| ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ | |
|
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
dimtsam Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 30
| Θέμα: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Δευ Φεβ 08, 2016 10:32 am | |
| Καλημερα σε ολους Γνωριζωντας οτι τα μελια που κυκλοφορουν στο εμποριο ειναι μιξη μελιων απο διαφορες ανθοφοριες, ηθελα να ρωτησω με τι εξοπλισμο γινεται αυτη η αναμιξη, για μεγαλες 'η για μικρες ποσοτητες | |
|
| |
dimtsam Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 30
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Τετ Φεβ 10, 2016 10:41 am | |
| | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Τετ Φεβ 10, 2016 10:47 am | |
| Για μεγάλες ποσότητες υπάρχουν ειδικές δεξαμενές ανάμειξης. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο με την μέθοδο του μπεν μαρί. | |
|
| |
DIMILIOD Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 248
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Τετ Φεβ 10, 2016 11:52 am | |
| monarchis,για ερασιτεχνικο επιπεδο μπωρεισ να μασ αναλυσεισ την μεθοδο του μπεν μαρι? | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Τετ Φεβ 10, 2016 12:23 pm | |
| Σε βαθειά κατσαρόλα βάζετε νερό να ζεσταθεί. Με ένα θερμόμετρο μετρήστε όταν η θερμοκρασία κατέβει στους 45°C. Προσθέστε τα μέλια σε ένα μεγάλο βάζο ή σε μια πιο μικρή κατσαρόλα το ποθετώντας τα στην κατσαρόλα με το νερό και αναδεύστε με ένα μαγειρικό σύρμα αν χρειαστεί για να ομογενοποιηθούν τα μέλια. Σε περίπτωση μη ομογενοποίησης επαναλάβετε την διαδικασία. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε καθώς η θερμότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 45°C καθώς καταστρέφονται πολλά από τα οργανοληπτικά στοιχεία του μελιού αλλά συνάμα αυξάνεται και η HMF. Γενικώς τα περισσότερα μέλια μεταξύ τους ομογενοποιούνται όταν προέρχονται από ανθοφορίες με ανάδευση και ίσως ελαφρία θέρμανση. Στις περιπτώσης μίξης μελιτωμάτων και ανθόμελων η διαδικασία διαρκεί περισσότερο χρόνο. Η ίδια διαδικασία ακολουθείτε και για την αποκρυστάλλωση δείτε σχετικό θέμα: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | |
|
| |
pointerst Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 692
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Τετ Φεβ 10, 2016 10:49 pm | |
| έχω την εντύπωση ότι το χαρμάνι μελιών γίνεται με μεγαλύτερη θερμοκρασία θερμανσης | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Πεμ Φεβ 11, 2016 1:47 am | |
| - pointerst έγραψε:
- έχω την εντύπωση ότι το χαρμάνι μελιών γίνεται με μεγαλύτερη θερμοκρασία θερμανσης
Η μοναδική πηγή που έχω υπόψη μου είναι οι παρατηρήσεις από το beelab στο τέλος της σελίδας 6 στο σχετικό σύνδεσμο παρακάτω: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη όσον αφορά τα μέλια όπως τα μελιτώματα καθώς έχουν διαφορετικό ειδικό βάρος με τα ανθόμελα. Αυτά αν αναμειχθούν με ανθόμελα ο χρόνος να παρατείνεται. Αναφέρεται άλλωστε και στο βιβλίο του Θρασυβούλου Πρακτική Μελισσοκομία (έκδοση 2012) στις σελίδες 261-262. Πάντως σε κάθε περίπτωση οι ομογενοποιητές εμπορίου αλλά και έμποροι αυτών προτείνουν τα χαρμάνια να γίνονται σε θερμοκρασίες από 40-45°C για 24-48ώρες. Αν έχεις όμως κάποια άλλη πηγή αξιόπιστης γνώσης που να καταμαρτυρά το αντίθετο όσον αφορά τις αναμείξεις (χαρμάνια) διαφορετικών μελιών καλό θα ήταν να το μοιραστείς μαζί μας. | |
|
| |
DIMILIOD Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 248
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Πεμ Φεβ 11, 2016 9:04 am | |
| monarchis,ευχαριστω για την απαντηση,αλλα εγω οταν ελεγα για ερασιτεχνικο επιπεδο εννοω πχ να αναμιξω 20-30 κιλα θυμαρι με 40-50 κιλα πευκο.ξερεισ να μου πεισ κανενα τροπο?η και οποιοσ αλλοσ γνωριζει.μου φενεται οτι ο τροποσ που μου ειπεσ δεν θα με καλυψη.και τελοσ στον τροπο που μου λεσ παραπανω λεσ να θερμανουμε στουσ 45 βαθμουσ αλλα τουσ 45 βαθμουσ να τουσ εχει το μελι η το νερο? | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Πεμ Φεβ 11, 2016 1:52 pm | |
| - DIMILIOD έγραψε:
- monarchis,ευχαριστω για την απαντηση,αλλα εγω οταν ελεγα για ερασιτεχνικο επιπεδο εννοω πχ να αναμιξω 20-30 κιλα θυμαρι με 40-50 κιλα πευκο.ξερεισ να μου πεισ κανενα τροπο?η και οποιοσ αλλοσ γνωριζει.μου φενεται οτι ο τροποσ που μου ειπεσ δεν θα με καλυψη.και τελοσ στον τροπο που μου λεσ παραπανω λεσ να θερμανουμε στουσ 45 βαθμουσ αλλα τουσ 45 βαθμουσ να τουσ εχει το μελι η το νερο?
Με τέτοιες ποσότητες χρειάζεσαι ομογενοποιητή. Αν θες μπορώ να σου μεταφέρω εμπειρία από παλιό μελισσοκόμο αλλά δεν την έχω δοκιμάσει και κρατάω και μια επιφύλαξη όσον αναφορά την ομογενοποίηση ανθόμελων-πευκόμελου κατα πόσο είναι αποτελεσματική. 45 βαθμούς στο νερό. | |
|
| |
DIMILIOD Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 248
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Πεμ Φεβ 11, 2016 3:00 pm | |
| για πεσ μου τι εχεισ ακουσεισ απο τον μελισσοκομο! | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Πεμ Φεβ 11, 2016 4:12 pm | |
| DIMILIOD σου έχω στείλει προσωπικό μήνυμα για τη διαδικασία. | |
|
| |
parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Πεμ Φεβ 11, 2016 4:18 pm | |
| H θερμοκρασία του νερού που θα μπεί το μέλι δεν πρέπει να ξεπερνά τους 45ο.Αν είναι μεγαλύτερη τοτε το μέλι που έρχεται σε επαφή με το καυτό νερό καταστρέφεται.Για τον λόγο αυτό η ομογενοποίηση για να γίνει με επιτυχία χρειάζεται πολλές ώρες ανάδευσης. | |
|
| |
dimtsam Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 30
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Παρ Φεβ 12, 2016 10:56 am | |
| Φιλε monarchis θα ηθελα και γω να μαθω περισσοτερα για την ομογενοποιηση | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Παρ Φεβ 12, 2016 11:19 am | |
| - dimtsam έγραψε:
- Φιλε monarchis θα ηθελα και γω να μαθω περισσοτερα για την ομογενοποιηση
Ακούω τις ερωτήσεις σου. | |
|
| |
dimtsam Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 30
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Σαβ Φεβ 13, 2016 9:50 am | |
| Ανεφερες ποιο πανω σχετικα για την ομογενοποιηση. Και η αναμιξη ανθομελου με μελι μελιτωματων ειναι αυτο που με ενδιαφερει κυριως. Με ενδιαφερει να μαθω περισσοτερα για την διαδικασια. Σε ποια θερμοκρασια (μαλλον οχι πανω απο 40C), με τι εξοπλισμο, αλλα και ποσο επιτυχημενη θα ειναι σε διαφορες αναλογιες προσμιξης. | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Σαβ Φεβ 13, 2016 1:43 pm | |
| Ο απαραίτητος εξοπλισμός για ομογενοποίηση είναι ο ομογενοποιητής που προαναφέρθηκε. Αποτελείτε από ένα βαρέλι με διπλά τοιχώματα, μια αντίσταση κι έναν αναδευτήρα. Στα διπλά τοιχώματα μπαίνει νερό και η αντίσταση τα ζεσταίνει. Ο αναδευτήρας περιστρέφεται κι έτσι μέσα σε βάθος χρόνου 12-48 ώρες σε συνδυασμό με το ζεστό νερό πραγματοποιείται η ομογενοποίηση. Προσωπικά προτιμώ να αναμιγνύω πεύκο με ανθόμελα σε αναλογία 3:1 (πεύκο:ανθόμελα) πολλοί όμως μελισσοκόμοι αναμιγνύουν 5:1. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ονομάζεται δασόμελο. | |
|
| |
dimtsam Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 30
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Κυρ Φεβ 14, 2016 3:04 pm | |
| Ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Και αν καταλαβαινω καλα η ταχυτητα αναδευσης θα ειναι χαμηλη (ο αναδευτηρας δεν θα εχει πολλες στροφες). Ισως για μικρες ποσοτητες να μπορει να γινει πατεντα... | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ Κυρ Φεβ 14, 2016 3:48 pm | |
| Παρακαλώ, οι στροφές είναι χαμηλές αλλιώς θα φτιάχναμε μέλι-βούτυρο! Πατέντα σίγουρα μπορεί να παίξει, αν πιάνουν τα χέρια κάποιου. Γκούγκλαρε το ομογενοποιητής μελιού θα δεις διάφορα μηχανήματα. | |
|
| |
| ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕΛΙΟΥ | |
|