Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες

ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

Μελισσοφωλιά στο χώμα

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
sijohn
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
sijohn

Αριθμός μηνυμάτων : 2

Μελισσοφωλιά στο χώμα Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Μελισσοφωλιά στο χώμα   Μελισσοφωλιά στο χώμα Icon_minitimeΠεμ Απρ 23, 2009 1:30 pm

Πρίν απο 20 ημέρες βρήκα στο Βοτανικό, μιά φωλιά, στη βάση ενός πέτρινου τοίχου, σε σημείο που τελειώνει το χώμα και αρχίζει το πεζοδρόμειο, (φαντάζομαι οτι η φωλιά είναι κάτω απο το πεζοδρόμειο, όπου θα έχει σχηματιστεί κενό μεταξί μπετό και χώμα). Αμέσως έβαλα επάνω απο την είσοδο ένα όροφο με 10 πλαίσια, με κηρηθρόφυλο, (έριξα επάνω τους ζαχαρόνερο, (τα πλαίσια κρατήσανε πάνω απο 1 λίτρο)) και τροφοδότη οροφής, όπου έβαλα σιρόπι 1/1. Σαυτό το 20ήμερο έχω κάνει 3 επιθεωρήσεις και το αποτέλεσμα είναι 0 μέλισσες στο κουτί, νομίζω οτι ούτε το σιρόπι δεν παίρνουν.
Έχετε καμιά ιδέα να με βοηθήσετε;
Υπ`οψιν οτι δέν έχω πλαίσιο με γόνο, για να βάλω μεσα στο κουτί και να τους τραβήξω την προσοχή.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
lingistis
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
lingistis

Αριθμός μηνυμάτων : 957

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μελισσοφωλιά στο χώμα   Μελισσοφωλιά στο χώμα Icon_minitimeΠαρ Απρ 24, 2009 12:50 pm

Καλώς ήρθες sijohn στην παρέα μας!! cheers cheers cheers

Αρκετά ενδιαφέρων αυτά που μας γράφεις...

Είσαι σίγουρος ότι είναι μελίσσι confused Σε ρωτώ γιατί πρώτα φορά ακούω για μελίσσι κάτω από τη γη και για μέλισσες να αδιαφορούν για σιρόπι!!! Αν μπορείς βγάλε καμιά φώτο να δούμε.

Αυτά που μπορώ να σχολιάσω εγώ είναι:

Ανάγκασε τις μέλισσες να περνάνε μέσα από το "πάτωμα" με τα πλαίσια για να μπενοβγαίνουν στην φωλιά τους από αυτό. Αυτό μπορεί να γίνει βάζοντας κουρέλια γύρο γύρο στις χαραμάδες και σκεπάζοντας τα με λίγο χώμα. Φρόντισε στο πάτωμα η νέα είσοδος να είναι στην αρχή μεγάλη π.χ. άφησε ξεσκέπαστο το πάτωμα λίγες μέρες (χωρίς πλαίσια μέσα), μετά περιόρισε κάθε μέρα από λίγο με καπάκι οροφής το άνοιγμα ώστε σε διάστημα 5-7 ημερών να υπάρχει ένα καλό προς το μεγάλο άνοιγμα για φωλιά μελισσών. Μετά από 2 ημέρες περίπου τοποθέτησε λίγα χτισμένα πλαίσια και ρίξε σιρόπι σε αυτά (λίγο θέλει) το οποίο θα έχει και λίγο μέλι μέσα. Μην βάλεις πλαίσια με γόνο μέσα (έχεις δεν έχεις τότε!!). Και περιμένεις...

Αν μπορείς να βρείς τρόπο να καπνίσεις το μελίσσι και το αναγκάσεις να μετακομίσει είναι μια τακτική που βοηθάει και επιταχύνει τη διαδικασία Wink Αλλά θα πρέπει μάλλον να χαλάσεις τμήμα του τοίχου στα θεμέλια του.

Αν τελικά ανέβει η βασίλισσα στο πάτωμα και γονέψει, φρόντισε να μην ξαναγυρίσει πίσω στο υπέδαφος!! Ίσως χρειαστείς τότε ένα διάφραγμα βασιλισσών από κάτω το πάτωμα. Αν φτάσεις σε αυτό το στάδιο αφήνεις την όλη κατάσταση να δουλέψει για περίπου 25 μέρες ώστε να ξεγονέψει όλη η παλιά φωλιά και να μάζεψε τις μέλισσες (υπάρχουν ιδικές κατασκευές που επιτρέπουν τις μέλισσες να περνάνε αλλά όχι να επιστρέψουν πίσω) και μετά μεταφέρεις το μελίσσι κάπου 5 χλμ μακριά.

Όπως είπα είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και πολύ θα ήθελα να διαβάσω και άλλες τοποθετήσεις από φίλους!!! Very Happy
sijohn
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
sijohn

Αριθμός μηνυμάτων : 2

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μελισσοφωλιά στο χώμα   Μελισσοφωλιά στο χώμα Icon_minitimeΔευ Μάης 11, 2009 7:37 pm

Σευχαριστώ για τη βοήθεια. Αύτο που μου άρεσε πολύ ήταν η ιδέα που μου έδωσες με το διάφραγμα βασίλισας, (δέν θα πήγαινε το μυαλό μου). Μακάρι να ανέβει και αυτό θα κάνω, θα το παλέψω. Γιά να δούμε θα τα καταφέρω?? οι κυρίες περνάγανε απο κάτω και απο πίσω, τώρα εκλεισα τον κάτω δρόμο, άνοιξα το καπάκι για να περνάνε μέσα απο τον όροφο και έβγαλα τον τροφοδότη, άλωστε τον σνομπάρανε. Αν δε γίνει τίποτα θα αγοράσω μιά βασίλισα, και θα βάλω στον πάτο διάφραγμα για να μήν μπορούν να επιστρέψουν στον τοίχο.

Μελισσοφωλιά στο χώμα Iiii10

Έχει επεξεργασθεί από τον/την Melissologia στις Τετ Μαρ 17, 2010 1:44 pm, 1 φορά (Λόγος της επεξεργασίας : Εdit αρχείο)

Μελισσοφωλιά στο χώμα
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Τα μελισσοκομικά :: Οι αρχάριοι... τα νέα παιδιά-
Μετάβαση σε: