Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες

ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Πήγαινε κάτω 
4 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ilias1908
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 20

ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ   ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Icon_minitimeΠεμ Σεπ 20, 2012 7:07 pm

Καλησπέρα σαν νέος θέλω να ρωτήσω έχω 2 μελισσάκια 10αρια τούμπανο.... θέλω να τα κάνω 4 έχω κυψέλες καινούριες.
επιτρέπετε αυτήν την περίοδο να το κάνω η όχι και αν ναι ποιός είναι ο κλύτερος τρόπος??
σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας εκ τον προτέρων..
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
neos
Μέλος
Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 129

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ   ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Icon_minitimeΠεμ Σεπ 20, 2012 7:18 pm

Ειναι αργα δεν γινεται, εκτος και αν εχεις ετοιμες βασιλισες και παλι εγω δε θα το επιχειρουσα.
Καλυτερα να ξεχειμωνιασουν με ασφαλεια δυνατα και απο ανοιξη κοβεις παραφυαδες.
Ο καλυτερος τροπος κατα την γνωμη μου για αρχαριους για μενα ειναι η βενταλια.
ilias1908
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ   ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Icon_minitimeΠεμ Σεπ 20, 2012 7:31 pm

ευχαριστώ φίλε .και εγώ για τον τρόπο της βεντάλιας σκέφτομαι να το κάνω.
έλεγα μήπος υπήρχε τρόπος να το κάνω τώρα και να ξεκίναγα με 4 την άνοιξη.
jokey
Μέλος
Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 188

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ   ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Icon_minitimeΠεμ Σεπ 20, 2012 10:15 pm

γιατί αργά βρε παιδιά ? συμφωνώ πως δεν είναι και ότι καλύτερο να κάνεις παραφυάδες και να περιμένεις μετά από ένα μήνα να βγει μάνα αλλά με έτοιμες βασίλισσες μια χαρά προλαβαίνουν να γίνουν αν έχεις καλό μέρος να τα βάλεις να δυναμώσουν
ilias1908
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ   ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Icon_minitimeΠεμ Σεπ 20, 2012 11:09 pm

Καλό είναι να μας πει κάποιος έμπειρος μελισοκόμος ίδα έναν τρόπο αναπαραγωγής του Χρήστου Μπέκα ο οποίος λέει:

Κατασκευή νέου μελισσιού και βασίλισσας
Όταν το μελίσσι αναπτυχτεί σε σημείο να πατήσει σε πληθυσμό το 9 και 10 πλαίσιο
Και να έχει 7-8 πλαίσια με γόνο δεν βάζουμε όροφο αλλά παίρνουμε μια νέα κυψέλη και την τοποθετούμε δίπλα στο μελίσσι που θα εφαρμόσουμε την μέθοδο.
Αφαιρούμε από το μελίσσι την μια μεριά των πλαισίων στην κυψέλη την ποιο δυνατή σε πληθυσμούς παίρνοντας 2-3 πλαίσια γόνο ανάλογα μαζί με τον πληθυσμό του φροντίζοντας να υπάρχει ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και ένα πλαίσιο με γόνο νεαρής ηλικίας και ένα τελάρο με μέλι αφού πρώτα τινάξουμε τα πλαίσια μέσα στην κυψέλη ώστε να μην πάρουμε την βασίλισσα τοποθετούμε τα πλαίσια που τινάξαμε και δεν περιέχουν μέλισσες την καινούρια κυψέλη και τοποθετούμε ένα καινούριο πλαίσια κατά προτίμηση χτισμένο στην πλευρά του ξύλου της κυψέλης. Έτσι μέσα στην καινούρια κυψέλη έχουμε 5 πλαίσια
3 πλαίσια με γόνο (ανοιχτό-κλειστό) ένα με μέλι και ένα καινούριο.
Στην συνέχεια παίρνουμε την κυψέλη με τις μέλισσες και την βασίλισσα και την τοποθετούμε 10 μέτρα μακριά από την θέση που ήταν. Στην συνέχεια τοποθετούμε δεξιά και αριστερά νέα χτισμένα πλαίσια για να γεννήσει η βασίλισσα και ταΐζουμε το μελίσσι με 2 κιλά ζαχαροζύμαρο γιατί χάνει τις συλλέκτριες του. Στην θέση που είχαμε την κυψέλη τοποθετούμε την καινούρια άδεια από μέλισσες κυψέλη με τα 5 πλαίσια που τοποθετήσαμε και πάνω στα πλαίσια βάζουμε 1 κιλό ζαχαροζύμαρο. Καλό θα είναι η καινούρια κυψέλη να είναι το ίδιο χρώμα με την παλιά για να μην έχουμε παραπλάνηση
Η νέα ορφανή κυψέλη σε μερικές ώρες θα πάρει όλες τις εργάτριες και θα γεμίσουν τα πλαίσια με συλλέκτριες οι οποίες αλλάζουν αμέσως δουλειά και γίνονται παραμάνες φτιάχνοντας ωραία βασιλικά κελιά .Μετά από δέκα μέρες πηγαίνουμε στην καινούρια ορφανή κυψέλη και χαλάμε τα βασιλικά κελιά αφήνοντας μόνο το καλύτερο.
Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε δύο νέα μελίσσια καθώς το νέο μελίσσι είναι δυνατό αφήνοντας άλλο ένα κελί και χωρίζοντας το νέο ορφανό μελίσσι στα δύο με την προϋπόθεση να πάρουμε το ένα από τα δύο μελίσσι και να το απομακρύνουμε στα 5 χιλιόμετρα.
Με τον τρόπο αυτό 2 νέες βασίλισσες γονιμοποιούνται και δημιουργούμε 2 νέα μελίσσια
Αν θέλουμε να πάρουνε μέλι τα φθινόπωρο από πεύκο δεν χωρίζουμε το νέο μελίσσι .το μελίσσι αυτό αναπτύσσετε γρήγορα και θα έχει 7-8 πλαίσια πληθυσμό το φθινόπωρο.
Το αρχικό μελίσσι αναπτύσσετε γρήγορα και σε 15 μέρες έχει αναπτύξει τον πληθυσμό που έχασε.

Εάν δεν έχει περάσει η εποχή της σμυνουργίας και θέλουμε να την αποφύγουμε κάνουμε πάλι τις ίδιες ενέργειες που κάναμε την πρώτη φορά αφαιρώντας αυτήν την φορά μόνο 2 πλαίσια με γόνο και ένα με μέλι(τροφή).με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε πάλι ένα νέο μελίσσι και μόλις περάσει η περίοδος της σμηνουργίας τοποθετούμε πάτωμα στο αρχικό και πηγαίνουμε στις ανθοφορίες με την παλιά βασίλισσα η το ενώνουμε με το πρώτο μελίσσι που έχει γίνει 6-7 πλαίσια και πηγαίνουμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατούς πληθυσμούς.

το αρθρο το έχω πάρει απο το site elliniko meli δεν είναι δικό μου απλά το διάβασα και μου φαίνετε εύκολο.πείτε μου την άποψη σας...
NINAS
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
NINAS

Αριθμός μηνυμάτων : 990

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ   ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Icon_minitimeΠεμ Σεπ 20, 2012 11:30 pm

Φέτος είναι μια πολύ ζόρικη χρονιά λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.
Καλό είναι να αποφασίσεις με κριτήριο τις ανθοφορίες εκεί που είναι τα μελίσσια σου, και το πόσο γόνο έχουν.

Δεν θα σου πρότεινα και εγώ να κάνεις παραφυάδες αν δεν έχεις έτοιμες βασίλισσες.
Αν έχεις πολύ γόνο, 6-7 πλαίσια σε κάθε μελίσσι, μπορείς να το τολμήσεις. Να χωρίσεις στα 2 το καθένα, παραπάνω με τίποτα και με έτοιμες βασίλισσες.
Αν τελικά δεν κάτσει θα ξανακάνεις συνένωση.
ilias1908
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ   ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Icon_minitimeΠεμ Σεπ 20, 2012 11:38 pm

NINAS έγραψε:
Φέτος είναι μια πολύ ζόρικη χρονιά λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.
Καλό είναι να αποφασίσεις με κριτήριο τις ανθοφορίες εκεί που είναι τα μελίσσια σου, και το πόσο γόνο έχουν.

Δεν θα σου πρότεινα και εγώ να κάνεις παραφυάδες αν δεν έχεις έτοιμες βασίλισσες.
Αν έχεις πολύ γόνο, 6-7 πλαίσια σε κάθε μελίσσι, μπορείς να το τολμήσεις. Να χωρίσεις στα 2 το καθένα, παραπάνω με τίποτα και με έτοιμες βασίλισσες.
Αν τελικά δεν κάτσει θα ξανακάνεις συνένωση.
κατάλαβα.. σας ευχαριστώ πολλύ όλους.

ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» για δείτε αυτό!!!
» Συνένωση μελισσιών
» Συνενωση μελισσιών
» Αλλη μια Κλοπή μελισσιών EL 54-229 στα Γιαννιτσά
» ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Μελισσοκομική τεχνική :: Βασίλισσες, Βασιλοτροφία & Παραφυάδες-
Μετάβαση σε: