Σε πρώτη φάση μπράβο!!!!
Η
ποτίστρα είναι κάτι πολύ σημαντικό να υπάρχει στο μελισσοκομείο και πολύ καλά έκανες φίλε IxNiLaTiS να το θέσεις ως θέμα για το τρόπο κατασκευής της
Κάποτε σε μία τοποθεσία μακριά από νερό είχα χρησιμοποιήσει ποτίστρα, ένα δοχείο με νερό και λίγα χόρτα μέσα, και πίστεψε με δούλευε μια χαρά!!! Όποτε πήγαινα στα μελίσσια την άδειαζα (αν είχε μείνει μέσα καθόλου νερό), έβαζα μέσα φρέσκο νερό και νέα χόρτα.
Τα κόλπα που υπάρχουν σήμερα, ειδικές λεκάνες, φλοτέρ, ηλεκτροβάνες κλπ, που είναι πλέον εύκολα να τα βρεις και σε καλές τιμές θα βοηθήσουν να προκύψει μια καλή περίπτωση ποτίστρας για τους περισσότερους. Από την εμπειρία μου θα καταθέσω προς συζήτηση τα εξής:
Καλά είναι η λεκάνη να είναι τέτοιας μορφής που να μπορεί να καθαρίζεται εύκολα και να αδειάζει τελείως σε κάθε ευκαιρία. Έτσι δεν αναπτύσσονται νιτρικά μέσα στο στάσιμο νερό. Η άλγη που θα σχηματιστεί είναι καλά να μην αφαιρεθεί και να την αφήσουμε να υπάρχει (εγώ δεν θα την καθάριζα γιατί φιλτράρει το νερό).
Το υλικό μέσα στην λεκάνη να είναι ουδέτερο για να μην «αμολάει» χρώμα, τοξίνες κλπ μέσα στο νερό. Καλά υλικά είναι συνήθως τα συνθετικά, π.χ. σφουγγάρια, πλαστικοί φελλοί, φελιζόλ κλπ. Ο Μάρκος λέει π.χ. για φελλούς από αυτούς που δουλεύουν οι ψαράδες στα δίχτυα. Οπότε λέω αντί για ξύλο να χρησιμοποιηθεί κάτι άλλο με το ίδιο αποτέλεσμα.
Στη λεκάνη μπορεί να γίνουν και λίγες μικρές τρύπες στο ίδιο ύψος που να λειτουργούν ως υπερχείλιση. Έτσι σε περίπτωση βροχής δεν θα αδειάσει η λεκάνη από τα επιπλέοντα υλικά που έχουμε βάλει μέσα για να μην πνίγονται οι μέλισσες.
Η στάθμη του νερού από τη στιγμή που θα υπάρχει φλοτέρ δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλη, ίσα ίσα για να λειτουργεί σωστά το σύστημα. Έτσι θα λειτουργεί πιο τακτικά το φλοτέρ και το νερό θα ανανεώνετε καλύτερα.
Υπάρχουν στα καταστήματα με είδη κήπου ειδικές ηλεκτροβάνες προγραμματιζόμενες που δουλεύουν με μπαταρία π.χ από μια γρήγορη αναζήτηση στο google βρήκα
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] και
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες. Νομίζω πως η καλύτερη λύση είναι αυτές, ούτε φλοτέρ ούτε τίποτα. Ένα βαρέλι με νερό ένα λάστιχο και μια δυο λεκάνες. Το ρυθμίζεις να δουλέψει για 10 λεπτά κάθε μέρα με χαμηλή ροή νερού και έτσι υπάρχει πάντα «φρέκσο» νερό στις λεκάνες.