Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

 

 Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας

Πήγαινε κάτω 
5 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
pointerst
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
pointerst


Αριθμός μηνυμάτων : 692

Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας   Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Icon_minitimeΤετ Φεβ 12, 2014 8:51 pm

Καλησπέρα, έγραψα μια μέθοδο που καταπολεμάει τη σμηνουργία [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] . Όποιος θέλει να τη διαβάσει και να τη συζητήσουμε, δεκτή επίσης κάθε παρατήρηση.

Melissologia H.B.F.: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] οπότε...

Είναι το άρθρο που σας υποσχέθηκα! Πρόκειται για μια μέθοδο καταπολέμησης (πρόληψης και καταστολής) της σμηνουργία που σκέφτηκα πριν φύγω για αγροτικές δουλειές. Η μέθοδος αυτή έχει πολλά στοιχεία (σχεδόν όλα δηλαδή) από την μέθοδο του Σουέιν, από τη μέθοδο Ντεμάρη και ίσως του Σνέλκροβ.
 Απαραίτητα υλικά είναι: η κυψέλη (γονοθάλαμος) που έχει το πρόβλημα σμηνουργίας,ένας όροφος,ένα διάφραγμα οριζόντιο με είσοδο ή εναλλακτικά ένα απλό διάφραγμα (** θα εξηγήσω παρακάτω) και τέλος μια σήτα με πυκνό πλέγμα ώστε να μην χωράει καμιά μέλισσα.
 Η μέθοδος που θα περιγράψω είναι πολύ απλή και έχει την ευχέρεια να δεχτεί όποιον χειρισμό βολεύει το μελισσοκόμο καλύτερα!!
 Ας την δούμε:
Έχουμε λοιπόν το γονοθάλαμο που παρουσιάζει προβλήματα σμηνουργίας, είτε πρόκειται για να εκδηλώσει σμηνουργία είτε έχει εκδηλώσει ήδη σμηνουργία και είναι σε προχωρημένο επίπεδο. Βάζουμε πάνω από το γονοθάλαμο το διάφραγμα που λέγαμε πιο πάνω και τη σήτα. Αν πάρουμε διάφραγμα με είσοδο τότε το τοποθετούμε έτσι ώστε η είσοδος του να κοιτάει από την αντίθετη πλευρά που κοιτάει η είσοδος η κανονική, του γονοθαλάμου δηλαδή. Αν δεν έχουμε αυτό το διάφραγμα και έχουμε το απλό(**), τότε φροντίζουμε να ανοίξουμε εμείς είσοδο πάλι να κοιτάει από την αντίθετη πλευρά. Στη συνέχεια παίρνουμε πλαίσια με γόνο και πληθυσμό από το γονοθάλαμο και τον τοποθετούμε στον όροφο, προσέχουμε όμως να μην πάρουμε την βασίλισσα! Δίνουμε στη βασίλισσα κενά χτισμένα πλαίσια το ίδιο και στο πάνω όροφο. Δεν ξεχνάμε να τροφοδοτούμε το επάνω μελίσσι. Σε πρώτη φάση έχουμε τελειώσει! Δημιουργήσαμε στην ουσία μια δεύτερη κυψέλη. Αποφορτίσαμε τον γονοθάλαμο από πληθυσμό και δώσαμε χώρο στη βασίλισσα. Από εδώ και πέρα οι χειρισμοί είναι θέμα μελισσοκόμου! Και εδώ είναι η διαφορά από τις άλλες μεθόδους!
Συνεχίζοντας.... αν έχουμε δώσει γόνο ημέρας ως 3 ημερών στο πάνω όροφο,οι εργάτριες θα φτιάξουν βασιλικά κελιά. Φροντίζουμε να αφήσουμε μόνο τα καλά βασιλικά κελιά και τα υπόλοιπα τα καταστρέφουμε. Όταν γεννηθεί η βασίλισσα θα χρησιμοποιήσει την ξεχωριστή έξοδο για να συζευχθεί και για να επιστρέψει χωρίς τον φόβο να μπει στο κάτω πάτωμα και να συναντηθεί με τη παλιά βασίλισσα.
Αν δεν δώσουμε φρέσκο γόνο, τότε φροντίζουμε να τοποθετήσουμε εμείς βασιλικά κελιά ή ακόμα και μια έτοιμη βασίλισσα! Εδώ έρχεται ο ρόλος της σήτας και του διαφράγματος! Απαραίτητα και τα 2 μαζί αλλιώς η μέθοδος αποτυγχάνει.Αποτυγχάνει γιατί οι 2 βασίλισσες έρχονται σε σχετική επαφή και το μελίσσι αναλαμβάνει να σκοτώσει τη μία.
Έτσι λοιπόν πετύχαμε την ύπαρξη 2 βασιλισσών σε 1 κυψέλη. Και τώρα έρχεται ξανά η βούληση του μελισσοκόμου! Οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν είναι οι εξής:
-κρατάμε την κυψέλη έτσι όπως είναι, με την ύπαρξη 2 βασιλισσών και έτσι επιτυγχάνουμε μια δυνατή κυψέλη με πολλούς γόνους και πολλά πατώματα.
-κόβουμε παραφυάδα έτοιμη όταν εμείς θέλουμε και σε όποια κατάσταση θέλουμε να έχει το επάνω μελίσσι
-αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα και αφήνουμε την νέα και ταύχρονα έχουμε μια δυνατή δυνατή κυψέλη. Ο σωστός χειρισμός εδώ είναι όταν αφαιρέσουμε την παλιά βασίλισσα, να αφήσουμε τη σήτα και το διάφραγμα για μια μέρα ώστε να μοιράζονται οι φερορμόνες της νέας βασίλισσας. Μετά από αυτό, αφαιρούμε την σήτα και κάνουμε μια αναδιάταξη πλαισίων με την τοποθέτηση της βασίλισσας στο κάτω πάτωμα,με συνδυασμό της μεθόδου Ντεμάρη.
-Αν η καινούργια βασίλισσα είναι ελαττωματική, μπορούμε να την αφαιρέσουμε και να τοποθετήσουμε καινούργια ή βασιλικό κελί.

 Αυτή είναι η μέθοδος που σκέφτηκα, με τη βοήθεια βέβαια από άλλες μεθόδους. Με τη πρώτη ευκαιρία θα τη δοκιμάσω και θα αναφέρω αποτελέσματα.Θέλει προσοχή σε κάποια σημεία, όπως πχ η αποφυγή επαφής των 2 βασιλισσών, η φορά που κοιτάει η κάθε έξοδος. Δίνεται η ευχέρεια κινήσεων και υλικών ανάλογα με τη σκέψη του μελισοκόμου. Καλή επιτυχία σε όσους θέλουν να την δοκιμάσουν μαζί μου και φυσικά σε όσους θέλουν να την τελειοποιήσουν ή να την διορθώσουν με βάση τα "θέλω" τους! Για διευκρινήσεις ελάτε να συζητήσουμε!

Melissologia H.B.F.: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Melissologia στις Πεμ Φεβ 13, 2014 12:10 am, 3 φορές συνολικά (Λόγος της επεξεργασίας : κανονισμοί)
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
gmakhs
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος



Αριθμός μηνυμάτων : 431

Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας   Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Icon_minitimeΤετ Φεβ 12, 2014 10:30 pm

ενδιαφέρον ... κάποια στιγμή θα πειραματιστώ με αυτές τις μεθόδους αλλα μου φαίνεται πολύς κόπος.... σε σχέση με το απλό χώρισμα ,Παίρνεις καινούργια βασίλισσα έτοιμη και 2-5 πλαίσια από το αρχικό μελίσσι , τα πας στο δεύτερο μελισσοκομείο και τέλος Razz

*Βασίλισσα κατά προτίμηση δικης σου εκτροφής.. αλλιώς καλύτερα να τα αφήσει να κάνουν μονα τους
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Johnniebee
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
Johnniebee


Αριθμός μηνυμάτων : 300

Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας   Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Icon_minitimeΠεμ Φεβ 13, 2014 5:15 pm

Από ότι κατάλαβα είναι ακόμα στη σκέψη η μέθοδος αυτή. Δεν την έχεις εφαρμόσει! Ενδιαφέρουσα φαίνεται όμως έχω κάποιες απορίες. Αν το μελίσσι εχει ξεκινήσεις την τάση για σμηνουργία και κάνεις αυτόυς τους χειρσμούς, στην ουσία πετυχαίνεις να δώσεις χώρο (κάτι που γίνεται και αν απλά δώσεις πάτωμα) αλλα αυτό δεν σημαίνει από μόνο του οτι το μελίσσι θα χάσει την τάση σμηνουργίας. Εγώ θεωρώ (χωρίς να ξέρω και πολλά) οτι μόλις σφραγιστούν κελιά στον πάνω όροφο είναι και πάλι πιθανό να φύγει η παλιά βασίλισσα από την κύρια είσοδο με ένα κομμάτι πληθυσμού. Δεν είναι έτσι; Γιατί να μην περιορίσεις την παλία μάνα στον πανω όροφο με διπλό διάφραγμα και χωρίς είσοδο (για να μην μπορεί να φύγει) και να αφήσεις τα Β.Κ. στον κάτω οροφο ώστε να γονιμοποιηθεί η νέα μάνα και να συνεχίσει κανονικά το μελισσι με 2 μάνες;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
pointerst
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
pointerst


Αριθμός μηνυμάτων : 692

Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας   Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Icon_minitimeΠεμ Φεβ 13, 2014 8:27 pm

Στην ουσία με αυτή τη μέθοδο που περιέγραψα δημιουργείς μια δεύτερη κυψέλη απο πάνω.Παίρνεις δηλαδή και πληθυσμό και γόνο και ανοίγεις πόρτα από την άλλη μεριά ώστε αυτές που φεύγουν και επιστρέφουν να μην μπουν κάτω.Παίρνεις οπότε πληθυσμό από τον γονοθάλο+την τοποθέτηση χτισμένη κηρηθρών.Μου φαίνεται λίγο δύσκολο να σμηνουργήσει έτσι η το κάτω μελίσσι(αν μου επιτρέπεται να το πω έτσι).Βέβαια πήρα το θάρρος να το πω αυτό γιατί κάπως έτσι έκανε και ο Σουέιν(όπως είπα έχει πολλά στοιχεία από εκεί).Αυτό που είπες "να πας την μάνα πάνω" είναι και αυτό ένας χειρισμός και δεν τον βλεπω λάθος.Μην ξεχνάς ότι το μελίσσι δεν έχει επικοινωνία(πάρε-δώσε) μεταξύ του.Ευχαριστώ που θέλησες να το συζητήσουμε.Εννοείται πως ότι σου φαίνεται περίργο μπορούμε να το συζητήσουμε πάλι.

YΓ: Σόρρυ στους διαχειριστές του φόρουμ που έσβησα στην αρχή το κείμενο με τη μέθοδο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
yiorgos
Μέλος
Μέλος
yiorgos


Αριθμός μηνυμάτων : 204

Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας   Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Icon_minitimeΠαρ Φεβ 14, 2014 5:29 am

pointerst έγραψε:
Στην ουσία με αυτή τη μέθοδο που περιέγραψα δημιουργείς μια δεύτερη κυψέλη απο πάνω.Παίρνεις δηλαδή και πληθυσμό και γόνο και ανοίγεις πόρτα από την άλλη μεριά ώστε αυτές που φεύγουν και επιστρέφουν να μην μπουν κάτω.

και γιατί να μην μπουν κάτω? αφού εκεί είναι η παλιά τους θέση,εκεί έχουν καταγράψει είσοδο.
οι παλιές συλλέκτριες θα γυρίσουν πίσω
φανταζομε αυτό που λες, θα ισχύει για τις νέες συλλέκτριες που θα βγουν για πρώτη φορά έξω.
αυτές θα καταγράψουν την καινούργια είσοδο και θα γυρνάνε εκεί.
εκτός και αν τις φυλακισης για 2 μέρες και τις αναγκασης να κάνουν reset στην "καινούργια" τους διεύθυνση.αυτό διαπιστώνεται και σχετικά εύκολα, αν όταν τις ανοίξεις κάνουν την χαρακτηριστική σπιροϊδη πτήση προσανατολισμού.
λεω και γω μια σκεψη.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
pointerst
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
pointerst


Αριθμός μηνυμάτων : 692

Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας   Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Icon_minitimeΠαρ Φεβ 14, 2014 8:48 am

Δεν θέλουμε να μπουν κάτω πρώτον για να υπάρχει σχετική αποφόρτιση και δεύτερον για να υπάρχει πάνω πληθυσμός που να "προσέχει" το γόνο.Στην ουσία με αυτό κάνουμε ένα διαχωρισμό και αργότερα, ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε είτε βάζουμε απλό διάφραγμα και έχουμε μια δυνατή κυψέλη είτε κόβουμε παραφυάδα με όσο πληθυσμό και πλαίσια με γόνο επιθυμούμε.Αυτό δηλαδή μας δίνει μεγάλη ευχέρεια!Θέλουμε πχ την πρώτη κυψέλη να έχει 10 πλαίσια πληθυσμό?Αφήνουμε αυτό το πληθυσμό και πέρνουμε το υπόλοιπο σε καινούργια κυψέλη κ.ο.κ...και το καλό είναι ότι η ένωση πετυχαίνεται πολύ γρήγορα. Όσον αφορά την είσοδο,ανοίγουμε μια με αντίθετη κατεύθυνση και αυτές που θα φύγουν στους αγρούς όταν επιστρέψουν θα μπουν από εκεί που έφυγαν γιατί η κυψέλη με τα ίδια χρώματα είναι στην ίδια θέση.Το τρικ με την διαφορετική πόρτα δεν το καταλαβαίνουν.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
yiorgos
Μέλος
Μέλος
yiorgos


Αριθμός μηνυμάτων : 204

Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας   Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Icon_minitimeΣαβ Φεβ 15, 2014 2:16 pm

pointerst έγραψε:
Δεν θέλουμε να μπουν κάτω...........
Εμείς δεν θέλουμε.........αυτές όμως?! Θεωρώ ότι έκανες έναν ωραίο συλλογισμό, αλλά νομίζω ξεχνάς ότι μιλάμε για ένα άγριο ζώο.
Πιστεύω οτι όλες οι συλλέκτριες θα γυρίσουν στον κάτω όροφο, μόνο οι παραμάνες θα μείνουν πάνω.
Φυσικά είναι προσωπική μου γνώμη, και μπορεί να κάνω λάθος.

Μαλον διαβάζεις το "μάνα δεν είναι μόνο μια", ωραίο βιβλίο αλλα ειναι για έμπειρους, οι χειρισμοι που περιγραφη ειναι πολυ εξειδικευμένε.
Κάπου αναφέρει για ένα χειρισμό που μετακινεί όλη τη κυψέλη σε νεα θεση, και στη παλια θεση αφήνει μια καινούργια κυψέλη με την μανα και το τελαρο τις και ολα τα υπόλοιπα τελαρα τα βαζει χτισμενα μεν, αδεια δε. και τροφοδοτεί φυσικά.ετσι το ορφανο ειναι φουλ σε πληθυσμό και μπορει να δημιουργήσει καλοταϊσμένα ΒΚ, το δε αλλο με την μανα μαζεύει ολες της συλλέκτριες και ξαναγίνεται μελίσσι εύκολα.

φιλικα Γιωργος
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
pointerst
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
pointerst


Αριθμός μηνυμάτων : 692

Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας   Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Icon_minitimeΣαβ Φεβ 15, 2014 3:46 pm

ΌΧΙ!όπως είπα,όταν η σμηνουργία είναι προχωρημένη,θέλουμε αποφόρτιση! Έτσι την πετυχενουμε!Δεν χρησιμοποιώ το διάφραγμα σνελγκροβ για να βάλω κάτω πληθυσμό.Οι συλλέκτριες δεν θα μπουν κάτω γιατί έχουμε είσοδο από την άλλη πλευρά με την ίδια όμως κυψέλη!Ίσως να κάνω λάθος σε αυτή τη σκέψη,αλλά πολλοί αναφέρουν ότι δεν θα πάνε κάτω.Το βιβλίο που αναφέρεις δεν το έχω διαβάσει(ακόμα).Η τροφοδότηση που αναφέρω είναι για να φτιάξουν καλά βασιλικα κελιά.Ευχαριστώ πάντως που συζητάμε.Δεν παρεξηγούμαι με τίποτα όσο οι λόγοι που γράφονται δεν προσβάλουν.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Sakis G
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος



Αριθμός μηνυμάτων : 605

Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας   Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Icon_minitimeΣαβ Φεβ 15, 2014 5:33 pm

Συγνωμη αλλα μαλλον δεν καταλαβες φιλε  pointerst.Aυτο που λεει ο yiorgos ισχυει.Οι παλιες συλλεκτριες γυριζουν παντα  στην εισοδο που γνωριζουν και που εχουν συνηθισει ανεξαρτητα απο που βγηκαν.Αυτος ειναι και  ο λογος αλλωστε, που οταν κοβουμε παραφυαδες με τον κλασικο τροπο,τις μεταφερουμε 3km απο το μητρικο μελισσι.Διαφορετικα δεν θα υπηρχε κανενας λογος για κατι τετοιο .Mελετησε παλι την μεθοδο SNELGROVE που εχεις ηδη διαβασει απο οτι καταλαβα .Θα δεις οτι  το πρωτο κυμα συλλεκτριων   γυριζει στον κατω οροφο απο την παλια εισοδο, αν και βγηκε απο την πισω νεα εισοδο του οροφου.Το οτι υπαρχει ανοιχτη  αυτη η νεα εισοδος στην αντιθετη πλευρα   ,  δεν αποτρεπει κατι τετοιο.Η μεθοδος αλλωστε  βασιζεται ακριβως σε αυτο για να επιτυχει την γρηγορη αποσυμφοριση του πανω οροφου. Γιατι δεν κινδυνευει πια να σμηνουργησει η παλια βασιλισσα  που εχει αποκοπει απο τις οικιακες της  μελισσες και μεγαλο μερος του γονου της, αλλα κινδυνευει να σμηνουργησει  ο οροφος που θα φτιαξει τα β.κ.Σκεψου οτι εκτος απο τον πληθυσμο που εχουμε μεταφερει επανω, εχουμε και συνεχεις εκκολαψεις απο τον γονο που μεταφεραμε.Χωρις λοιπον αυτην την σταδιακη αφαιμαξη ,και μεχρι την εκκολαψη των νεων βασιλισσων , θα ειχαμε παλι συνθηκες υπερπληθυσμου,αυτην την φορα στην επανω παραφυαδα, που θα μπορουσε ετσι να σμηνουργησει με παρθενα βασιλισσα.Περαν ομως ολων αυτων , η μεθοθοδος που προτεινεις θα μπορουσε να λειτουργησει σαν μια κλασικη μεθοδος διαχωρισμου,μονο που η παραφυαδα δημιουργειται πανω απο το αρχικο μελισσι.Εκεινο που χρειαζεται ειναι να λαβουμε προνοια για των αριθμο των β.κ που θα αφησουμε να εκκολαφθουν.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
pointerst
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
pointerst


Αριθμός μηνυμάτων : 692

Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας   Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας Icon_minitimeΣαβ Φεβ 15, 2014 6:45 pm

Ναι έχετε δίκιο ώς προς τις συλλεκτριες.Μόνο οι νέες επιστρέφουν στην καινούργια είσοδο.Όσον αφορά τον πληθυσμό που εκκολάπτεται στον πάνω ή στον κάτω όροφο,είναι καθαρά στη δική μας κρίση.Μπορούμε δηλαδή να ανεβάσουμε περισσότερο γόνο πάνω ή λιγότερο.Η μέθοδος που σκέφτηκα έχει το καλό ότι μας αφήνει να κάνουμε ότι θέλουμε.Μπορούμε να βάλουμε και πατώματα για να προλάβουμε το γέμισμα του κάθε γονοθάλαμου.Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.Όταν έχω πιο καθαρό μυαλό θα τα βάλω όλα κάτω για να σκεφτώ.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Μέθοδος καταπολέμησης σμηνουργίας
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» μέθοδος καταστολή σμηνουργίας
» Πρόληψη σμηνουργίας
» αποφυγή σμηνουργίας
» Περί σμηνουργίας
» ΜΕΘΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΕΚΑ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Μελισσοκομική τεχνική :: Βασίλισσες, Βασιλοτροφία & Παραφυάδες-
Μετάβαση σε: