόντος και συγκεκριμένα του υδρογόνου ( Η2Ο ) μόνο που εκτός από το νερό , υδρογόνο έχουν και όλοι οι υδατάνθρακες . Στην Μεγάλη Βρετανία από ότι μου είπαν έχουν απαγορέψει την χρήση του . | |
|
| |
vassilis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 673
| Θέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Κυρ Νοε 13, 2016 5:43 pm | |
| Το μέλι κρυσταλλώνει πάντα (αργά ή γρήγορα), το μέλι που μαζεύουμε κατά τον τρύγο αν δεν είναι ώριμο, τότε μάλλον θα ξυνίσει, άρα δεν ωριμάζει με την κρυστάλλωση. Όσο για το φούρνο μικροκυμάτων πιστεύω ότι είναι απαράδεκτη η χρήση του για ΟΛΑ τα φαγητά. | |
|
| |
| ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ | |
|