Δυσκολευομαι να σου απαντησω γιατι ,απο οτι φαινεται,περιοριζεις την επιλογη σου αναμεσα στις δυο αυτες φυλες.Προσωπικα προτιμω την ελληνικη μελισσα σε οποιαδηποτε απο τις δυο εκδοχες της(cecropia,macedonica). Και κατα δευτερο λογο την καρνιολικη.
Περα απο τα γενικα χαρακτηριστικα της καθε φυλης ,εκεινο που θα ηθελα να επισημανω ειναι ,οτι οι υβριδισμενοι απογονοι της καυκασιανης μελισσας κληρονομουν ολα τα κακα χαρακτηριστικα των αλλων φυλων.Γιαυτο και δεν προτιμαται στις διασταυρωσεις.Της δε ιταλικης οι υβριδισμενοι απογονοι εχουν μεγαλη επιθετικοτητα.
Αυτο το θεωρω πολυ σημαντικο για ενα περιβαλλον οπου κυριαρχει μια διαφορετικη φυλη.
Σημαινει οτι για να αποφυγεις αυτες τις δυσαρεστες μελλοντικες καταστασεις ,θα εξαρτασαι συνεχως απο καποιον βασιλοτροφο που θα σε προμηθευει με πιστοποιημενες βασιλισσες της ιδιας φυλης.
Αν λοιπον σκοπευεις μελλοντικα να παραγεις τις δικες σου βασιλισσες ,γνωμη μου ειναι ,να ξεκινησεις με την φυλη που κυριαρχει στην περιοχη που δραστηριοποιεισαι.