Πέρασα σήμερα (αργά το απόγευμα) μια βόλτα να τα καμαρώσω και το ένα μελισσάκι παρουσιάζε το εξής φαινόμενο:
Σε όλη την "πρόσοψη" του πατώματος πάνω από την είσοδο, ακόμα και στο κάτω μέρος του ορόφου, βρισκόντουσαν πυκνά διατεταγμένες μέλισσες με κοινό χαρακτηριστικό το ότι κοιτούσαν όλες προς τα κάτω (δηλαδή είχαν το κεφάλι προς το έδαφος και την ουρά προς τα πάνω). Ακόμη, ένα μικρό σχετικά "τσαμπί" από μέλισσες βρισκόταν από κάτω από την κυψέλη (πατάει πάνω σε τσιμεντόλιθους και έχει 20 εκ "αέρα") στη δεξιά πλευρά της εισόδου, όχι όμως σαν το λεγόμενο γένι.
Πλησιάζοντας πιο κοντά, παρατήρησα ότι οι μέλισσες δεν κουνάγαν τα φτερά τους, οπότε απέκλεισα τον αερισμό, ενώ δεν είδα συγκεντρώσεις από κηφήνες, σημάδι που προδίδει σμηνουργία ...μετά μου την πέσανε και έκανα το 100ρι σε χρόνο dt μιας και δεν φορούσα εξοπλισμό προστασίας...
Σημειώνω επίσης ότι βασιλικά κελιά σε αυτό το μέλίσσι δεν έχω βρει.
Μίλησα με επαγγελματία μελισσοκόμο ο οποίος μου είπε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ένδειξη:
α) Οτι ζεστένονται
β) Σμηνουργία
γ) Ασθένεια
δ) Γενικός συναγερμός λόγω εισόδου στη κυψέλη κάποιου εισβολέα.
Το β) και το γ) αποκελείονται αφού πριν 3 ημέρες επιθεώρησα το μελίσσι κια όλα ηταν όλα οκ. Οπότε μένουν το α) και το δ)...
Έχετε παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο; Θα με ενδίεφερε και μια άλλη γνώμη.