|
| Διαθλασίμετρο | |
| | Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
jimmys Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 106
| Θέμα: Διαθλασίμετρο Κυρ Ιουν 19, 2011 3:37 pm | |
| Γεια σας, έχω αγοράσει ένα οπτικό διαθλασίμετρο για έλεγχο του μελιού και θέλω λίγη βοήθεια. Έχει 3 κλίμακες. Η μια είναι για υγρασία επί της % και την καταλαβαίνω. Με προβληματίζουν όμως οι άλλες δυο. Σε τεστ που έκανα παίρνοντας δείγμα από μια κερήθρα βρήκα. Υγρασία 17.6%, 21 Be και 81 η τρίτη ένδειξη. Η υγρασία είναι καλή; Δεύτερον οι άλλες δυο ενδείξεις τι είναι; | |
| | | lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: Απ: Διαθλασίμετρο Δευ Ιουν 20, 2011 1:40 am | |
| Ποιο διαθλασίμετρο έχεις... μάρκα, τύπος κάποιο λινκ... μήπως οι οδηγίες γράφουν κάτι?
Η υγρασία καλή είναι... αλλά για μένα οριακή. Γενικά μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ζυμώσεις, επηρεάζοντας την γεύση και την εμφάνιση του μελιού.
Μέλι με υγρασία πάνω από 20% είναι παράνομο, θα αρχίσει να ζυμώνει και θα ξινίσει/χαλάσει σύντομα.
Μέλι με υγρασία πάνω από 18% είναι επίφοβο και σχεδόν σίγουρο ότι και αυτό σε κάποια στιγμή θα αρχίσει να ζυμώνει.
Μέλι με υγρασία κάτω από 18% εαν αποθηκευτεί σωστά θα αντέξει στον χρόνο.
Στην χώρα μας το μέλι, ανάλογα το είδος του και την περιοχή, συνήθως έχει υγρασία 15-17%.
| |
| | | vaso9 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 374
| Θέμα: Απ: Διαθλασίμετρο Δευ Ιουν 20, 2011 8:23 am | |
| - jimmys έγραψε:
- Γεια σας, έχω αγοράσει ένα οπτικό διαθλασίμετρο για έλεγχο του μελιού και θέλω λίγη βοήθεια. Έχει 3 κλίμακες. Η μια είναι για υγρασία επί της % και την καταλαβαίνω. Με προβληματίζουν όμως οι άλλες δυο. Σε τεστ που έκανα παίρνοντας δείγμα από μια κερήθρα βρήκα. Υγρασία 17.6%, 21 Be και 81 η τρίτη ένδειξη. Η υγρασία είναι καλή; Δεύτερον οι άλλες δυο ενδείξεις τι είναι;
το διαθλασιμετρο που εχεις παρει ισως μετρα και τα σακχαρα οσον αφορα την υγρασια νομιζω οτι ειναι καλη Σκεφτηκες ομως οτι εχεις παρει δυο σε ενα αν φτιαχνεις και κρασι θα μετρας τα σακχαρα του μουστου χα χα χα | |
| | | japetus Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 168
| Θέμα: Απ: Διαθλασίμετρο Δευ Ιουν 20, 2011 10:49 am | |
| Τα διαθλασίμετρα για κρασί δουλεύουν σε άλλη κλίμακα, θέλει διαφορετικό όργανο για να γίνει η δουλειά. Αυτά για κρασί μετράνε συνήθως από 0 μέχρι 40 βαθμούς % Brix (ζάχαρα), ενώ για το μέλι -όπως είναι άλλοστε φυσικό- από 50 έως 90 και παραπάνω. Το 81 λοιπόν φίλε μας είναι ένδειξη Brix του ποσοστού ζαχάρων στο μέλι σου και το 21 Μπομέ που λές μου φαίνεται μάλλον απίθανο.. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται συνήθως για μέλι με τριπλή ένδειξη, μετράνε εκτός από Brix και βαθμούς Μπομέ (πάνω-κάτω το ιξώδες, η πυκνότητα) και ποσοστό υγρασίας... Ο περισσότερος κόσμος φυσικά το χρησιμοποιεί για να μετρήσει την υγρασία, αν και γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για όχι και τόσο απαραίτητο όργανο για μας (πόσο μάλλον για μικρούς μελισσοκόμους) μια και σε πολύ λίγες περιπτώσεις θα έχουμε βροχοπτώσεις σε τέτοιο βαθμό που το μέλι θα υπερβεί το επιτρεπόμενο ποσοστό υγρασίας.. Χρησιμοποιείται περισσότερο σε βόρειες χώρες της Ευρώπης όπου οι βροχοπτώσεις και η συνεχής ατμοσφαιρική υγρασία αυξάνουν επικίνδυνα και την υγρασία στο μέλι.. Να βάλω και δυο φωτογραφίες από ενδείξεις φτηνών κινέζικων διαθλασίμετρων (που κυμαίνονται γύρω στα 20 ευρώ) Το πρώτο είναι για μέλι (ενδείξεις Μπομέ, Μπρίξ, υγρασίας) και το δεύτερο για κρασί-μούστο (χυμό ρώγας σταφυλιού ορθότερα) (ενδειξη Μπριξ και εκτιμόμενης περιεκτικότητας σε αλκοόλ). Βλέπουμε ότι στο μέλι η κλίμακα για τα ζαχαρα είναι από 58 έως 90% ενώ για το μούστο από 0 μέχρι 40. Για κάθε χρήση υπάρχουν παρόμοια όργανα βαθμονομημένα κατάλληλα σε διαφορετική κλίμακα ανάλογα με το προϊόν που θέλουμε να μετρήσουμε. | |
| | | vaso9 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 374
| Θέμα: Απ: Διαθλασίμετρο Δευ Ιουν 20, 2011 1:20 pm | |
| | |
| | | jimmys Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 106
| Θέμα: Απ: Διαθλασίμετρο Τρι Ιουν 21, 2011 12:52 pm | |
| Ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες και τις εικόνες. Η ένδειξη μπομέ είναι τελικά 41 και όχι 21. Η εικόνα που έχω από το όργανο μέτρησης έίναι η πρώτη. Το έχω πάρει για να είμαι ήσυχος απο θέμα υγρασίας. Ήθελα να δω και το θέμα των σακχάρων. Γενικά το 81 στα σάκχαρα είναι ένταξει; | |
| | | NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Διαθλασίμετρο Τρι Ιουν 21, 2011 2:16 pm | |
| | |
| | | lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: Απ: Διαθλασίμετρο Τρι Ιουν 21, 2011 7:53 pm | |
| - jimmys έγραψε:
- Γενικά το 81 στα σάκχαρα είναι ένταξει;
Μια χαρά είναι... το ποσοστό σακχάρων στο μέλι συνήθως είναι κάπου μεταξύ 76 και 80%. | |
| | | | Διαθλασίμετρο | |
|
Παρόμοια θέματα | |
|
| Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή | Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
| |
| |
|
e-mail: melissologia@gmail.com
|
Wherever you are in the world… enjoy your bees!!! | |
|