Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες

ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες

Πήγαινε κάτω 
+6
geobees
woolf
Γιώργος-Κόρινθος
Throubee
matteus
lpapggia
10 απαντήσεις
Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
lpapggia
Μέλος
Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 58

Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες   Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες - Σελίδα 2 Icon_minitimeΔευ Οκτ 20, 2014 12:07 pm

Μπάμπη καλημέρα,

εννοείται ότι επειδή είναι κάτι καινούργιο σε εμένα θα το παρακολουθώ για να διαπιστώσω εν πράξει τι γίνεται.

Αναφορικά με τα καπάκια και τους αεραγωγούς, όσο γνωρίζω χρησιμοποιήθηκαν λόγω της νομαδικής μελισσοκομίας για να μην αλλάζεις τα μεσοκάπακα με σίτες αερισμού κατα την μεταφορά και τούμπαλιν.
Ουσιαστικά τα αυυστραλιανα καπάκια είναι καλά σε μεταφορές και καλά λόγω χρήσης λιγότερου εξοπλισμού. Πιάνουν και με τους συνδετήρες ευκολότερα.

Τώρα αν μπείς μέσα στο ΑΠΘ [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] και δεις την ερώτηση 52, έρχεται σε αντίθεση με αυτό που λέει η κυρία Γούναρη.

Εννοείται ότι δεν είμαι σε θέση να εμπλακώ σε πανεπιστημιακού επιπέδου διαφορές, ούτε το εξειδικευμένο επιστημονικό υπόβαθρο έχω, ούτε και την ανάλογη εμπειρία.

Αυτό που μπορώ να κάνω από την θέση μου είναι να ακολουθήσω τις επιστημονικές υποδείξεις να προβω΄σε πειραματισμό - παρατήρηση.

Πέρυσι με την χρήση κηρόπανου με ανοιχτούς αεραγωγούς σε καπάκι αυστραλίας τα κηρόπανα έπιασαν μούχλα και ήταν νοτισμένα.Με ανοιχτούς πάτους εξ ολοκλήρου.

Φέτος, στο ίδιο μέρος, με τις ίδιες κυψέλες τα ίδια καπάκια και πάτους πειραματίζομαι με την χρήση του νάυλον.

Είδωμεν.

Και όπως σου είχα πει κατα την δια ζώσης επικοινωνίας μας στον καφέ που πήγαμε μόνο οι δυό μας από όλο το forum , τα λάθη μου τα έχω πληρώσει πολλάκις και θα εξακολουθώ να τα πληρώνω με μικρές βελτιώσεις. Για ότι κάνω είμαι υπεύθυνος εγώ και έχω την πλήρη επίγνωση των λαθών μου.

Ευχαριστώ.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mpampis13
BeeForce
BeeForce
mpampis13

Αριθμός μηνυμάτων : 1393

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες   Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες - Σελίδα 2 Icon_minitimeΔευ Οκτ 20, 2014 12:57 pm

Πρώτα από όλα χαίρομαι αφάνταστα που ξανασυμμετεχεις ενεργά στο φόρουμ,σκέψου ότι τώρα κατάλαβα ποιος ξεκίνησε το θέμα.
Εύχομαι να μείνεις εδω μαζί μας ενεργός.καιρος να τα πούμε από κοντά.εχω να σου μεταφέρω εμπειρειες-παθήματα...πολλα....
Όσο για το θέμα μας εδω συμφωνω απόλυτα σε ότι γράφεις και εγώ για τροφή σκέψεις σου εδωσα ότι πληροφορίες είχα.
Να είσαι καλα....οποτε μπορείς παμε για καφέ και οποίος θελει από εδω ερχετε.
matteus
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
matteus

Αριθμός μηνυμάτων : 831

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες   Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες - Σελίδα 2 Icon_minitimeΔευ Οκτ 20, 2014 7:53 pm

Εγω παλι βλεπω οτι αρχισαν να κλεινουν εντελως την πλαστικη διατρητη βαση με προπολη. Αν λοιπον βαλω ναυλον απο πανω απο που θα φευγει η υγρασια ???

Αγορασα πλαστικες κυψελες διοτι διαβαζα οτι ειναι καλυτερες σε αρκετα πραγματα. Ισως σε μερικα πραγματα να ειναι οντως καλυτερες π.χ σε θερμοκρασιες και σιγουρα πιο οικονομικες. Απο την αλλη ομως σημερα που πηγα να τρυγησω κατι πλαισια και να βολεψω τα μελισσια για το χειμωνα, οποτε ανοιγα πλαστικη κυψελη νευριαζα τοσο πολυ που ηθελα να την κλωτσησω. Παρατηρησα οτι στο πλαστικο χρησιμοποιουν πολυ παραπανω προπολη και σε τετοιες θερμοκρασιες τα τελαρα δεν κουνιουντε ουτε ενα χιλιοστο. Αντιθετα στις ξυλινες δεν ειχα κανενα προβλημα. Τελικα πολλα τα προβληματα με τις πλαστικες. Ετυχε να παρω κατι κυψελες χωρις κινητη βαση οι οποιες ειχαν ομως απο κατω ενα μικρο κομματι αεριζομενο με σιτα. Σε αυτες δινω 10/10 γιατι και η υγρασια αποβαλλεται και ειναι ευχρηστες για νομαδικη μελισσοκομια.
geobees
Μέλος
Μέλος
geobees

Αριθμός μηνυμάτων : 281

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες   Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Οκτ 30, 2014 4:41 am

mpampis13 έγραψε:
Καλημέρα στην παρέα...μα είναι φυσιολογικό να σου πιάσει υγρασία το καπάκι από την στιγμη που εκλεισες τους αεραγωγούς του.
Από που θα φύγει όλη αυτή η υγρασία που δημιουργήθηκε  από το μελισσακι;για αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι αεραγωγοί.

Με λύπη διαπιστώνω καθημερινά ότι οι συνάδελφοί μου στην πλειοψηφία τους δεν έχουν κατανοήσει καθόλου την θερμοδυναμική και το βιοκλίμα της κυψέλης που χρησιμοποιούν. Αδυνατίζουν, αρρωσταίνουν και στο τέλος χάνονται αδίκως μελίσσια από τελείως λανθασμένες αντιλήψεις. Τι να το κάνω αυτό όταν η κάθε Γούναρη δεν διδάσκει/μεταφέρει στους μελισσοκόμους αυτά τα δυό απλά αλλά ουσιαστικά πράγματα;

Οι αεραγωγοί κύριοι, σχεδιάστηκαν και εφαρμοστήκαν στα σύγχρονα καπάκια (Αυστραλιανά) μόνο και μόνο, για να μην υπερθεμανθούν εσωτερικά τα μελίσσια κατά τις μεγάλες σε διάρκεια μεταφορές των.
Η σύγχρονη νομαδικη μελισσοκομία το επέβαλλε και καμμία σχέση με την διαφυγή υγρασίας που πιστεύετε δεν έχουν. Στην φύση μάλιστα (όπως προανέφερα παραπάνω) ποτέ δεν θα εγκατασταθεί ένας αφεσμός σε κουφάλα δένδρου με τρύπα απο πάνω.

Απόδειξη αυτών, είναι ότι όλες οι παραλλαγές της κυψέλης Langstorth (Warre, British Standard, Dadant, κλπ.) δεν έχουν αεραγωγούς και ακόμα χρησιμοποιούν μεσοκάπακο πάνω απο τα πλαίσια. Αυτά για την ιστορία. Μελετήστε αυτό το κουτί, δεν είναι απλώς ένα…."κουτί".
Pater_Familias
Μέλος
Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 88

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες   Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Οκτ 30, 2014 7:59 am

mpampis13 έγραψε:
Καλημέρα στην παρέα...μα είναι φυσιολογικό να σου πιάσει υγρασία το καπάκι από την στιγμη που εκλεισες τους αεραγωγούς του.
Από που θα φύγει όλη αυτή η υγρασία που δημιουργήθηκε  από το μελισσακι;για αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι αεραγωγοί.

Συνέχεια αναφέρετε ότι πρέπει να αφήνετε ανοικτό αεραγωγό για να φεύγει η υγρασία. Κατ' αρχήν αυτό δεν είναι σωστό. Πιστεύετε ότι το χειμώνα που έχει 90% και παραπάνω υγρασία θα έχει λιγότερο μέσα το μελίσσι; Όταν έχεις ανοικτό αεραγωγό και υπάρχει ρεύμα αέρα, απλά η υγρασία δε συμπυκνώνεται. Και ίσα ίσα αν υπάρχει ανοικτός αεραγωγός δεν μπορεί το μελίσσι να ρυθμίσει σωστά το περιβάλλον της κυψέλης. Η συμπύκνωση υγρασίας εμφανίζεται όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας αέρα και τοιχωμάτων που έρχονται σε επαφή ή σε περιπτώσεις που συμβαίνει μεγάλη μεταβολή θερμοκρασίας, χωρίς αυτή να εξισορροπηθεί.
Με λίγα λόγια αν εμφανιστεί υγρασία στα τοιχώματα της κυψέλης δε σημαίνει πάντα ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που έχει μόνο σημασία να ρυθμίζει σωστά η μελισσα το μικροκλίμα της κυψέλης και να αποφεύγεται η συμπύκνωση υγρασίας πάνω από τη μελισσόσφαιρα το χειμώνα.
Η κερήθρες τώρα με το αποθηκευμένο μέλι έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα και μπορούν να αποθηκεύουν μεγάλα ποσά θερμότητας κατα τη διάρκεια της ημέρας και να την αποδίδουν τη νύχτα. Αυτό βοηθάει να διατηρούνται σταθερές και ελεγχόμενες οι συνθήκες στη μελισσόσφαιρα το χειμώνα. Για αυτό το λόγο υποψιάζομαι ότι δεν είναι σωστή η πρακτική να βάζουμε τόσα πλαίσια όσα πατάν το χειμώνα οι μέλισσες. Μάλλον χρειάζονται ένα παραπάνω πλαίσιο με μέλι σε κάθε πλευρά για να γίνεται καλύτερο ξεχειμώνιασμα. Αυτό θα πρέπει να μας το πουν οι ειδικοί.
vassilis
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
vassilis

Αριθμός μηνυμάτων : 673

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες   Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Οκτ 30, 2014 8:22 am

Είναι δεδομένο, παρά τους θαυμαστές του, ότι το πλαστικό δεν προέρχεται από ζωντανό οργανισμό (με πόρους) για να αναπνέει. Η προσπάθεια λοιπόν για να αποφύγει κανείς τα συμπτώματα του κλιματισμού της κυψέλης είναι μεγαλύτερη... και απαιτεί άνοιγμα βιβλίου φυσικής.
thoma.sbees
Μέλος
Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 298

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες   Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠαρ Δεκ 19, 2014 7:50 pm

Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι στο μελίσσι πρέπει να είναι ελεύθερη η κυκλοφορία του αέρα. Η χρήση νάυλον το κλείνει αεροστεγώς. ωστόσο δεν το απορρίπτω εντελώς και επιφυλλάσομαι να το δοκιμάσω τουλάχιστον σε ένα μελίσσι για να προσπαθήσω να δω τη διαφορά.
Για τους τροφοδότες οροφής έχω να πω ότι εγώ χρησιμοποιώ τους διπλούς της τεχνοσετ οι οποίοι αφηνουν ένα πολύ μικρό κενό από τα πλαίσια ίσα-ίσα να περνούν οι μέλισσες και υποθέτω ότι δεν έχουν πρόβλημα να πάρουν την τροφή. Επιπλέον νομίζω ότι λειτουργούν θερμομονωτικά. Η ζέστη φεύγει προς τα πάνω. Σαν παράδειγμα τι είναι καλύτερο να έχεις στο σπίτι σου? Σκέτη στέγη χωρίς ταβάνι ή και τα 2 μαζί? Στην 2η περίπτωση έχεις λιγότερες απώλειες.
Εγώ παρατήρησα ότι στις ξύλινες κυψέλες με κηρόπανο είχαν καταναλώσει όλες τις τροφές, στις πλαστικές με κηρόπανο είχαν κάποια μικρά αποθεματα ενώ στις πλαστικές με τροφοδότη είχα μεγαλύτερες ποσότητες που δεν κατανάλωσαν. Επιπλέον να πω ότι τις πλαστικές επειδή έχουν διάτρητο πάτο τις έχω βάλει από κατω εξωτερικά φελιζόλ. Δεν έχω δοκιμάσει πλαστικό τροφοδότη σε ξύλινη κυψέλη ωστόσο έδωσα σε ένα φίλο για δοκιμή και περιμένω αποτελέσματα
Όσο για το ότι οι ξύλινες απορροφούν την υγρασία δεν νομίζω ότι είναι θετικό γιατί δεν έχουν την δυνατότητα αποβολής εκτός και αν είναι σε λινέλαιο ή σε παραφίνη βουτηγμένες και δεν την απορροφούν αλλά την αποβάλλουν.

Ξεχειμωνιασμα με τροφοδότες
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 2 από 2Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2
 Παρόμοια θέματα
-
» ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ ΟΡΟΦΗΣ
» Να βγαλω τους τροφοδοτες?
» Σίτες για πατώματα και τροφοδότες.
» Nερό σε τροφοδότες οροφής
» Τροφοδότες οροφής για ζυμάρι και σιρόπι

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Τα μελισσοκομικά :: Τα εργαλεία της δουλειάς-
Μετάβαση σε: