Οι αεριζόμενο πάτοι αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής η οποία αποκαλείται Integrated Pest Management (IPM). Κανείς δεν αναφέρει ότι λύνει το πρόβλημα της βαρρόα, αλλά συνδυαστικά με κηρήθρα κηφηνών , σκόνισμα με άχνη , βιολογικά σκευάσματα μπορεί να αποτελέσει λύση για όσους δεν θέλεουν να βάλουν καθόλου χημικά στην κυψέλη.
Το κύριο πλεονέκτημα που προσφέρει ο αεριζόμενος πάτος είναι ο επαρκής αερισμός της κυψέλης και όχι η καταπολέμηση της βαρρόα, χαρακτηριστικό είναι ότι τα μελίσσια σε αυτό τον πάτο δεν συνηθίζουν να κάνουν γένι στην είσοδο όταν έχει καύσωνα. Όσον αφορά το κόστος εγώ έφτιαξα λίγους μόνος μου και μου στοίχισαν ξύλα και σήτα κάτω από 5? ( θα βάλω φωτο αργότερα ). Η σήτα πιάνει το 100% του πάτου, δεν υπάρχει κορνίζα. Η κατασκευή νομίζω είναι απλή για όλους όσους μπορούν να κόψουν ξύλα με ένα πριονάκι και να καρφώσουν πρόκες. Θα φανεί στην χρήση τι προβλήματα θα βγάλουν για να κάνω άλλους καλύτερους. Στις μεταφορές πράγματι υπάρχει ζήτημα, αν όμως κάποιος έχει τα μελίσσια του σταθερά δεν υπάρχει πρόβλημα. Το μέγεθος της τρύπας στην σήτα παίζει μεγάλο ρόλο. Το μέγεθος αυτό είναι περίπου 3,2 χιλ.
Το ξεχειμώνιασμα έγινε στα μέρη μου ( μέχρι -10 περίπου έφτασε φέτος ) , δοκιμαστικά σε δύο μελίσσια ( ο πάτος πλήρως ανοιχτός ) που ήταν 4 και 5 πλαίσια φυσικά με πλήρη κάλυψη της οροφής και σφιγμένα στα πλαίσια που πατούσαν με φελιζόλ. Η εικόνα τους τώρα είναι άψογη και η ανάπτυξη πολύ γοργή.
Μια παρατήρηση αλλά δεν είναι σίγουρη, τα δύο αυτά μελίσσια χτίζουν περισσότερο από τα άλλα, με διαφορά. Δεν ξέρω γιατί, ίσως τυχαία.