Σύκα γεμιστά με σιρόπι μελιού
Υλικά:
250 γρ. σύκα ξερά
300 ml βρασμένο νερό
1 κουτ. γλυκού φύλλα τσαγιού με δυνατό άρωμα
λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
2-3 κουτ. σούπας μέλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
250 ml τσάι από αυτό που μούλιασαν τα σύκα
Για τη γέμιση:
60 γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
30 γρ. αμύγδαλα
καρύδια για την διακόσμηση
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C.
Αφήνετε τα φύλλα του τσαγιού στο βραστό νερό, να "βγάλουν" το άρωμά τους για μερικά λεπτά, και σουρώνετε το τσάι σε μεγάλο μπολ. Βάζετε μέσα στο τσάι τα ξερά σύκα και τα αφήνετε να μουλιάσουν τουλάχιστον για 6 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν. Τα σουρώνετε και κρατάτε 250 ml από το τσάι στην άκρη.
Κάνετε ένα μικρό άνοιγμα στα σύκα στα πλαϊνά τους. Ανακατεύεται τους ξηρούς καρπούς για τη γέμιση και τους χρησιμοποιείτε για να γεμίσετε τα άνοιγμα που έχετε κάνει στα σύκα, ενώ μπήγετε κι από ένα μισό καρύδι για να κλείσετε το άνοιγμα. Τα τακτοποιείτε σε πυρίμαχο σκεύος.
Σε κατσαρόλα βάζετε το τσάι να βράσει μαζί με το ξύσμα και το μέλι. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Στο σημείο αυτό μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο μέλι αν θέλετε το σιρόπι πιο γλυκό, ανάλογα με τα γούστα σας.
Περιχύνετε τα σύκα με το ζεστό σιρόπι και τα ψήνετε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
Μεταφέρετε τα σύκα σε πιατέλα, τα πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι και τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα.
Καλή επιτυχία!!!