Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

Μοιραστείτε
 

 ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ayla
Honorary member
Honorary member
ayla

Αριθμός μηνυμάτων : 648

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ   ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ Icon_minitimeΣαβ Οκτ 19, 2013 5:02 pm

queen Χαίρεται!
έχω καταντήσει να εμφανίζομαι τόσο σπάνια ... ένα πράμα σαν φάντασμα!!! affraid Ας ελπίσω πως αυτό κάποτε θ' αλλάξει!!!


ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ
Από τον Στέλιο Παρλιάρο (γλυκιές ιστορίες)

Προετοιμασία: 1 ώρα και 15ʼ
Ψήσιμο: 40ʼ
Αναμονή: τουλάχιστον 3 ώρες

ΥΛΙΚΑ: ( για 12 μερίδες)
Για την καρυδόπιτα
200 γρ. καρύδια
70 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  + επιπλέον για το ταψί
1 κουτ. γλυκού κανέλα
5 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
20 γρ. κονιάκ
βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
375 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
χυμός από 1/2 λεμόνι
100 γρ. μέλι


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σιρόπι

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το χυμό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να δέσει, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει, όσο ετοιμάζουμε την καρυδόπιτα.

Καρυδόπιτα
Απλώνουμε τα καρύδια σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 160 οC για 10 – 12 λεπτά (έτσι γίνονται πιο νόστιμα). Τα αφήνουμε να κρυώσουν, για περίπου 10 λεπτά, και τα αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολύ ψιλά, αλλά όχι σκόνη. Τα ανακατεύουμε  σε ένα μπολ με την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι και την κανέλα.
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά και να ασπρίσουν. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα του καρυδιού και το κονιάκ, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 οC. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Σιροπιάζουμε όταν η καρυδόπιτα είναι ζεστή και το σιρόπι κρύο. Περιμένουμε κάποιες ώρες ( τουλάχιστον τρεις)να το απορροφήσει.

Καλή επιτυχία!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
melissaris
Μέλος
Μέλος
melissaris

Αριθμός μηνυμάτων : 147

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ   ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ Icon_minitimeΤρι Οκτ 22, 2013 10:22 am

ayla έγραψε:

έχω καταντήσει να εμφανίζομαι τόσο σπάνια ...
Σπάνια, αλλά επανέρχεσαι δυναμικά και μελίρρυτα!!

[μελίρρυτος < μέλι + ῥυτός (< ῥέω) π.χ. απολυτίκιο τριών Ιεραρχών: "...τούς μελιῤῥύτους ποταμούς τῆς σοφίας..."]

Πολύ καλή η συνταγή και με το μελάκι μας φυσικά!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ayla
Honorary member
Honorary member
ayla

Αριθμός μηνυμάτων : 648

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ   ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ Icon_minitimeΤρι Οκτ 22, 2013 2:45 pm

Ευχαριστώ πολύ melissari !!!
όπως και να κάνουμε, ότι και να κάνουμε ... θα ρέουμε έστω και λίγο μέλι!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Ειδικά θέματα :: Περί ορέξεως...-
Μετάβαση σε: