Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

Μοιραστείτε
 

 ΥΔΡΟΜΕΛΙ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ayla
Honorary member
Honorary member
ayla

Αριθμός μηνυμάτων : 648

ΥΔΡΟΜΕΛΙ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΥΔΡΟΜΕΛΙ   ΥΔΡΟΜΕΛΙ Icon_minitimeΣαβ Ιαν 23, 2010 11:30 am

Υδρόμελι

ένα πανάρχαιο σπιτικό κρασί

Πρόκειται πιθανότατα για ένα από τα παλαιότερα αλκοολούχα ποτά. Ο λόγος για το υδρόμελι, όπως ονομάζετε στα ελληνικά, αφού φτιάχνετε με μέλι και νερό, ή αλλιώς mead, όπως είναι ευρέως γνωστό στις σκανδιναβικές χώρες και στην Αμερική.
Το ποτό αυτό κατά τον αρχαίο Έλληνα ιπποκρατικό γιατρό Ηρόδικο είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ αποτελούσε το αγαπημένο ποτό των Βίκιγκς.
Σε αυτό χρωστάει το όνομά του και ο "μήνας του μέλιτος", καθώς στο Μεσαίωνα θεωρούσαν ότι έπρεπε να το καταναλώνουν οι νεόνυμφοι επί ένα μήνα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ.
Πρόκειται για ένα ποτό που μοιάζει με το κρασί, έχει χρώμα χρυσαφί και είναι αρκετά εύκολο να το παρασκευάσετε.

! Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε υδρόμελι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως ακριβώς και όταν παρασκευάζετε κρασί, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται να προσέξετε: Πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκεύη και εργαλεία που έχουν αποστειρωθεί σωστά και σχολαστικά.
Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να αποστειρώσετε τα σκεύη σας καθαρίζοντας και πλένοντάς τα πολύ προσεκτικά, κατά προτίμηση με απιονισμένο νερό και μεταμπισουλφίτ ( θα το βρείτε σε καταστήματα που πωλούν είδη οινοποιίας ). Για να μετατρέψετε τη σκόνη σε διάλυμα, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες της συσκευασίας ή των πωλητών.

θα χρειαστείτε:
1,5 κιλό μέλι, κατά προτίμηση ανθόμελο
1 πακέτο ζύμες (μαγιά) για κρασί (προσοχή: όχι για ψωμί)

Αν θέλετε όταν βράζει το μέλι με το νερό, μπορείτε, ανάλογα με τα προσωπικά σας γούστα, να προσθέσετε διάφορα φρούτα ή άλλα υλικά που θα αρωματίσουν ελαφρά το υδρόμελι που θα παρασκευάσετε. Κάποια από αυτά τα συστατικά (π.χ. το λεμόνι) μπορεί να λειτουργήσουν όπως κάποια χημικά πρόσθετα που θα μπορούσατε να βάλετε στο υδρόμελί σας για καλύτερα αποτελέσματα. Τέτοια υλικά είναι: σταφίδες, μια κουταλιά μαύρο τσάι, λίγες σταγόνες λεμόνι, βατόμουρα ή άλλα φρούτα του δάσους κ.α.

Σκεύη και εργαλεία

1 μεγάλη κατσαρόλα
1 διάφανη γυάλινη νταμιτζάνα ( 5 lt )
1 χωνί
1 τρόμπα ( σαν αυτήν που χρησιμοποιούμε για να βγάζουμε το λάδι από τους τενεκέδες )
1 φλιτζάνι
1 μπαλόνι
1 καρφίτσα
γυάλινα μπουκάλια φελλούς
1 ταπωτικό μηχάνημα για φελλούς

ΠΡΟΣΟΧΗ: μην ξεχνάτε ότι όλα τα παραπάνω σκεύη θα πρέπει να είναι αποστειρωμένα.

Πως θα το παρασκευάσετε

1 Βάζετε στην κατσαρόλα το μέλι, όποια άλλα πρόσθετα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ( π.χ. λεμόνι ), και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να γεμίσει η γυάλινη νταμιτζάνα που έχετε αγοράσει.

2 Τα αφήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού.
Αν επιπλέουν "σκουπιδάκια" από το μέλι στο μείγμα σας, μπορείτε να τα βγάλετε με ένα σουρωτήρι (σύμφωνα όμως με κάποιους, αυτά είναι που δίνουν τελικά τη γεύση στο ποτό σας και ίσως είναι σκόπιμο να τα αφήσετε).

3 Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο και με τη βοήθεια ενός χωνιού το ρίχνετε στην νταμιτζάνα και κλείνετε το πώμα της.

4 Αφήνετε το μείγμα στην νταμιτζάνα για ένα ολόκληρο βράδυ, ώστε να κρυώσει.

5 Παίρνετε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό μέχρι τη μέση και προσθέτετε σε αυτό τις ζύμες ( μαγιά ) για κρασί. Την αφήνετε περίπου για 10 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το νερό και στη συνέχεια ρίχνετε το περιεχόμενο του φλιτζανιού στην νταμιτζάνα.

6 Βγάζετε το πώμα της νταμιτζάνας και εφαρμόζετε καλά και προσεκτικά το μπαλόνι ( χωρίς να το έχετε φουσκώσει ) στο λαιμό της ( προσέξτε να το σφίξετε γύρω από το λαιμό της νταμιτζάνας ). Έτσι θα γίνει η ζύμωση.

7 μετά από περίπου μια ώρα, το μπαλόνι αρχίζει να φουσκώνει, αλλά δεν είναι ακόμα πολύ τεντωμένο. Τότε παίρνετε μια καρφίτσα και κάνετε 4-5 μικρές τρύπες στο μπαλόνι. έτσι θα βγαίνουν τα αέρια έξω, αλλά δεν θα μπαίνει αέρας μέσα, οπότε και θα παραμείνει στείρο το περιβάλλον όπου γίνετε η ζύμωση. Αν κάποια στιγμή παρατηρήσετε ότι οι τρύπες έχουν φράξει από αφρό, μπορείτε να κάνετε μερικές ακόμα ( χρησιμοποιώντας την καρφίτσα ).

8 Μετά από περίπου 2 εβδομάδες, το μπαλόνι αρχίζει να πέφτει. Αφού μείνει πεσμένο για λίγες ημέρες και το ποτό φαίνετε διαυγές, τότε η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί.

9 Ήρθε η στιγμή να αποστειρώσετε τα μπουκάλια σας και την τρόμπα, ώστε να μεταφέρετε το υδρόμελι από την νταμιτζάνα στα μπουκάλια. Προσέξτε καθώς γεμίζετε τα μπουκάλια να σταματάτε εγκαίρως, ώστε να μην τραβήξετε με την τρόμπα και το ίζημα.

10 Τώρα πια μπορείτε να βάλετε τους φελλούς και να αφήσετε το ποτό σας να παλιώσει, περιμένοντας μια ιδιαίτερη περίσταση για να το απολαύσετε. Γενικά, μετά από 2 με 6 μήνες είναι κατά κανόνα έτοιμο να το καταναλώσετε, εντούτοις, όσο περισσότερο μένει στα κλειστά μπουκάλια, τόσο καλύτερο γίνετε καθώς παλιώνει.

Καλη επιτυχία!!!


Την συνταγή την είχα βρει πριν χρόνια σε ένα περιοδικό και κράτησα φωτοτυπίες. Δεν θυμάμαι το περιοδικό, αλλά την συνταγή με το άρθρο, τα οποία αντέγραψα ακριβώς, τα υπογράφει η Άννα Δάλλα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
dimitrios
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 24

ΥΔΡΟΜΕΛΙ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΥΔΡΟΜΕΛΙ   ΥΔΡΟΜΕΛΙ Icon_minitimeΠαρ Φεβ 05, 2010 7:34 pm

Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ VITA.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ayla
Honorary member
Honorary member
ayla

Αριθμός μηνυμάτων : 648

ΥΔΡΟΜΕΛΙ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΥΔΡΟΜΕΛΙ   ΥΔΡΟΜΕΛΙ Icon_minitimeΠαρ Φεβ 05, 2010 8:31 pm

Ευχαριστώ Δημήτρη! Smile
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΥΔΡΟΜΕΛΙ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Ειδικά θέματα :: Περί ορέξεως...-
Μετάβαση σε: