Πως και πως περίμενα για να σας γράψω σχετικά... και με προλάβατε!!!
Και επειδή στο φόρουμ είμαστε λίγο μετριόφρον… ε αυτή τη φορά ας τονίσουμε ότι το ξέραμε το νέο πολύ διάστημα πριν και απλά υπομονετικά περιμέναμε για να μειραστούμε την γνώση… και επειδή όλο και κάποιος θα μας πει ότι αντιγράφουμε αυτά που είδαμε αλλού…
ορίστε και η πατέντα[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]για να δείτε πως ακριβώς δουλεύει
Αφού είδατε και το πολύ όμορφο video, απλά
να επισημάνω ότι είναι πλαίσια ειδικά φτιαγμένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις δικές μας κυψέλες. Τρυγάμε κάθε πλαίσιο αυτόνομα οπότε η μέγιστη ποσότητα μελιού ανά πλαίσιο είναι κάπου στα 3 κιλά.
Στο ψητό τώρα… είχα ακουστά ότι ετοιμαζότανε εδώ και μερικά χρόνια και ότι είχαν δοθεί τα πρώτα πλαίσια σε Αμερική και Αυστραλία για δοκιμή. Ευρώπη δεν γνωρίζω αν δοκιμάζει κάποιος, εκτός από μερικούς στην Μεγάλη Βρετανία.
Το αρχικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να δουλέψει στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην χώρα μας. Το ότι η όλη προσπάθεια παίρνει χώρα αρχικά στην Αυστραλία και μετά στην Β. Αμερική έχει την σημασία της γιατί και οι μελισσοκομικές νομές διαφέρουν (π.χ. από τις δικές μας) και τα μελίσσια τους δεν είναι τόσο επιθετικά.
Άλλος ρυθμός συγκομιδής, πολύ πιο γρήγορος, και άλλη ποσότητα νέκταρ... βλέπε τα μελίσσια που έχουν 4 και βάλε ορόφους όπου οι πρώτοι δύο είναι γονοθάλαμοι και οι άλλοι για το μέλι.
Δηλαδή υπάρχει πάντα διάφραγμα βασίλισσας και τα πλαίσια για τρύγο έχουν μόνο μέλι. Μια πρακτική αρκετά δύσκολη στην χώρα μας.
Το μέλι εκεί είναι πιο ρευστό και με περισσότερη κατά μέσο όρο υγρασία (περίπου 19-20 %) σε σχέση με το Ελληνικό. Το ελατόμελο και το πευκόμελο δεν υπάρχουν εκεί και
δεν μπορώ να φανταστώ το σύστημα αυτό να δουλεύει π.χ. στο έλατο… όσοι έχουν τρυγήσει έλατο κατάλαβαν!!!
Στις χώρες αυτές υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με μελίσσια για να παράγουν το σπιτικό τους μέλι… με ένα μελίσσι εκεί, χωρίς πολλές εργασίες, μπορούνε. Οπότε το κόστος για αυτούς δεν είναι μεγάλο… γλιτώνουν από τα έξοδα σε εργαλεία τρύγου κλπ… πόσοι από εσάς ψάχνατε μελιτοεξαγωγέα στον πρώτο σας τρύγο;;; 400 δολάρια δεν είναι πολλά χρήματα (αλλού
)… 3 με 4 μεροκάματα είναι.
Οι χώρες αυτές είναι οργανωμένες μελισσοκομικά. Υπάρχουν π.χ. κρατικοί επιθεωρητές που με ιδικά σκυλιά ελέγχουν όλα τα μελίσσια, σε όλα τα μελισσοκομεία και εντοπίζουν τα μελίσσια με σηψηγονίες.
Στην Αυστραλία, σε μελίσσια που έχουν σηψηγονία μπορούν να απολυμανθεί το μελισσοκομικό υλικό με την χρήση ραδιενέργειας. Κάτι που έγκαιρα είχε δημοσιευθεί και στην χώρα μας…
Αναγνωστόπουλος, Ι. Θ. 1992. Καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών της μέλισσας μέσω της απολύμανσης μελισσοκομικού υλικού με την χρήση ραδιενέργειας. Μελισσοκομική Επιθεώρηση 60:207-209, 251-252. αλλά οι Αυστραλοί φρόντισαν και το έκαναν πράξη. Εδώ άμα πάθεις, δυστυχώς πρέπει να κάψεις μελίσσι και σχετικό υλικό!
Γενικά και οι μελισσοκόμοι στις χώρες αυτές φοβούνται ότι ο καθένας άσχετος θα πάρεις από ένα μελίσσι και θα περιμένει (χωρίς να έχει κάνει τίποτα μελισσοκομικό) να ανοίξει μια κάνουλα για να πάρει το μέλι του!!!
Οι ίδιοι τις κοροϊδεύουν και το θεωρούν θέμα χρόνου να ξεφτίσει το πράγμα.
Υπάρχει και ο αντίλογος ότι θα αυξηθούν τα μελίσσια… μακάρι.
Προσωπική μου άποψη ότι δύσκολά θα τύχει εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα (π.χ. ακόμα και σε ημιεπαγγελματικά μελισσοκομεία 100 συν μελίσσια). Όσοι γνωρίζουν μελισσοκομία εύκολα αντιλαμβάνονται το γιατί… θες τα κομματάκια κεριού και η πρόπολη που θα συσσωρευτεί στην κατασκευή, ο ερεθισμός-αναστάτωση των μελισσών, οι ειδικές μελισσοκομικές εργασίες που πρέπει να προηγηθούν για να έχουμε “τρύγο” (μια και οι μέλισσες τοποθετούν όπου θέλουν αυτές το μέλι), η δυσκολία επιθεώρησης, η μη εφαρμογή σε αρκετές νομές ίσως γιατί το μέλι κρυσταλλώνει γρήγορα και θα “μπλοκάρει” τα πλαίσια ή γιατί μερικές φορές το μέλι είναι τόσο λίγο που θα χρειαστεί να τρυγήσουμε και τα πλαίσια με γόνο, η αντοχή των πλαισίων στην νομαδική μελισσοκομία… και πολλά ακόμα μελισσοκομικά επιχειρήματα.
Πολύ θα ήθελα να αποκτήσω μια τέτοια κυψέλη
. Νομίζω ότι σε κάποιον που έχει όρεξη να μάθει ή γνωρίζει μελισσοκομία είναι κάτι που το θέλει!!! Όπως π.χ. θέλω όταν περιορίσω τα μελίσσια μου σε πολύ λίγα και αράξω, θα ήθελα να έχω ένα κοφίνι, μια κυψέλη του λαού (Warrι Hive) και μια top bar για να παίζω στην αυλή μου. Δηλαδή την θεωρώ ιδανική για κάποιον που θέλει 2 με 4 μελίσσια, αλλά ξέρει από μελίσσια. Δεν νομίζω με τέτοια κυψέλη κάποιος νέος μελισσόφιλος να μάθει.. θα παιδευτεί και θα τα παρατήσει.
Πάντως τα πλαίσια αυτά αποτελούν φαινόμενο και από άλλη άποψη. Ενώ κάποια πολύ έξυπνα project με crowd founding δεν μπορούν να μαζέψουν ούτε 500 δολάρια, ο Cedar μαζί με τον πατέρα του Stuart Anderson, που είχανε βάλει στόχο τα 70.000 δολάρια Αμερικής ως της 5 Απριλίου 2015, κατάφεραν να μαζέψουν μέσα σε 2 μέρες $2,537,532 δολάρια Αμερικής
Δεν υπάρχει προηγούμενο!!! Τα ξεπούλησαν όλα!!!
Τα $2,537,532 δολάρια Αμερικής ήταν την ώρα που έγραφα αυτό το post, δηλαδή 11 η ώρα βράδυ Τρίτης 24 Φεβρουαρίου. Για ρίξτε μια ματιά πόσα μαζέψανε τώρα που διαβάζετε
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Χιλιάδες κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα τους. Αυτό δηλώνει ότι υπάρχει πολύ κόσμος που θέλει να συμμετάσχει σε ένα τόσο ριζοσπαστικό project και ας μην ξέρουν τίποτα από μελίσσια και ας παραλάβουνε πλαίσια μετά από ένα χρόνο… αυτό το project με τόσα χρήματα που συγκέντρωσε σίγουρα θα υλοποιηθεί και θα βελτιωθεί το προϊόν.
Αυτά… και ελπίζω να μην σας κούρασα.
Περιμένω να μάθω ποιοι γνωστοί δηλώσανε στο crowd founding, όλο και κάποιος, και να μας πει σχετικά.
υ.γ. αν και δεν το συνηθίζω... αλλά επειδή μου άρεσε πάρα πολύ, στο link μια χαρακτηριστική άποψη αμερικανίδας μελισσοκόμου
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]