| Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ | |
|
+17thoma.sbees xunilz ethnic69 melicostas Pater_Familias matteus Maikpigasos gmakhs helias beespyros spithoyras desfina dimi69 πετροςμελ ΚΑΝΑΡΗΣ BASILISP Φώτης 21 απαντήσεις |
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
Φώτης Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 158
| Θέμα: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Δευ Αυγ 13, 2012 9:41 pm | |
| Σκοπεύω να γεμίσω τα κενά πλαίσια στις κυψέλες μου με φελιζόλ. Ξέρει κανείς αν πρέπει τα κομμάτια να είναι ίσα με τα πλαίσια ? Ή ίσα με τη κυψέλη? Με άλλα λόγια πρέπει να έχει κενό κάτω από τα φελιζόλ? | |
|
| |
BASILISP Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 407
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Δευ Αυγ 13, 2012 11:40 pm | |
| - Φώτης έγραψε:
- Σκοπεύω να γεμίσω τα κενά πλαίσια στις κυψέλες μου με φελιζόλ. Ξέρει κανείς αν πρέπει τα κομμάτια να είναι ίσα με τα πλαίσια ? Ή ίσα με τη κυψέλη? Με άλλα λόγια πρέπει να έχει κενό κάτω από τα φελιζόλ?
Καλή ερώτηση ,η οποία ενδιαφέρει και εμένα να απαντηθεί. Έχω 2 παραφυάδες και θα χρειαστεί να μειώσω τον όγκο της κυψέλης. | |
|
| |
ΚΑΝΑΡΗΣ Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 450
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τρι Αυγ 14, 2012 9:29 am | |
| Φαντάζομαι αναφέρεσαι στο χειμώνα, μια και τώρα το καλοκαίρι άντε να βάλεις φελιζόλ πάνω από το καπάκι για λιγότερη ζέστη. Αυτά που έχω δει εγώ είναι "ισα με τη κυψέλη", κολλητά με το τελευταίο πλαίσιο σαν να ήταν το επόμενο. | |
|
| |
πετροςμελ Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 35
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τρι Αυγ 14, 2012 12:55 pm | |
| καλη σας μερα αν χρησιμοποιης κιροπανο να ειναι ισα με τα πλαισια το φελιζολ αλιος ισα με το καπακι της κυψελης για να μικρενι ο χορος της . | |
|
| |
dimi69 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 100
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τρι Αυγ 14, 2012 1:15 pm | |
| Τον περασμένο χειμώνα που "έσφιξα" τα μελίσσια με φελιζόλ, το έβαλα μέχρι να ακουμπήσει κάτω (χωρίς κενό δηλαδή) και πάνω ήταν μέχρι το ύψος των κηρηθροφορέων.Το κενό ήταν μόνο ψηλά στο καπάκι.Δεν είχαν κανένα πρόβλημα.Βέβαια αυτό γίνεται το χειμώνα για να μπορούν να ρυθμίσουν καλύτερα τη θερμοκρασία.Τώρα δεν νομίζω οτι προσφέρει κάτι το φελιζόλ. | |
|
| |
Φώτης Μέλος
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τρι Αυγ 14, 2012 6:53 pm | |
| Οι μέλισσες προσπαθούν χειμώνα καλοκαίρι να κρατήσουν σταθερή θερμοκρασία στην κυψέλη. Το καλοκαίρι χτυπούν τα φτερά τους για να κάνουν αέρα και να δροσιστούν και το χειμώνα μαζεύονται σαν μπάλα για να ζεσταθούν. Ο μικρότερος χώρος χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να κρατήσει συγκεκριμένη θερμοκρασία. Εννοείται ότι το φελιζόλ κάνει δουλειά χειμώνα καλοκαίρι. Επίσης είναι ευκολότερο να φυλάξουν μικρότερο χώρο από εισβολείς. Εγώ σκεφτόμουν να τα κόψω από τον πάτο μέχρι και το ύψος των πλαισίων. Όπως του dimi69. | |
|
| |
desfina Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 8
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τετ Αυγ 15, 2012 11:52 am | |
| το καλύτερο είναι να είναι από πάνω μέχρι κάτω, γιατί συνεπάγεται λιγότερος όγκος αέρα άρα καλύτερη ρύθμιση θερμοκρασίας και οι μέλισσες έχουν όσα πλαίσια χρειάζονται.Προσοχή μόνο στα πλαίσια που θα απομακρύνεται από την γονοφωλιά να τα σημαδέψετε ώστε αν έχετε κάνει θεραπεία για το άκαρι να τα ξαναβάλετε κάτω για αποφυγή καταλοίπων φαρμάκων στο μέλι. | |
|
| |
Φώτης Μέλος
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τρι Δεκ 18, 2012 7:37 am | |
| Δεν νομίζω να είναι μονο από τα φελιζολ και το σφίξιμο που τους έκανα αλλά στην επιθεώρηση της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου έπρεπε να προσθέσω πλαίσια. Από τον Αύγουστο μέχρι τώρα οι 2 τριαρες έγιναν 5 και 6 και η 4άρα έγινε 10άρα. | |
|
| |
spithoyras Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 565
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τρι Δεκ 18, 2012 1:16 pm | |
| Ενας παλιος μελισσοκομος μου ειπε οτι τα φελιζολ πρεπει να ειναι απο πολυστερινη αυτα τα πρασιινα 3 ποντους χοντρα και να ειναι 1 ποντο πριν τον πατο της κυψελης ισα για να περνουν οι μελιισσες απο κατω. Να μη βαζουμε ασπρα φελιζολ γιατι οι μελισσες τα μαδανε(τρωνε) αν κι απο ψαξιμο που εκανα τα ασπρα ειναι καταληλα για τροφιμα ενω τα πρασιινα οχι. Απο πειραμα που εκανα εγω σε μια παραφυαδα εβαλα το ασπρο και πραγματι το μαδησανε-προπολιασαν και μαλιστα δεν βρηκα τα κομματακια που λειπανε στον πατο της κυψελης.Αυτο που φοβαμαι ειναι να τα ανακατεψαν με μελι γυρη αν και το πιθανοτερο ειναι να τα πεταξαν εξω και να τα πηρε ο αερας γι'αυτο και δεν τα βρηκα. Μπραβο Φωτη για την καλη αναπτυξη ευχομαι και εις ανωτερα | |
|
| |
beespyros Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 294
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τρι Δεκ 18, 2012 2:35 pm | |
| Το σημαντικο ειναι να μην ειναι και τελειως κολητα με το τελευταιο πλαισιο, θα πρεπει οι μελισσες να μπορουν να το καθαριζουν το τελευταιο και απο την εξω μερια. Εγω κολησα το φελιζολ με το τελευταιο και μου γεμισε κηροσκορο απο την εξωτερικη. | |
|
| |
helias Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 214
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τρι Δεκ 18, 2012 5:20 pm | |
| Εγώ βάζω αυτό το DOW το μπλε των 2 εκ. Πιάνει από το καπάκι έως και τον πάτο . Η αλήθεια είναι ότι το κολλάω στο τελευταίο πλαίσιο (λες να βρω κηρόσκορο ;;; ) | |
|
| |
gmakhs Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 431
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τρι Δεκ 18, 2012 6:47 pm | |
| ναι ακόμα και αν κολλάνε οι ταινίες για την βαρρόα στα κεριά και δεν χωράνε οι μέλισσες να καθαρίσουν αυτό το μικρό διάστημα όπου καλύπτουν βγάζει "κεροσκορο" το έπαθα φέτος σε ένα μελίσσι | |
|
| |
spithoyras Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 565
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τετ Δεκ 19, 2012 10:17 am | |
| Πολυ σημαντικη πληροφορια παιδια αυτο με το κολλημα του dow στο τελευταιο πλαισιο, μπραβο. | |
|
| |
gmakhs Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 431
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Τετ Δεκ 19, 2012 1:54 pm | |
| Φέτος κάνω ένα πείραμα σχετικά με τα felizol . Έχω χωρίσει το μελισσοκομείο μου σε 2 ομάδες isis περίπου δύναμης : Η ομάδα A θα ξεχειμωνιάσει όπως έκαναν τόσα χρονια η μέλισσες μας χωρίς felizol απλά κλείνοντας τα βορινά ανοίγματα στο καπάκι Η ομάδα B : Έχουν felizol στα πλαϊνά τις κυψέλης όπου δεν έρχονται σε επαφή με τις μέλισσες η τα κεριά και κερόπανο .
Ο σκοπός μου είναι να δω τις διαφορες στην διαβιώσει τον μελισσών και στην κατανάλωση τροφών θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα την άνοιξη
*στην περιοχή όπου ζω και ξεχειμωνιάζουν οι μέλισσες δεν κάνει κρύο ώστε η μόνωση να είναι απαραίτητη | |
|
| |
Maikpigasos Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 773
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Πεμ Δεκ 20, 2012 1:46 am | |
| Εγώ το κάνω εδώ και 3 χρόνια..θεωρώ πως "κάτι" προσφέρω μαυτόν τον τρόπο στο σμήνος..τις κρύες μέρες του χειμώνα.. | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 831
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Πεμ Νοε 13, 2014 7:01 pm | |
| - beespyros έγραψε:
- Το σημαντικο ειναι να μην ειναι και τελειως κολητα με το τελευταιο πλαισιο, θα πρεπει οι μελισσες να μπορουν να το καθαριζουν το τελευταιο και απο την εξω μερια. Εγω κολησα το φελιζολ με το τελευταιο και μου γεμισε κηροσκορο απο την εξωτερικη.
Αυτο που λετε ειναι πρακτικα αδυνατον! Οσο και αν κολλησεις το φελιζολ στο τελευταιο πλαισιο παντα μενει διαθεσιμος χωρος. Μαλλον το μελισσι αυτο δεν καλυπτε ολα τα πλαισια εξαρχης. | |
|
| |
Φώτης Μέλος
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Πεμ Νοε 13, 2014 10:24 pm | |
| Τελικά τον χειμώνα του '12 χρησιμοποίησα φελιζόλ αλλά όταν τα έβγαλα είδα ανάμεσα τους αρκετό κηρόσκωρο. Όπως είπαν κι άλλοι με το φελιζόλ δημιουργούνται σημεία που δεν μπορούν να καλύψουν οι μέλισσες. | |
|
| |
Pater_Familias Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 88
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Παρ Νοε 14, 2014 1:35 pm | |
| - Φώτης έγραψε:
- Τελικά τον χειμώνα του '12 χρησιμοποίησα φελιζόλ αλλά όταν τα έβγαλα είδα ανάμεσα τους αρκετό κηρόσκωρο. Όπως είπαν κι άλλοι με το φελιζόλ δημιουργούνται σημεία που δεν μπορούν να καλύψουν οι μέλισσες.
Έχω την αίσθηση ότι απλά στα φελιζόλ υπάρχουν κενά όπου κρύβεται ο κηρόσκωρος, που τον κυνηγούν οι μέλισσες. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της κυψέλη παγιδευτεί ο κηρόσκωρος, προπολιάζεται από τις μέλισσες. Το τελευταίο το είδα σε δικό μου μελίσσι, όπου στη μία περίπτωση οι μέλισσες είχαν προπολιάσει τον κηρόσκωρο στο κηρόπανο!! και φυσικά τον είχαν παγιδεύσει. Μάλλον η καλύτερη λύση είναι ένα κομμάτι ξύλο που θα μπει στη θέση του φελιζόλ, για να μην μπορεί να κρυφτεί ο κηρόσκωρος. | |
|
| |
melicostas Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 98
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Δευ Νοε 17, 2014 9:10 am | |
| χρησημοποιηστε τον τυπο φελιζολ που συσκευαζουν τα ψαρια δεν το τριβουν οι μελισσες.οσον αφορα τον κηροσκωρο δεν φταει το φελιζολ αλλα η δυναμικη του εκαστοτε μελισσιου | |
|
| |
ethnic69 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 658
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Δευ Νοε 17, 2014 4:14 pm | |
| - melicostas έγραψε:
- χρησημοποιηστε τον τυπο φελιζολ που συσκευαζουν τα ψαρια δεν το τριβουν οι μελισσες.οσον αφορα τον κηροσκωρο δεν φταει το φελιζολ αλλα η δυναμικη του εκαστοτε μελισσιου
Αυτο χρησιμοποιεις εσυ; Δεν ειναι ποιο λεπτο; | |
|
| |
melicostas Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 98
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Δευ Νοε 17, 2014 6:49 pm | |
| ethnic ειναι οντως πιο λεπτο.φταιω που δεν διευκρινησα, εγω πηγα σε βιοτεχνια που φτιαχνει φελιζολ και απλα ζητησα το συγκεκριμενο τυπο σε πιο χοντρο. | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Δευ Νοε 23, 2015 6:53 pm | |
| | |
|
| |
xunilz Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 105
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Δευ Νοε 23, 2015 7:49 pm | |
| Φιλέ matteus τα έχεις δέσει η απλα τα έκοψες ακριβως ισα ισα και κουμπώσανε έτσι στα πλαίσια? | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Δευ Νοε 23, 2015 8:29 pm | |
| - xunilz έγραψε:
- Φιλέ matteus τα έχεις δέσει η απλα τα έκοψες ακριβως ισα ισα και κουμπώσανε έτσι στα πλαίσια?
Tα εκοψα με σεγα ισα ισα για να χωρεσουν. Αυτος ο τροπος μου φαινεται ειναι ο καλυτερος. Δεν πληγωνονται και δεν ξεφτιζουν οι ακρες. Επισης οι μελισσες μπορουν να περνανε ανετα αναμεσα τους και δεν ακουμπαει στο διπλανο κερι. Το πιο βασικο για εμενα ηταν οτι με αυτο το τροπο καθονται ακριβως και δεν πεφτουν δεξια η αριστερα μεσα στην κυψελη ακομα και οταν τις μεταφερεις. | |
|
| |
xunilz Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 105
| Θέμα: Απ: Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ Δευ Νοε 23, 2015 10:30 pm | |
| Κατι ακομα ξέχασα να σε ρωτήσω βλεπω πήρε μπλε φελιζόλ κάποιος λόγος? Επίσης το πάχος του βγαίνει σε διάφορες διαστάσεις? | |
|
| |
| Γέμισμα κενών κυψέλης με φελιζόλ | |
|