| Μελισσοτροφες | |
|
+4monarchis kir psath queen master 8 απαντήσεις |
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
queen master Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 205
| Θέμα: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 9:12 am | |
| Καλημέρα σε όλους, είναι κάτι που με απασχολεί αρκετό καιρό τώρα και δεν έχω βρει απάντηση. Τι ρόλο παίζει σε μια Κυψέλη η βανίλια και τι το ζαχαροζυμαρο? Ξέρω πως η βανίλια γίνεται με βρασμό ενώ το ζαχαροζυμαρο όχι, επίσης ότι η βανίλια αποθηκεύεται περισσότερο από ότι το ζαχαροζυμαρο που δίνεται επιτόπου στον γονο, εχτές μου είπε ένας γνωστός πως και η βανίλια κάνει διέγερση όπως και το σιρόπι για τον λόγο ότι και στα 2 γίνεται βρασμός. Τι ρόλο πέζει τι κάθε ζυμάρι? Και τι ισχύει από τα παραπάνω που σας γράφω? Είναι μια μικρή έρευνα που έκανα, αλλά ο ένας λέει έτσι και ο άλλος αλιος, τι ισχύει τελικά? | |
|
| |
psath BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 1223
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 2:40 pm | |
| Τι εννοείς γράφοντας βράσιμο; Το σιρόπι δεν πρέπει να βράσει γιατί ανεβάζει την hmf.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την psath στις Τετ Δεκ 28, 2016 11:23 pm, 1 φορά | |
|
| |
kir BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 602
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 3:02 pm | |
| Η βανίλια είναι κατάλληλη για τον χειμώνα γιατί δεν δημιουργεί περιττώματα στις μέλισσες, αλλά το καλοκαίρι υπάρχει πιθανότητα να την αποθηκεύσουν, αντίθετα άνοιξη και καλοκαίρι που οι μέλισσες μπορούν να βγουν για να κάνουν την ανάγκη τους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζάχαροζυμαράκι | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 3:33 pm | |
| Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στις δύο τροφές είναι πως η βανίλια λόγω της επεξεργασίας που έχει υποβληθεί δημιουργεί λιγότερα περιττωματα στις μελισσες (σημαντικο για τις περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και που οι μέλισσες κλείνονται πολλές μέρες μέσα στην κυψέλη), χρειάζεται λιγότερη επεξεργασία από ό,τι το ζαχαροζύμαρο κι έτσι την καθιστά πιο εύπεπτη. Και οι δυο τροφες δημιουργούν διεγερση. Λιγότερο βέβαια η βανίλια οπότε αυτό που σου είπε ο φίλος σου δεν στέκει πολύ. Είναι λανθασμένη σύγκριση της διέγερσης με σιροπι και με ζυμαρια. | |
|
| |
nikos37 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 280
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 8:06 pm | |
| Γιωργο οταν λες "και οι δυο τροφες προκαλουν διεγερση" εννοεις τη βανιλια και το σιροπι; | |
|
| |
queen master Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 205
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 8:29 pm | |
| Θέλει να πει το ζαχαροζυμαρο και το σιρόπι από ότι κατάλαβα, αλλά αυτό που δεν κατάλαβα είναι αφού και το σιρόπι αλλά και η βανίλια για να γίνουν πρέπει να ανεβάσουν θερμοκρασία για να γινουν πως γίνεται το ζαχαροζυμαρο να είναι πιο διεγερτικό? Επειδή περιέχει μέσα μέλι? Ενώ η βανίλια όχι? Το σιρόπι και η βανίλια φτιάχνονται με τον ακριβός ίδιο τρόπο γιαυτό μπερδεύτηκα. | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 10:42 pm | |
| - nikos37 έγραψε:
- Γιωργο οταν λες "και οι δυο τροφες προκαλουν διεγερση" εννοεις τη βανιλια και το σιροπι;
Νικο τη βανιλια και το ζαχαροζυμαρο. Η βανιλια δημιουργει τη μικροτερη διεγερση συγκριτικα με το σιροπι και το ζαχαροζυμαρο. - queen master έγραψε:
- Θέλει να πει το ζαχαροζυμαρο και το σιρόπι από ότι κατάλαβα, αλλά αυτό που δεν κατάλαβα είναι αφού και το σιρόπι αλλά και η βανίλια για να γίνουν πρέπει να ανεβάσουν θερμοκρασία για να γινουν πως γίνεται το ζαχαροζυμαρο να είναι πιο διεγερτικό? Επειδή περιέχει μέσα μέλι? Ενώ η βανίλια όχι? Το σιρόπι και η βανίλια φτιάχνονται με τον ακριβός ίδιο τρόπο γιαυτό μπερδεύτηκα.
Το σιροπι δεν το φτιαχνουμε βραζοντας τη ζαχαρη με το νερο. Ειτε βραζουμε το νερο για πεντε λεπτα ετσι ωστε να μειωσουμε παθογονους οργανισμους κλπ, επειτα το ελεγχουμε με το χερι μας αν ειναι ανεκτο και δεν μας καιει προσθετουμε τη ζαχαρη και ανακατευουμε αν καιει πολυ περιμενουμε μεχρι να πεσει λιγο η θερμοκρασια. Αν βρασεις τη ζαχαρη με το νερο ανεβαινει η HMF με αποτελεσμα το σιροπι σου να ειναι τοξικο για τις μελισσες. | |
|
| |
psath BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 1223
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 10:52 pm | |
| - monarchis έγραψε:
Το σιροπι δεν το φτιαχνουμε βραζοντας τη ζαχαρη με το νερο. Ειτε βραζουμε το νερο για πεντε λεπτα ετσι ωστε να μειωσουμε παθογονους οργανισμους κλπ, επειτα το ελεγχουμε με το χερι μας αν ειναι ανεκτο και δεν μας καιει προσθετουμε τη ζαχαρη και ανακατευουμε αν καιει πολυ περιμενουμε μεχρι να πεσει λιγο η θερμοκρασια. Αν βρασεις τη ζαχαρη με το νερο ανεβαινει η HMF με αποτελεσμα το σιροπι σου να ειναι τοξικο για τις μελισσες. Άρα δε βράζει. Απλά διαλύεται πιο εύκολα η ζάχαρη στο ζεστό νερό, περίπου 50 ο Κελσίου. Κάνω λάθος; | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 11:00 pm | |
| - psath έγραψε:
- monarchis έγραψε:
Το σιροπι δεν το φτιαχνουμε βραζοντας τη ζαχαρη με το νερο. Ειτε βραζουμε το νερο για πεντε λεπτα ετσι ωστε να μειωσουμε παθογονους οργανισμους κλπ, επειτα το ελεγχουμε με το χερι μας αν ειναι ανεκτο και δεν μας καιει προσθετουμε τη ζαχαρη και ανακατευουμε αν καιει πολυ περιμενουμε μεχρι να πεσει λιγο η θερμοκρασια. Αν βρασεις τη ζαχαρη με το νερο ανεβαινει η HMF με αποτελεσμα το σιροπι σου να ειναι τοξικο για τις μελισσες. Άρα δε βράζει. Απλά διαλύεται πιο εύκολα η ζάχαρη στο ζεστό νερό, περίπου 50ο Κελσίου. Κάνω λάθος; Εγω το αφηνω περιπου στους 40-45°C. | |
|
| |
queen master Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 205
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 11:05 pm | |
| Βρε παιδιά μην πιανεστε από μια λάθος κουβέντα που είπα μέχρι 120 βαθμούς θέλει η βανίλια και το σιρόπι ότι ζεσταίνεται το νερό για να διαλυθεί καλύτερα και η ζάχαρη. Το θέμα μου είναι με τα ζυμαρια όχι το σιρόπι τι ρόλο παίζει το κάθε ζυμάρι ρώτησα. Μην πιανεστε από μια λάθος φράση μου. | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Τετ Δεκ 28, 2016 11:20 pm | |
| - queen master έγραψε:
- Βρε παιδιά μην πιανεστε από μια λάθος κουβέντα που είπα μέχρι 120 βαθμούς θέλει η βανίλια και το σιρόπι ότι ζεσταίνεται το νερό για να διαλυθεί καλύτερα και η ζάχαρη. Το θέμα μου είναι με τα ζυμαρια όχι το σιρόπι τι ρόλο παίζει το κάθε ζυμάρι ρώτησα. Μην πιανεστε από μια λάθος φράση μου.
Η διορθωση γινεται γιατι διαβαζει κοσμος που μπορει να μην εχει αποκτησει ακομα τις βασικες γνωσεις μελισσοκομιας. Πρεπει να ειμαστε λιγο ακριβεις στις λεξεις μας γιατι μια λαθος λεξη, μια λαθος διατυπωση μπορει να προκαλεσει ζημια στο ζωικο και οικονομικο κεφαλαιο των μελισσοκομων. Μην το παιρνεις προσωπικα | |
|
| |
silahim Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 238
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Πεμ Δεκ 29, 2016 9:01 am | |
| Θα αναφέρω αυτά που θυμάμαι από τη σχολή. Η Βανίλια είναι καλύτερη από το ζαχαροζύμαρο διότι είναι σάν παχύρρευστο σιρόπι. Αναλογίας 9:1 βρασμένο στους 118 κελσίου, παρουσία οξέων και αφού κατασκευαστή αποθηκεύετε σε ηρεμία. Καταναλώνετε καλύτερα από τις μέλισσες το χειμώνα, διότι δεν σκληραίνει. Αποφεύγετε το καλοκαίρι διότι λιώνει και τρέχει. Τα μειονεκτήματά της είναι ότι δεν μπορεί να πάρει συμπληρώματα διατροφής και υπάρχει ΜΕΓΑΛΟΣ κίνδυνος τοξικότητας από την κακή χρήση του μηχανήματος κατασκευής. Βανιλομηχανή. Η οποία πρέπει να έχει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ψυχώμενα τοιχώματα. Και να απολυμένεται πάρα πολύ καλά. Μας είχαν τονίσει ότι είναι καλύτερα να βάζουμε ζαχαροζύμαρα παρά Βανίλια αν δεν γνωρίζουμε καλά την προέλευση και τον παρασκευαστή.
Επίσης πιστεύω ότι το ζαχαροζύμαρο κάνει μία μορφή διέγερσης σε σχέση με τη Βανίλια. Αλλά μέσα στον Χειμώνα πιστεύω ότι είναι αμελητέα. | |
|
| |
nikos37 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 280
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Πεμ Δεκ 29, 2016 9:43 am | |
| - monarchis έγραψε:
- nikos37 έγραψε:
- Γιωργο οταν λες "και οι δυο τροφες προκαλουν διεγερση" εννοεις τη βανιλια και το σιροπι;
Νικο τη βανιλια και το ζαχαροζυμαρο. Η βανιλια δημιουργει τη μικροτερη διεγερση συγκριτικα με το σιροπι και το ζαχαροζυμαρο.
- queen master έγραψε:
- Θέλει να πει το ζαχαροζυμαρο και το σιρόπι από ότι κατάλαβα, αλλά αυτό που δεν κατάλαβα είναι αφού και το σιρόπι αλλά και η βανίλια για να γίνουν πρέπει να ανεβάσουν θερμοκρασία για να γινουν πως γίνεται το ζαχαροζυμαρο να είναι πιο διεγερτικό? Επειδή περιέχει μέσα μέλι? Ενώ η βανίλια όχι? Το σιρόπι και η βανίλια φτιάχνονται με τον ακριβός ίδιο τρόπο γιαυτό μπερδεύτηκα.
Το σιροπι δεν το φτιαχνουμε βραζοντας τη ζαχαρη με το νερο. Ειτε βραζουμε το νερο για πεντε λεπτα ετσι ωστε να μειωσουμε παθογονους οργανισμους κλπ, επειτα το ελεγχουμε με το χερι μας αν ειναι ανεκτο και δεν μας καιει προσθετουμε τη ζαχαρη και ανακατευουμε αν καιει πολυ περιμενουμε μεχρι να πεσει λιγο η θερμοκρασια. Αν βρασεις τη ζαχαρη με το νερο ανεβαινει η HMF με αποτελεσμα το σιροπι σου να ειναι τοξικο για τις μελισσες. Γιωργο καλημερα, εχω την εντυπωση οτι η βανιλια ειναι πιο διεγερτικη απο το ζυμαρι, λογω και του οτι ειναι πιο ευκολα αφομοιωσιμη. | |
|
| |
kir BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 602
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Πεμ Δεκ 29, 2016 10:24 am | |
| Καλημέρα Νίκο και εγώ έχω την ίδια εντύπωση με το Γιώργο, η διέγερση προκαλείται από την τροφαλαξη όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα, η βανίλια είναι μασημένη τροφή. Αλλά γιατί να κάνετε διέγερση με 1? και όχι με 0,70? που έχει η ζαχαρίτσα και ξέρετε και τι σιρόπι φτιάχνετε, και από διέγερση, δεν συγκρίνεται | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Πεμ Δεκ 29, 2016 11:08 am | |
| - nikos37 έγραψε:
- Γιωργο οταν λες "και οι δυο τροφες προκαλουν διεγερση" εννοεις τη βανιλια και το σιροπι;
- queen master έγραψε:
- Θέλει να πει το ζαχαροζυμαρο και το σιρόπι από ότι κατάλαβα, αλλά αυτό που δεν κατάλαβα είναι αφού και το σιρόπι αλλά και η βανίλια για να γίνουν πρέπει να ανεβάσουν θερμοκρασία για να γινουν πως γίνεται το ζαχαροζυμαρο να είναι πιο διεγερτικό? Επειδή περιέχει μέσα μέλι? Ενώ η βανίλια όχι? Το σιρόπι και η βανίλια φτιάχνονται με τον ακριβός ίδιο τρόπο γιαυτό μπερδεύτηκα.
Νίκο έχεις δίκαιο, πρέπει να διαχωρισουμε τις βανιλιες στις απλες και κσποιες τυπου Booster. Οι δευτερες, Γερμανικης προελευσης (πλεον και καποιοι Έλληνες παραγουν τετοιου τυπου τροφες) εχουν μεγαλο κοστος και δεν τις προτιμουν ολοι οι μελισσοκομοι. | |
|
| |
kir BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 602
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Πεμ Δεκ 29, 2016 12:22 pm | |
| Οι τύπου φόντα είναι αλλού παπά ευαγγέλιο άλλωστε ο αρχηγός νομίζω ότι κάνει ψυχρή βανιλοποίηση | |
|
| |
queen master Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 205
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Πεμ Δεκ 29, 2016 12:53 pm | |
| Τελικά τι ισχύει? Η βανίλια η το ζαχαροζυμαρο είναι για καλύτερη διέγερση? Πάντα από θέμα τροφής ζυμάριου και όχι υγρής μορφής. Βασικά αυτό που θέλω να κατανοήσω είναι τι δουλειά κάνει το κάθε ζυμάρι και πια εποχή είναι κατάλληλη για κάθε ένα. | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Πεμ Δεκ 29, 2016 2:14 pm | |
| queen master οταν λες τι δουλεια κανει το καθενα ενα τι εννοεις; Σου εγραψα παραπανω πως η βανιλια ειναι καταλληλη σε περιοχες με πολυ χαμηλες θερμοκρασιες οπου τα μελισσια κλεινονται μεσα πολλες μερες. Σε πιο νοτιες περιοχες το ζυμαρι γιατι οι μελισσες βγαινουν εξω και κανουν κακα. Εγω χρησιμοποιω μοναχα ζαχαροζυμαρο π.χ. που οι μελισσες μου ξεχειμωνιαζουν σε χαμηλο υψομετρο και με ξηροθερμικο κλιμα.
| |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Πεμ Δεκ 29, 2016 2:44 pm | |
| - kir έγραψε:
- Οι τύπου φόντα είναι αλλού παπά ευαγγέλιο άλλωστε ο αρχηγός νομίζω ότι κάνει ψυχρή βανιλοποίηση
Σύμφώνώ κάί γίά άύτό πρόσπάθώ νά δίάχώρίσώ τις τροφές... Πόλλόί μέλίσσόκόμόί τά όνόμάζόύν λάνθάσμένά όλα βάνίλίές. (Κάτί έχέί πάθέί τί τήλέφώνό μού καί μία βγάζει πολλούς τόνόύς κάί άλλοτε τόνίζέί όλα τά φώνήέντά. Ατίμά Android.) | |
|
| |
queen master Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 205
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Πεμ Δεκ 29, 2016 4:14 pm | |
| Αδελφέ μου ξέρω ότι αποθηκεύουν την βανίλια περισσότερο από ότι το ζαχαροζυμαρο και ότι το ζαχαροζυμαρο ταΐζουν περισσότερο τον γονο και αποθηκεύουν λιγοτερο, επείσεις δεν ήξερα ότι η βανίλια είναι κατάλληλοτερη για ξεχειμωνιασμα και αυτά για τα λιγότερα περιτοματα. Ασχολούμαι 3 χρόνια με την μελισσοκομία και το ψάχνω πολύ ασχολούμαι και παρατηρο πολύ επείσεις διαβάζω πάρα πολύ, έχω πολύ δίψα να μάθο γιατί μου αρέσει πολύ η μελισσοκομία. Η πείρα αλλά και η λεπτομέρεια κάνει τον καλό μελισσοκόμο έτσι πιστεύω, και γιαυτό σας έγραψα γιατί τα έχετε και την πείρα αλλά και την λεπτομέρεια. | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| |
| |
melicostas Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 98
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Πεμ Δεκ 29, 2016 6:21 pm | |
| ηθελα να απαντησω στον kir ,τον χειμωνα απαγορευεται δια ροπαλου η τροφοδοσια με 0,70 ευρω(σιροπι)γι αυτο χρησιμοποιητε αναλογως τις περιοχες ζυμαρι -βανιλια
| |
|
| |
kir BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 602
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Παρ Δεκ 30, 2016 12:06 am | |
| melicostas κάνεις διέγερση τον χειμώνα? για διέγερση έγραψα. | |
|
| |
jim074 Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 16
| Θέμα: Απ: Μελισσοτροφες Σαβ Δεκ 31, 2016 12:52 pm | |
| Ένας παλιός μου έλεγε...με ζυμάρι το χορταίνεις με βανίλια το αναπτύσεις....καλή χρονιά σε όλο τον μελισσόκοσμο.. | |
|
| |
| Μελισσοτροφες | |
|