Καλησπέρα στην παρέα.
Να δώσω μερικές λεπτομέρειες στην κεραλοιφή που φτιάχνω (συνήθως τέτοια εποχή, φθινόπωρο) και πάντα κουβαλάω ένα βαζάκι μαζί μου. Έχουμε και λέμε:
1) Ιούνιο-Ιούλιο ανθίζει το σπαθόχορτο. Μαζεύουμε τις ανθισμένες κορυφές (όχι όλες
της περιοχής για να ξαναβλαστήσει του χρόνου) και τις βάζουμε σε γυάλινα βάζα με ελαιόλαδο (εξαιρετικό παρθένο κατά προτίμηση). Στη σκιά, μετά από 2-2,5 μήνες, το βαλσαμόλαδο ή σπαθόλαδό μας είναι έτοιμο. Το σπαθόχορτο έχει δώσει μια κοκκινωπή απόχρωση στο λάδι.
2) Κέρινες γλώσσες άσπρες, ή όποιο άλλο κομμάτι καθαρού κεριού.
3) Μαστίχα (η πρόπολη του μαστιχόδενδρου) κοπανισμένη στο γουδί ή περασμένη στο μπλέντερ. Δίνει πολύ ωραίο άρωμα.
4) Πρόπολη σκόνη. Είναι περασμένη από μπλέντερ αφού την έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια και αφήσει (μέσα στον κάδο του μπλέντερ) ένα βράδι στην κατάψυξη. Δίνουμε ελάχιστες περιστροφές στα μαχαίρια για να μην ζεσταθεί το υλικό και αρχίσει να κολλάει.
Σουρώνουμε το σπαθόλαδο και το θερμαίνουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά σε μπαιν-μαρί για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Το κερί έχει λυώσει. Στο τέλος, ελέγχουμε την ρευστότητα, δηλ. ουσιαστικά την αναλογία λάδι/κερί, και όταν την βρούμε ικανοποιητική, περνάμε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε σε βαζάκια( πχ 30-50ml). Δεν χρειάζεται ψυγείο για να διατηρηθεί.
Εξαιρετική για:
ανάπλαση δέρματος από τραύματα, εκδορές, εγκαύματα,
ανακουφίζει αποτελεσματικά έκζεμα, άφθες, αιμορροϊδες,
και τέλος σαν μαλακτική κρέμα (σαφώς πιο λιπαρή σε σχέση με τα γαλακτώματα που έχουμε συνηθίσει) και σαν κρέμα μασάζ.
Σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
ΥΓ. Το μπλέντερ απομένει αποκλειστικά γι αυτήν τη δουλειά... αλλιώς η συμβία