Η φυσική έκκριση (με ελεύθερη εκροή χυμών σακχαρούχων ουσιών) και η απέκκριση ( με την απομύζηση εντόμων) αποτελούν σημαντικές πηγές λήψεως σακχάρων , τα οποία οι μέλισσες μετατρέπουν διατροφικά σε μέλι.
Για παράδειγμα το Έλατο με την απομύζηση του χυμού του από παρασιτικά έντομα π.χ. αφίδες αποδίδει μελίτωμα .
Το Πεύκο με την αντίστοιχη εντομική δράση του <<εργάτη>> αποδίδει μελίτωμα.
Η Βελανιδιά όπως και μερικά άλλα δέντρα χωρίς εντομική παρέμβαση αποδίδει μελίτωμα γνωστό και ως <<μελούρα>>.