| Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. | |
|
+7Maikpigasos MILIBEE takis72 NINAS lingistis ouranis target0 11 απαντήσεις |
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
target0 Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 45
| Θέμα: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Τρι Αυγ 02, 2011 1:49 am | |
| Έχω 3 μελισσάκια τοποθετημένα στη σειρά, με απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο. Τα ταΐζω το ίδιο συχνά και ίδια ποσότητα σιροπιού όλα, αλλά παρατηρώ πως το τρίτο, το ποιο ακριανό έχει- μεγαλύτερο πληθυσμό, ποιο συμπαγές γόνο και ποιο πολλά μέλια από τα άλλα. Υπάρχει πιθανότητα να έχει σχέση με το ότι σαν τελευταίο στη σειρά, ταΐζετε και πάντα στο τέλος και πέρνει πάντα και το κατακάθι από το σιρόπι, δηλαδή την ζάχαρη που δεν έχει λιώσει καλά.;; (μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κυψέλης; [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | |
|
| |
ouranis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 325
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Τρι Αυγ 02, 2011 2:52 am | |
| για το σιροπι δεν νομιζω να παιζει τοσο ρολο το κατακαθι οσο η μανα μερικες δουλευουν καλυτερα απο τις αλλες,αν θελησεις να κοψεις παραφυαδες του χρονου χρησιμοποιησε αυτη την βασιλισσα.αν φυσικα δειξει οτι ειναι καλη και σε αλλα πχ μελιτοσυλλογη ασθενειες και τετοια.οσο για την κυψελη ειναι ομορφη κανει για σπιτι αν την εχεις. τωρα για πλεονεκτηματα μειονεκτηματα αν δεν λεει διαστασεις γονοφωλιας, πλαισιου και λοιπα χαρακτηριστικα δεν θα μπορεσεις να καταλαβεις | |
|
| |
lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Τετ Αυγ 03, 2011 1:11 am | |
| Σωστός ο ouranis Το σιρόπι να το φτιάχνεις με ζεστό νερό για να διαλυθεί όλη η ζάχαρι καλά... και να το δίνεις σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το 3 μελίσσι είναι απλά το ‘‘καλό’’ σου Η κυψέλη αυτή είναι για ομορφιά | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Τετ Αυγ 03, 2011 10:55 am | |
| - lingistis έγραψε:
- Το σιρόπι να το φτιάχνεις με ζεστό νερό για να διαλυθεί όλη η ζάχαρι καλά... και να το δίνεις σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
αυτή την εποχή η θερμοκρασία νερού της βρύσης είναι καλή. δεν το βράζουμε το νερό απ΄ότι ξέρω τις πιο κρύες μέρες, μπορείς να το ετοιμάζεις μέσα στο σπίτι, σε θερμοκρασία δωματίου | |
|
| |
takis72 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 58
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Παρ Αυγ 05, 2011 1:58 am | |
| καλο ειναι να το βραζεις παντα γιατι γινετε πολυ καλυτερης ποιοτητας σιροπι.αλλα και ετσι να την διαλυσεις την ζαχαρη δεν ειναι και μεγαλη διαφορα. | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Παρ Αυγ 05, 2011 9:41 am | |
| [quote="lingistis" Το σιρόπι να το φτιάχνεις με ζεστό νερό για να διαλυθεί όλη η ζάχαρι καλά... και να το δίνεις σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. [/quote] Ζεστο νερο βρε παιδια να διαλυθει καλα η ζαχαρη, ουτε βραστο νερο ,ουτε βραστο σιροπι να "δεσει " καλα το γλυκο | |
|
| |
Maikpigasos Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 773
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Παρ Αυγ 05, 2011 5:20 pm | |
| | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Σαβ Αυγ 06, 2011 1:48 pm | |
| | |
|
| |
takis72 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 58
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Κυρ Αυγ 07, 2011 2:28 am | |
| βασικα δεν ειναι δικα μου λογια ειναι απο καποιον με πολυ μερακι και πολυ ψαγμενο κατα την γνωμη μου.η τελευταια επιλογη ειναι παντα δικη σας βεβαια.τωρα βεβαια αν σας φαινεται τοσο αστειο μην το εφαρμοζετε.αν διαβασετε ολη την αναρτηση ισως να αναθεωρησετε.
Ανώνυμος είπε...
Σε τι διαφέρει απο τα σιρόπια για τα γλυκά που φτιάχναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας; Λεμόνι βάζεις μέσα; 8 Φεβρουαρίου 2011 7:48 μ.μ. MELISSOCOSMOS είπε...
Δεν διαφερει και πολυ, απλος δεν θελει τοσο βρασιμο. Βαζω και λεμονι και σκορδο. | |
|
| |
ΣΠΥΡΕΤΟ Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 230
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Κυρ Αυγ 07, 2011 11:46 pm | |
| Για την τροφοδότηση με σιρόπι ζάχαρης πρέπει χορηγούμε την τροφή διαλυμένη ώστε να λαμβάνεται πιο εύκολα από τη μέλισσα να είναι δηλαδή αφομοιώσιμη.
Όσο περισσότερο βράσουμε το ζαχαρόνερο τόσο περισσότερο συμπηκνώνεται το σιρόπι (το νερό <<δραπετεύει>> η ζάχαρη μένει...)
Κάποτε οι μελισσοκόμοι δίνανε τη ζάχαρη στα μελίσσια απευθείας όπως ήταν στην κρυσταλλική της μορφή όταν έγινε κατανοητό πως μεγάλο μέρος της ενέργειας της τροφής πήγαινε άδοξα χαμένο στη διάσπαση και λήψη της τροφής , τότε προτιμήθηκε η ανάμιξη με νερό αρχικά σαν ζαχαρόνερο και έπειτα ως σιρόπι...
Εφόσον η ζάχαρη διαλύεται ικανοποιητικά δεν έχει σημασία πόσο έβρασε το σιρόπι αλλά η αναλογία ζάχαρης/νερού.
Επίσης το λεμόνι συνιστάται και ως αρωματικό και ως συντηρητικό.
Το σκόρδο δεν αποδεικνύεται ερευνητικά να βοηθά... | |
|
| |
takis72 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 58
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Δευ Αυγ 08, 2011 10:10 am | |
| | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Πεμ Αυγ 11, 2011 10:40 am | |
| - takis72 έγραψε:
- βασικα δεν ειναι δικα μου λογια ειναι απο καποιον με πολυ μερακι και πολυ ψαγμενο κατα την γνωμη μου.η τελευταια επιλογη ειναι παντα δικη σας βεβαια.τωρα βεβαια αν σας φαινεται τοσο αστειο μην το εφαρμοζετε.αν διαβασετε ολη την αναρτηση ισως να αναθεωρησετε.
Ανώνυμος είπε...
Σε τι διαφέρει απο τα σιρόπια για τα γλυκά που φτιάχναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας; Λεμόνι βάζεις μέσα; 8 Φεβρουαρίου 2011 7:48 μ.μ. MELISSOCOSMOS είπε...
Δεν διαφερει και πολυ, απλος δεν θελει τοσο βρασιμο. Βαζω και λεμονι και σκορδο. Ασφαλως οτι αφορα την μελισσα , δεν μπορει να θεωρηθει αστειο. Ομως εδω εκτος απο τις μελισσοσυζητησεις ειμαστε και μελισσοπαρεα και μεταξυ φιλων με κοινα ενδιαφεροντα ο ευθυμος τονος -γραφη επιτρεπονται. Τωρα για το θεμα του σιροπιου Λιγο εως πολυ ο τροπος παρασκευης του μοιαζει , με μικρες διαφοροποιησεις . Αλλος ανακατευει με κρυο νερο , αλλος με ζεστο , αλλος βραζει νερο και ζαχαρη μαζι, αλλος βαζει βοτανα , αλλος ............,αλλος...........,αλλος........ Το θεμα τωρα ειναι ποιον θ ακολουθησεις. Τον τροπο καποιου που σου φαινεται πως εχει μερακι και σιγουρα θα φανταζει ψαγμενος αφου ειναι ποιο παλιος απο εσενα ? Ή οτι ειναι επιστημονικα αποδεδειγμενο? Εγω παντως με την μηδαμινη 3ετη εμπειρια -ασχετοσυνη μου δεν θα μπορουσα να προτεινω τιποτα. Το μονο που κανω ειναι να εμπιστευομαι λιγα ατομα με σπουδες στο αντικειμενο ή πολυετη πειρα και τεκμηριωμενες απαντησεις και Δοξα να χει εχουμε αρκετους εδω μεσα. Οταν εχουν γινει ερευνες και λενε καλα διαλυμενη η ζαχαρη με ζεστο νερο θα βαλω ζεστο νερο . Αν βγει ο "καποιος" και πει, βαλε σουπα αυγολεμονο τον χειμωνα , σιγουρα καποιους θα παρασυρει να το εφαρμοσουν και μετα μπορουν να συνεχισουν ή να αναθεωρησουν. Με λιγα λογια φιλτραρουμε οτι ακουμε και ζηταμε παντα επιχειρηματα για οτι μας λενε. Τα γραφομενα δεν ειναι αντιπαραθεση ,ειναι σκεψεις δοθείσης αφορμης | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Πεμ Αυγ 11, 2011 1:53 pm | |
| | |
|
| |
takis72 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 58
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Παρ Αυγ 12, 2011 4:23 am | |
| την δικια σου απαντηση την καταλαβα οτι ηταν χιουμοριστικη και συναμα για προσφορα γνωσης και αποψης.δοξα το θεο απο χιουμορ κατι καταλαβενουμε.απλα οι αλλοι το πιασαν για κομοδια και απαντησα αναλογα.σορυ αν σε πειρε και σενα η μπορα. ξερολας δεν ειμαι ουτε και εμπειρος αλλα οταν πιανομαι με κατι θελω να το κανω καλα αλλιως δεν το κανω καθολου.εχω διαβασει σχεδον οτι κυκλοφορει στο ιντερνετ,απο θεορια ειμαι τουμπανο και ειπα να προσφερω σε καπιους που δεν εχουν το χρονο τον δικο μου πανω στον υπολογιστη (εχω και στο μαγαζι και σπιτι,μιας και ειμαι και ποκερ παιχτης φανατικος)πραγματα που εχω διαβασει και τρεξαν οι αλλοι το αθωο χιομορ το δικο σου να το κανουν κομοδια. | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Σαβ Αυγ 13, 2011 1:59 pm | |
| - takis72 έγραψε:
- την δικια σου απαντηση την καταλαβα
φίλε, δεν καταλαβα σε ποιόν απαντάς. αλλα όπως και νάναι, έλα , χαμογέλα κάναμε θέμα το σιρόπι.... που είναι το πιό απλό.. δεν πάμε για άλλα;;; καλά ρωτάς σε άλλη ανάρτηση Και πόσο έχει η ζάχαρι;;; το νερό το βρίσκουμε | |
|
| |
Νικολης Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 8
| Θέμα: Ο δικος μου τροπος Σαβ Αυγ 13, 2011 6:33 pm | |
| Αγορασα ενα πλαστικο βαρελακι γυρο στα 30 λιτρα, βαζω μεσα την αναλογια ζαχαρης νερου που θελω και κατοπιν χρησημοποιω εναν αναδευτηρα σαν αυτους που εχουν οι ελαιοχρωματιστες για να ανακατευουν την μπογια.Προσαρμοζω τον αναδευτηρα σε ενα τρυπανι και αρχιζω να ανακατευω το νερο μεχρι να λιωσει η ζαχαρη.Πεντε λεπτα ειιναι υπερ αρκετα μεχρι να λιωσει και ο τελευταιος κοκος ζαχαρης.Πανω απο ολα ειναι ενας ξεκουραςτος και αποτελεσματικος τροπος.Να προσθεσω επισης οτι στο βαρελακι προσθεσα ενα βρυσακι πετρελαιου για να μπορω να γεμιζω το ποτιστηρι για ευκολοτερο χειρισμο. Ενδεικνυται για μικρα μελισσοκομια.Για μεγαλα απαιτουνται καποιες βελτιωσεις οπως καταργηση του ποτιστηριου και γεμισμα απο το βαρελι κατευθειαν στους τροφοδοτες με μανικα. | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Τρι Αυγ 16, 2011 10:24 pm | |
| Για 15 μελισσια θελουμε απο 4500 λιτ (300γρμ/μελισσι) εως 7500λιτ (500γρμ/μελισσι) σιροπι . Οποτε με ενα ωραιοτατο και φθηνο παγουρακι 5 λιτρων κοστους 2.5 ευρω κανουμε μια χαρα την δουλεια μας. Χωραει 3 κιλα ζαχαρη και 3 νερο. Βαζω 1500 γρμ ζεστο νερο και τα τρια κιλα ζαχαρη κουναω μεχρι να διαλυθει και μετα προσθετω τα αλλα 1500 γρμ κρυου νερου και συνεχιζω για λιγο ακομη το κουνημα
| |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Τετ Αυγ 17, 2011 10:31 am | |
| - MILIBEE έγραψε:
- Βαζω 1500 γρμ ζεστο νερο και τα τρια κιλα ζαχαρη κουναω μεχρι να διαλυθει και μετα προσθετω τα αλλα 1500 γρμ κρυου νερου και συνεχιζω για λιγο ακομη το κουνημα
Μου δίνεις την ευκαιρία να βάλω θέμα σχετικά με τις αναλογίες. Θεωρώ, και αυτό κάνω μέχρι σήμερα, όταν λέμε 1-1 αναλογία, εννοούμε σε όγκο και όχι σε βάρος. Έτσι 1 κιλό ζάχαρι, είναι 1,5 λίτρο νερό, για την ακρίβεια 1400 μλ Το έχω μετρήσει με ποτήρι. Νομίζω δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με το βάρος. Λέω εγω, τώρα.... Μου κάθεται πάρα πολύ 3 κιλά ζάχαρι σε 3 λίτρα νερό Τι λέτε βρε παιδιά εσεις οι υπόλοιποι;;;;;; | |
|
| |
Νίκος Ερύμανθος Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 118
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Τετ Αυγ 17, 2011 4:41 pm | |
| Εγω ακολουθω την συνταγη 1 κιλο ζαχαρη+ 1 λιτρο νερο και δεν εχουν κανενα προβλημα οι μανταμιτσες | |
|
| |
granazis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 619
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Τετ Αυγ 17, 2011 9:04 pm | |
| Το νερο εχει ειδικο βαρος 1 gr... .... Οποτε..... (μονο για το νερο ).... η ενα ml ...η ενα gr ειναι το ιδιο .... Αρα ......... 1000 gr ζαχαρη + 1000 ml νερο = σιροπι 1/1.... Το τι βαρος ...και ποσα lit.... θα ειναι το σιροπι μετα την προσμηξη ειναι ασχετο..... Οταν λεμε ....1/1.....2/1......1/2...κλπ......μιλαμε μονο για αναλογιες υλικων, γιατι το αποτελεσμα σε lit και σε βαρος στο τελος δεν ειναι παντα ιδιο....!! | |
|
| |
MILIBEE Honorary member
Αριθμός μηνυμάτων : 1575
| Θέμα: Απ: Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. Σαβ Αυγ 27, 2011 2:01 am | |
| Εριξες φως στο θεμα για αλλη μια φορα Κωστα | |
|
| |
| Ερώτηση για το <<κατακάθι>> του σιροπιού. | |
|