Έχω δοκιμάσει και τις δύο εκδοχές. Όσοι ασχολείστε την τελευταία δεκαετία με τη μελισσοκομία θα έχετε παρατηρήσει βέβαια ότι τα φύλλα κερήθρας είναι πιο στενά και πιο κοντά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως βρέθηκε κάποιος που το έκανε και έπειτα ακολούθησαν όλοι όσοι φτίαχνουν κεριά.
Γιατί όμως το έκανε; Η απάντηση είναι απλή, στην κούτα 100 φύλλων κεριού με μικρότερες διαστάσεις το κέρδος για αυτόν που πουλάει είναι μεγαλύτερο καθώς κερδίζει 5-7 φύλλα (ίσως και περισσότερα) ανά κούτα. Marketing? Ναι, έτσι είναι το εμπόριο. Πολλαπλασιαστεί τα φύλλα που κερδίσει αν ακούτε επι εναν x αριθμό κουτιών που πουλάει ανά έτος... Ο νοών νοείτο...
Όσον αφορά αν θα πρέπει το φύλλο κεριού να είναι εντός της σχισμής του άνω κηρηθροφορέα, η απάντηση είναι ναι. Η σχισμή σε συνδυασμό με το πρώτο σύρμα από τα τέσσερα ενός πλαισίου έχει την ιδιότητα να κρατάει το μεγαλύτερο βάρος όλης της κηρήθρας. Για αυτό το λόγο τουλάχιστον το πρώτο σύρμα θα πρέπει να είναι καλά τεντωμένο.
Το να βλέπει ένας μελισσοκόμος βασιλικά κελιά σμηνουργίας σημαίνει πως κάτι δεν έχει κάνει σωστά. Είναι ίσως πολύ αυστηρή τοποθέτηση αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα παιδιά. Το να βλέπεις κελιά σμηνουργίας σημαίνει πως κάτι παρέλειψες...σε φροντίδα, σε χρόνο, σε προσοχή... Από πάνω μέχρι κάτω να είναι η κερήθρα αν στην κοπελιά μπει η ιδέα να σμηνουργήσει ότι φύλλο και να της βάλεις θα πετάξει το πουλάκι...
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότερες επεμβάσεις και χειρισμοί που κάνουμε την Άνοιξη είναι για να αποφύγουμε τη σμηνουργία και να πάμε για μέλια με περισσότερο πληθυσμό.