Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

Μοιραστείτε
 

 θυμολη και σιροπι

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
captain
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα
captain

Αριθμός μηνυμάτων : 1305

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΤρι Ιουν 01, 2010 3:19 pm

θελω να χρησιμοποιήσω θυμολη οταν ταιζω αλλα εχω καποιες αποριες.
ξερω την συνταγη ,150ml οινοπνευμα 30γρ θυμολη και μετα 1cc σε καθε λιτρο σιροπι.
τωρα εχω διαβασει οτι απο αυτο δινουν γυρω στα 500ml στο μελισσι .αν τροφοδοτω καθε εβδομαδα με ποσοτητα 1 λιτρο ή δυο φορες και 2 λιτρα την φορα(συνολο 4) θα εχει αποτελεσμα?
στο σιροπι πως μπαινει το διαλειμα? ,πριν το ταισμα βαζω στο μπετονι τα αναλογα ml και ανακατεμα ή οταν
φτιαχνω το σιροπι να βαζω σε καθε κουβα (ζεστο)?
και κατι τελευταιο ποσο καιρο διατηρείτε το ετοιμο μιγμα στο οινοπνευμα και ποσο στο σιροπι?

χεχε αυτα Very Happy Very Happy
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
parosbees
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα


Αριθμός μηνυμάτων : 261

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΤρι Ιουν 01, 2010 5:37 pm

H αναλογία είναι αυτή που αναφέρεις.Καλό είναι να βάζεις το διάλυμα της θυμόλης ανά λίτρο.ΠΡΟΣΟΧΗ από μελίσσια που ταΐζεις με θυμόλη δεν θα πάρεις μέλι.Θα μυρίζει τόσο έντονα που αν τυχόν και βάλεις και άλλα μέλια μαζί και αυτά θα πάρουν την έντονη μυρωδιά της θυμόλης πρώτον και δεύτερον δεν πρέπει να έχει την περίοδο που θα τα ταΐσεις πολλή ζέστη.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
toadstul
Μέλος
Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 82

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΤρι Ιουν 01, 2010 5:41 pm

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Αυτό ίσως σε βοηθήσει σε κάποιες από της απορίες σου
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
captain
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα
captain

Αριθμός μηνυμάτων : 1305

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΤρι Ιουν 01, 2010 5:56 pm

toadstul έγραψε:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Αυτό ίσως σε βοηθήσει σε κάποιες από της απορίες σου



απο τον τρικαλινο το ειχα διαβασει και τον ευχαριστω για αυτο και απο εδω,Μαρκο με αφησες στην μεση.
πως το διαλυουμε στο σιροπι και ποσο διατηρείτε?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
parosbees
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα


Αριθμός μηνυμάτων : 261

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΤετ Ιουν 02, 2010 8:06 am

Στο σιρόπι διαλύεται μόλις ρίξεις το μείγμα από οινόπνευμα και θυμόλη.
Διατηρείται χωρίς να ξυνήσει το σιρόπι αρκετό καιρό επειδή έχει μέσα θυμόλη.Βέβαια εννοείται οτι το σιρόπι δεν χρειάζεται να το βάλεις να κάνει ηλιοθεραπεία ,
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
toadstul
Μέλος
Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 82

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΤετ Ιουν 02, 2010 5:08 pm

Έχω μια απορία-ερώτηση...!!! Question
Όταν τροφοδοτούμε της μέλισσες με σιρόπι αυτές το καταναλώνουν για της διατροφικές τους ανάγκες, σωστά?
Οι μέλισσες έχουν την δυνατότητά μέρος αυτής της τροφοδοσίας (σιροπιού)να το αποθηκεύουν στα κελιά?? Question Question
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
parosbees
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα


Αριθμός μηνυμάτων : 261

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΤετ Ιουν 02, 2010 5:16 pm

Βεβαίως και για τον λόγο αυτόν άλλωστε απαγορεύεται να τροφοδοτήσεις τα μελίσσια 40 μέρες πρίν από την΄κύρια ανθοφορία που θα βγάλεις μέλι.Όχι μόνο το σιρόπι αποθηκεύουν αλλά και την βανίλια.Με αποδείξεις δεν αποθηκεύουν το ζαχαροζύμαρο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
evi
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
evi

Αριθμός μηνυμάτων : 27

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΠαρ Ιουν 04, 2010 12:22 am

ήθελα να ρωτήσω για την θυμόλη.. μολισ διάβασα και το blog του trikalinou.

εγώ με βάση τις θεωρητικέσ μου γνώσεις απο το βιβλιο της κτηνιατρικήσ ξέρω ότι η θυμόλη χρησιμοποιείται στις γάζες για να εξατμιστει μεσα στη κυψέλη και σαν σκονη που σκορπίζεται πάνω στους κηρηθροφορείς και σε διάφορα άλλα σκευάσματα.

μου έκανε εντύπωση η νέα μέθοδος που αναφέρεται -μέσω της τροφής- και στην αρχή ΄΄τρομοκρατήθηκα'' στην σκέψη ότι ταίζονται οινόπνευμα.
και γενικα μου γεννηθηκαν διάφορα ερωτηματα!!
μετα διάβασα το blog του τρικαλινού για τα ευνοικά αποτελεσματα που έχει αυτή η μέθοδοσ και απλα θα ήθελα να με παραπέμψετε αν ξερετε σε διάφορες πηγές και έρευνες που έχουν γίνει για αυτό το θέμα!

δεν αμφισβητώ την εγκυρότητα του τρικαλινού και του επιστήμονα Ανθιμου Σιγκούδη!απλά έχει αρκετό κτηνιατρικό και προσωπικο ενδιαφέρον και θα ήθελα να το ψάξω! Smile
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Aνδρεας
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 30

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΚυρ Οκτ 10, 2010 2:49 pm

Γεια σας φίλοι μου .
Έπειτα από πολύ καιρό, πάλι μαζί .
Δύσκολη η φετινή χρονιά ,δεν πειράζει όμως ,έτσι είναι άλλοτε καλά και άλλες όχι.

Λοιπόν.
Ετάισα από τα μέσα του Σεπτέμβρη σιρόπι με θυμόλη και με τις πρέπουσες αναλογίες, δοκιμαστικά στην αρχή περίπου 60 μελίσσια δεκάρια και πάνω .
Σύνολο ταϊσμάτων 4 ,ένα κάθε εβδομάδα .
Την κάθε φορά έβαζα σε εσωτερικές ταΐστρες από 2 έως 4 κιλά σιρόπι.

Παρατηρήσεις :
1.Περιορίστηκε πολύ ελαφρώς το άκαρι ,αλλά αμέσως μετά φούντωσε και πάλι.
2.Η θυμόλη υπό μορφή κρυστάλλων επέπλεε στην επιφάνεια του σιροπιού ,παρά το συνεχές ανακάτεμα .
3.Στα μελίσσια δεν παρατηρήθηκε κάτι το αρνητικό (εγκατάλειψη,ορφάνια...)
4.Την Άνοιξη ,δοκιμαστικά και πάλι ,που χρησιμοποίησα θυμόλη με βιτέξ μπορώ να πω πως είχα πολύ καλά αποτελέσματα .

Έχω λοιπόν την εντύπωση ότι με σιρόπι δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος .
Βεβαίως δεν ετάιζα κάθε μέρα το κάθε μελίσσι με ένα νεροπότηρο ως έπρεπε ,γιατί δεν είναι δυνατόν να βρεθεί ο χρόνος και μάλιστα για τόσα μελίσσια .

Ακούω τη γνώμη σας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
parosbees
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα


Αριθμός μηνυμάτων : 261

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΚυρ Οκτ 10, 2010 5:16 pm

Φίλε η θυμόλη είναι αδιάλυτη στο νερό άρα και στο σιρόπι.Πρέπει να την διαλύσεις πρώτα σε αιθυλική ακλοόλη(καθαρό οινόπνευμα)και μετά ρίχνεις μέσα στο σιρόπι την αναλογία που πρέπει
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Aνδρεας
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 30

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΚυρ Οκτ 10, 2010 8:25 pm

parosbees έγραψε:
Φίλε η θυμόλη είναι αδιάλυτη στο νερό άρα και στο σιρόπι.Πρέπει να την διαλύσεις πρώτα σε αιθυλική ακλοόλη(καθαρό οινόπνευμα)και μετά ρίχνεις μέσα στο σιρόπι την αναλογία που πρέπει


Ακριβώς αυτό έκανα, συνάδελφε.
Χρησιμοποίησα πρώτα καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών όπου μέσα σ` αυτό διαλύθηκε η θυμόλη και ακολούθως το μείγμα το έριξα στο σιρόπι.

Τηρήθηκαν πιστά οι αναγραφόμενες αναλογίες των μερών και το μόνο που άλλαξε ήταν η ποσότητα του χορηγηθέντος μείγματος ανά μελίσσι και ο χρόνος από δόση σε δόση.

Επαναλαμβάνω ,μου έκανε εντύπωση που η μεγαλύτερη ποσότητα της θυμόλης,υπό μορφή λεπιών, επέπλεε στην επιφάνεια του βαρελιού παρά το συνεχές ανακάτεμα .

Αν εσύ parosbees ή όποιος άλλος έχει χρησιμοποιήσει τη μέθοδο αυτή ,θα ήθελα να γνωρίζω αν συνέβη και σε σας το ίδιο.

Ευχαριστώ!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Maikpigasos
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
Maikpigasos

Αριθμός μηνυμάτων : 773

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΔευ Οκτ 11, 2010 1:26 am


Τηρήθηκαν πιστά οι αναλογίες των μερών (σε σιροπάκι) που μου είπε ο κ. Ανθιμος από το τηλέφωνο που μιλήσαμε επιτόπου..!
Να πώ την αλήθεια..έχω λίγη Βαρρόα τώρα στα μελίσσια..η θεραπεία έγινε αρχές Αυγούστο..
Mεθαύριο θα τον επισκευτώ από κοντά για ακόμη μια φορά να μου λύση και άλλες απορίες πάνω στην Θυμόλη..

Υ.Σ. και κάτι τελευταίο που μου'κανε εντύπωση..μείγμα θυμόλη-οινοπνέυματος έπεσε στα χέρια μου..και έμεινε σημάδι.. σαν έγκαυμα!!!!

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Maikpigasos
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
Maikpigasos

Αριθμός μηνυμάτων : 773

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΤετ Οκτ 13, 2010 1:42 am

Πάει μα αγγιίξει το 100% η χρήση της θυμόλης... Τα είπαμε σήμερα με τον κ. Άνθιμο,διαπίστωσα για ακόμη μια φορά ότι είναι απίστευτος άνθρωπος-επιστήμονας..και πολύ μεταδοτικός...! 🆙 🆙
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Aνδρεας
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 30

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΤετ Οκτ 13, 2010 8:18 pm

Maikpigasos έγραψε:
Πάει μα αγγιίξει το 100% η χρήση της θυμόλης... Τα είπαμε σήμερα με τον κ. Άνθιμο,διαπίστωσα για ακόμη μια φορά ότι είναι απίστευτος άνθρωπος-επιστήμονας..και πολύ μεταδοτικός...! 🆙 🆙
Αγαπητέ φίλε,
Για όλες τις παραπάνω αμφιβολίες και απορίες ,τι σου είπε ο Κ. Άνθιμος ;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Maikpigasos
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
Maikpigasos

Αριθμός μηνυμάτων : 773

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΤετ Οκτ 13, 2010 11:57 pm

Aνδρεας έγραψε:


Επαναλαμβάνω ,μου έκανε εντύπωση που η μεγαλύτερη ποσότητα της θυμόλης,υπό μορφή λεπιών, επέπλεε στην επιφάνεια του βαρελιού παρά το συνεχές ανακάτεμα .


Eίναι φυσιολογικό..μου είπε.. κανένα πρόβλημα.και το μείγμα (θυμόλη-οινόπευμα) μπορείς να το διατηρήσεις καιρό...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
stevebee06
Μέλος
Μέλος
stevebee06

Αριθμός μηνυμάτων : 129

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΠαρ Οκτ 15, 2010 12:18 pm

Μήπως γνωρίζει κανείς στην συνταγή Θυμόλης σε ζαχαροζύμαρο;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Aνδρεας
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 30

θυμολη και σιροπι Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: θυμολη και σιροπι   θυμολη και σιροπι Icon_minitimeΠαρ Οκτ 15, 2010 5:15 pm

ΘΥΜΟΛΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ-ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΘΥΜΟΛΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ:
Α-ΤΡΟΠΟΣ:
Τοποθετούμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης, πάνω στους κηρηθροφορείς στο κέντρο της κυψέλης μέσα σε ένα πλαστικό μπολ ύψους 3 εκατοστών, σκεπασμένο με ένα τούλι για να μην πετάξουν οι μέλισσες την θυμόλη έξω από την κυψέλη και για διάρκεια τουλάχιστον 21 ημερών (3 επταήμερα) για τον εργατικό γόνο, προτιμούμε 28 ημέρες (4 επταήμερα).
Η ιδανική θερμοκρασία είναι 12-32 C, με καλύτερη τους 18 C.
Η πρώτη εφαρμογή γίνεται την άνοιξη πριν την έντονη νεκταροέκρριση και η δεύτερη το φθινόπωρο μετά τον τρύγο.
Επειδή η κρυσταλλική θυμόλη έχει μια τάση υγροσκοπικότητας λόγω της σχετικής υγρασίας της ατμόσφαιρας, ειδικά άνοιξη και φθινόπωρο, ʽπαγώνειʼ και λόγω αυτής της κατάστασης μειώνεται ο ρυθμός εξάτμισης και συνεπώς η αποτελεσματικότητα της . Συνιστάται η τοθέτηση15 ml καθαρό οινόπνευμα μέσα στο μπολ όπου έχει τοποθετηθεί η θυμόλη για να συνεχίσει σταθερά η εξάτμισή της άρα και η αποτελεσματικότητα της.
Β-ΤΡΟΠΟΣ:
Ζυγίζουμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα ανακατεύουμε με 15 ml καθαρό οινόπνευμα, μέχρι να γίνει πλήρη διάλυση.
Από αυτό το μίγμα( όγκου περίπου 24 ml) παίρνουμε το 1/3 δηλ. 8 ml και τα μοιράζουμε σε δυο κομματάκια απορροφητικού υλικού( π.χ. Vitex) διαστάσεων τραπουλόχαρτου δηλαδή 4 ml σε κάθε κομματάκι, τα οποία τοποθετούμε διαγωνίως πάνω στα πλαίσια. Επαναλαμβάνουμε ανά 7-8 ημέρες, 3 φορές .
Γ-ΤΡΟΠΟΣ:
Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μίγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα(κάθε 2-3 ημέρες με 200-500 ml ) για 21-28 ημέρες.
Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου.
Η χρήση της θυμόλης ,σύμφωνα με πληροφορίες, ΄΄κόβει΄΄ τον βιολογικό κύκλο της βαρρόας, με συνέπεια την έμμεση ΄΄στείρωση΄΄ της θηλυκιάς βαρρόας.
Δεν επηρεάζει την βασίλισσα και τον γόνο.
Δεν αφήνει υπολλείματα στο κερί και στο μέλι.
Είναι εγκεκριμένο στην Βιολογική Μελισσοκομία.
Αποτελεσματικότητα πάνω από 95%, σε ιδανικές συνθήκες
θερμοκρασιών 12-32 C, με καλύτερη τους 18 C.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
θυμολη και σιροπι
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Μελισσοκομική τεχνική :: Τροφοδοσία μελισσών-
Μετάβαση σε: