| Τα μυστικά του σιροπιού. | |
|
+25περης melissakri thymus xristosalfisti spithoyras Throubee BillBee gio woolf giannisae86 helias manosROD mfit pointerst captain ionis beesbikos xarhs priamos1980 chris kil ethnic69 mpampis13 matteus beezy stkorts 29 απαντήσεις |
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
stkorts Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 8
| Θέμα: Τα μυστικά του σιροπιού. Παρ Απρ 04, 2014 12:01 pm | |
| Σαν αρχάριος και εγώ έχω τις απορίες μου έτσι ψάχνω στο internet πληροφορίες μιας και δεν έχω κανέναν ποιο έμπυρο μελισσοκόμο να με βοηθάει. θεωρώ ότι έχω καταλάβει ποιος είναι ο λόγος τις τροφοδοσίας με σιρόπι και ψάχνω να βρω συνταγές και πληροφορίες για την κατασκευή του και τότε αρχίζουν να μπλέκονται τα πράγματα. 1. Για ποιο λόγο σε όλες τις συνταγές που βρίσκω, βράζουν για λίγο το νερό με την ζάχαρη για να λιώσει, αφού η ζάχαρη λιώνει και χωρίς να το βράσω; 2. Μερικοί προσθέτουν χυμό λεμονιού, σε τι βοηθάει αυτό τα μελισσάκια μας; 3. Μερικοί προσθέτουν ασπράδι αυγού, σε τι βοηθάει αυτό τα μελισσάκια μας; 4. έστω ότι έχω φτιάξει ένα σιρόπι μόνο με ζάχαρη, τι μπορεί να πάθει αυτό αν δεν το καταναλώσω σύντομα; | |
|
| |
beezy Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 340
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Παρ Απρ 04, 2014 12:27 pm | |
| - stkorts έγραψε:
- Σαν αρχάριος και εγώ έχω τις απορίες μου έτσι ψάχνω στο internet πληροφορίες μιας και δεν έχω κανέναν ποιο έμπυρο μελισσοκόμο να με βοηθάει.
θεωρώ ότι έχω καταλάβει ποιος είναι ο λόγος τις τροφοδοσίας με σιρόπι και ψάχνω να βρω συνταγές και πληροφορίες για την κατασκευή του και τότε αρχίζουν να μπλέκονται τα πράγματα. 1. Για ποιο λόγο σε όλες τις συνταγές που βρίσκω, βράζουν για λίγο το νερό με την ζάχαρη για να λιώσει, αφού η ζάχαρη λιώνει και χωρίς να το βράσω; 2. Μερικοί προσθέτουν χυμό λεμονιού, σε τι βοηθάει αυτό τα μελισσάκια μας; 3. Μερικοί προσθέτουν ασπράδι αυγού, σε τι βοηθάει αυτό τα μελισσάκια μας; 4. έστω ότι έχω φτιάξει ένα σιρόπι μόνο με ζάχαρη, τι μπορεί να πάθει αυτό αν δεν το καταναλώσω σύντομα; Xυμό λεμνιού βάζουμε για να μην ξυνίσει το σιρόπι, σε περίπτωση που δεν το πάρουν σε 1-2 ημέρες. Επίσης το κιτρικό οξύ που περιέχει ο χυμός λεμονιού είναι ουσία με πολλές ευεργετικές και απολυμαντικές ιδιότητες οπότε βοηθάει τα μελισσάκια σε πολλά επίπεδα, έχει αναφερθεί ότι καταπολέμα και το βαρρόα. Το ασπράδι αυγού λέγεται ότι διεγείρει ακόμα περισσότερο την ωοτοκία της βασίλισσας, το έχω δοκιμάσει σε διεγερτική τροφοδοσία και όντως τα μελίσσια πήγαν πολύ καλά... βέβαια η βλακεία μου ήταν ότι έβαλα σε όλες, ενώ θα έπρεπε να το δοκιμάσω σε μερικές για να έχω μέτρο σύγκρισης, οπότε δεν το λέω με σιγουρία ότι βοηθάει, άλλοι που το έχουν δοκιμάσει σε μερικά μελίσσια ένω τα υόλοιπα τα ταίζαν απλά σιρόπι, ισχυρίζονται ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στην ανάπτυξη. Το νερό το ζεσταίνεις για να διαλυθεί πιο εύκολα η ζάχαρη, φυσικά μπορείς να την διαλύσεις και σε κρύο νερό αλλά θέλει πολύ περισσότερο ανακάτεμα. Σε κάθα περίπτωση μην βράσεις ποτέ νερό, απλά να το θερμάνεις λίγο. Αν το σιρόπι μείνει για καιρό αχρησιμοποιήτο θα αναπτύξει μύκητες, αυτό που λέμε ότι ξυνίζει... οι μέλισσε πάλι μπορεί να το πάρουν αλλά θα τους προκαλέσει δυσεντερία. Οπότε φτιάχνε μόνο τις ποσόστητες που θα καταναλώσουν άμεσα οι μέλισσες. | |
|
| |
stkorts Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 8
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Παρ Απρ 04, 2014 6:34 pm | |
| Πόσο καιρό κάνει το σιρόπι να ξινίσει; γιατί έχω φτιάξει μια ποσότητα 2 λίτρων που τελικά δεν χρησιμοποίησα και εδώ και 15 ημέρες δεν έχει ξινίσει. | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 831
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Παρ Απρ 04, 2014 8:24 pm | |
| - stkorts έγραψε:
- Πόσο καιρό κάνει το σιρόπι να ξινίσει; γιατί έχω φτιάξει μια ποσότητα 2 λίτρων που τελικά δεν χρησιμοποίησα και εδώ και 15 ημέρες δεν έχει ξινίσει.
Φιλε πεταξε το για 2 λιτρα δεν εγινε και τιποτα. Οπως ειπε και ο beezy καλα ειναι να το φτιαχνεις λιγο πρωτου πας να τα ταισεις. Για ολα τα υπολοιπα δεν εχω εμπειρια να σου πω αλλα θα ηθελα να δοκιμασω αυτο με το κροκο αυγου. Επισης θα ηθελα να ρωτησω μεχρι ποσες μερες θα πρεπει να κραταει η τροφοδοσια, αν εξαιρεσουμε οτι δεν θα παρω μελια απο τα μελισσια αυτα. Μπορω να τα ξεγελαω και για 1 μηνα π.χ ? | |
|
| |
mpampis13 BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 1393
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Παρ Απρ 04, 2014 11:25 pm | |
| το νερο γενικος δεν εναι και οτι ποιο αθωο,καλο ειναι να βραζει το νερο καλα...επειτα να το σβηνεις και να το αφηνεις να πεσει η θερμοκρασια του τοσο ωστε να το αντεχει το χερι σου...επειτα σε αυτο το νερο ριχνεις τη ζαχαρη που θελεις και την ανακατευεις....εναλακτικα βραζεις σε βραστηρα νερο,αφου βρασει το βαζεις σε ενα κατσαρολακι το αφηνεις τοσο οσο σου ειπα πιο πανω και επειτα βαζεις την δοσοσλογια ζαχαρης που θες...αυτο ειναι πιο γρηγορο και πιο οικονομικο,....επειτα το βαζεις και τα κοριτσια... | |
|
| |
ethnic69 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 658
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Σαβ Απρ 05, 2014 12:05 am | |
| - stkorts έγραψε:
- Σαν αρχάριος και εγώ έχω τις απορίες μου έτσι ψάχνω στο internet πληροφορίες μιας και δεν έχω κανέναν ποιο έμπυρο μελισσοκόμο να με βοηθάει.
θεωρώ ότι έχω καταλάβει ποιος είναι ο λόγος τις τροφοδοσίας με σιρόπι και ψάχνω να βρω συνταγές και πληροφορίες για την κατασκευή του και τότε αρχίζουν να μπλέκονται τα πράγματα. 1. Για ποιο λόγο σε όλες τις συνταγές που βρίσκω, βράζουν για λίγο το νερό με την ζάχαρη για να λιώσει, αφού η ζάχαρη λιώνει και χωρίς να το βράσω; 2. Μερικοί προσθέτουν χυμό λεμονιού, σε τι βοηθάει αυτό τα μελισσάκια μας; 3. Μερικοί προσθέτουν ασπράδι αυγού, σε τι βοηθάει αυτό τα μελισσάκια μας; 4. έστω ότι έχω φτιάξει ένα σιρόπι μόνο με ζάχαρη, τι μπορεί να πάθει αυτό αν δεν το καταναλώσω σύντομα; 1Για να μην ανακατευης μια ωρα 2Σε τιποτα . Εχουν γινει μελετες!! 3 Γιατι νομιζουν οτι οι μελισσες κανουν bodybilding 4Ελπιζω να μην το καταναλωνεις εσυ ετσι ?Πλακα κανω , αν δεν το καταναλωσουν γρηγορα ξυνιζει . | |
|
| |
chris kil Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 46
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Κυρ Απρ 06, 2014 10:29 am | |
| Και ποία είναι η αναλογία σιροπιού και ασπραδιού? | |
|
| |
priamos1980 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 204
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Δευ Απρ 07, 2014 1:43 am | |
| Μια καλη αναλογια ειναι για σιροπι 4 νερο, 2 ζαχαρη 2 λεμονια στυμενα και 2 αυγα μονο τα ασπραδια (μαρέγκα). αν το θελεις μισο μειγμα, κατεβαζεις αναλογικα τις ποσοτητες, εγω οταν φτιαχνω μισο, κραταω και τα αυγα και τα λεμονια στην ιδια, αλλα ειναι πρωσοπικη επιλογη (πειραματισμός) | |
|
| |
stkorts Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 8
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Τετ Απρ 09, 2014 3:49 pm | |
| Τελικά μήπως το σιρόπι ξινίζει όταν έχουμε βράσει την ζάχαρη με το νερό? Κρατάω επίτηδες ένα σιρόπι που έχω φτιάξει εδώ και 20 μέρες με αναλογία 1/2 και ακόμα δεν έχει ξινίσει.
| |
|
| |
xarhs Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 73
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Τετ Απρ 09, 2014 6:38 pm | |
| Λοιπον ας σου απαντησω και εγω με τη σειρα μου στα ερωτηματα σου.
1.Σε ζεστο νερο φτιαχνουμε ενα πολυ ομοιογενες μιγμα και η ζαχαρη λιωνει πολυ γρηγορα. Επισης δεν πρεπει το νερο να βρασει γιατι το σιροπι αρχιζει και ανεβαζει την λεγομενη hmf. Μια ουσια που μειωνει το προσδοκιμο χρονο ζωης καθε μελισσας.
2. Στο σιροπι βαζουμε λεμονι λογω του οτι περιεχει κιτρικο οξυ και βοηθαει να ιμβερτοποιηθει ενα μερος του σιροπιου. Οι μελισσες οπως γνωριζουμε διασπουν την σακχαροζη (δισακχαριτη) σε γλυκοζη και φρουκτοζη (μονοσακχαριτες). Οταν βαλουμε στο σιροπι εμεις λεμονι γινεται ενα μερος αυτης της διαδικασιας και απαλλασουμε τις μελισσες απο κοπο. Επισης λεγεται οτι βοηθα τις μελισσες επειδη εχει βιταμινη C. Πανω σε αυτο ομως δεν γνωριζω κατι εγκυρο.
3. Το ασπραδι αποτελειτε κατα ενα πολυ μεγαλο ποσοστο απο πρωτεινες. Αν η βασιλισσα τραφει απο ενα τετοιο σιροπι σιγουρα θα εχει καλυτερες αποδοσεις στη γεννα. Επισης ενα σιροπι που περιεχει πρωτεινες , βοηθα τις παραμανες (μελισσες που παραγουν βασιλικο πολτο) να εχουν καλυτερες αποδοσεις σε βασιλικο πολτο. Ως γνωστον μια μελισσα για να παραξει βασιλικο πολτο χρειαζεται να καταναλωσει πρωτεινες δηλαδη γυρη.
4. Το σιροπι φροντιζουμε να μην μενει πανω απο δυο μερες μεσα στην κυψελη. Ουσιαστικα απο την στιγμη που θα το φτιαξεις σε δυο μερες δεν ειναι καταλληλο προς καταναλωση απο τις μελισσες. Βεβαια αυτο εξαρταται και απο τις θερμοκρασιες. | |
|
| |
beesbikos Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 95
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Τετ Απρ 09, 2014 8:47 pm | |
| Ο xarhs τα είπε σωστά εκτός απο μια μικρή παράλειψη.Οι τιμές hmf έχει αποδεικτεί πως ανεβαίνουν και με τη χρήση λεμονιού στο σιρόπι για αυτό προσοχή. Γενικά θα πρέπει όσο είναι δυνατό να αποφεύγετε όταν ρίχνουμε τη ζάχαρη η θερμοκρασία του νερού να είναι υψηλή γιατί ανεβαίνουν οι τιμές hmf που είναι τοξικές για τις μέλισσες και επίσης για τον ίδιο λόγο να αποφεύγουμε το λεμόνι.Εγώ προσωπικά βράζω το νερό για να σκοτωθούν τα μικρόβια και αφού κρυώσει ανακατέβω τη ζάχαρη. | |
|
| |
ionis Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 207
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Κυρ Ιουλ 13, 2014 6:20 pm | |
| Εγω για να φτιαξω το σιροπι εχω δοχεια τα κοκκινα με το μαυρο καπακι απο επανω. Εχω μαρκαρει απο πριν το σημαδι για τα 20 κιλα ζαχαρης και εν συνεχεια μεχρι που θα παει η σταθμη για 20 λιτρα νερο. Δεν καθομαι να μετρω με το κιλο , βαζω τη ζαχαρη με τη σεσουλα μεσα μεχρι να παει στο σημαδι μου, λιγο πανω λιγο κατω δεν χαθηκε ο κοσμος. Το νερο με το λαστιχο αν θελω κρυο ή απο τον εναλλακτη που εχω στο καλοριφερ αν θελω ζεστο. Εν συνεχεια εχω εναν αναδευτηρα επανω σε ενα ηλεκτρικο δραπανο και σε 5 λεπτα εχουν λιωσει ολα, ειτε κρυο ειτε ζεστο νερο εδω. Μετα το βαζω το δοχειο επανω σε ενα καροτσι μεταφορα 2 τροχο. Εκει εχω μια μπαταρια 12V απο μοτοσυκλετα η οποια δινει κινηση σε μια αντια που ειναι για σεντινες σκαφων μεσω ενος διακοπτη που εχω επανω στο καροτσι. Προχωραω με το καροτσι και με ενα λαστιχο βαζω το σιροπι στα μελισσια. Για να βαλω ενα κιλο μετραω μεχρι το 10, για να βαλω μισο μεχρι το 5 και κλεινω το διακοπτη. Οταν αδειασει το δοχειο βαζω αλλο επανω στο καροτσι. Οταν τελειωσω βαζω την αντλια σε καθαρο νερο να ξεπλυθει καλα και την μπαταρια στη φορτιση μεχρι την επομενη τροφοδοσια. Ταιζω 80 κυψελες σε 2 ωρες μαζι με το να ανοιξω τα καπακια και να φτιαξω το σιροπι. Το ξερω πως δεν ειναι πολυ ακριβειας η μεθοδος μου αλλα τελειωνω γρηγορα σε μια εποχη που ο χρονος ειναι πολυ περιορισμενος γιατι περιμενουν τα αμπελια, οι ελιες, οι κηποι και να παμε και κανενα ψαρεμα. | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 831
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Δευ Ιουλ 14, 2014 1:53 am | |
| | |
|
| |
ethnic69 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 658
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Δευ Ιουλ 14, 2014 2:14 pm | |
| Συνεχιζω να εχω καποιες ενστασεις για το ασπραδι , η μελισσα εχει μαθει να παιρνει την πρωτεινη απο τη γυρη και ειναι φυτικη πρωτεινη , η πρωτεινη που εχει το ασπραδι ειναι ζωικη , και ειναι ξενη ουσια για τον οργανισμο της μελισσας. Η σφιγκα που ειναι σαρκοφαγο παιρνει και ζωικη πρωτεινη . Δεν εχουν γινει ερυνες και μελετες αν αυτο εχει καποια επιπτωση στην υγεια της μελισσας η στην ποιοτητα του μελιου που κανουν . Τελειωνοντας να αναφερω οτι εγω δεν εχω χρησιμοποιησει ασπραδι στο σιροπι για να ξερω αν εχει καλα αποτελεσματα , αυτα που ανεφερα ειναι απο βιβλιογραφια , τα αναφερω απλως ως σημειωση και παρατηρηση χωρις να θελω να αντιπαρατεθω σε αυτους που το χρησιμοποιουν . | |
|
| |
captain Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1305
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Τρι Ιουλ 15, 2014 5:51 am | |
| υπαρχει σχετικο αρθρο στο τωρινο τευχος της μελλισσοκομικης επιθεωρισης για το αυγο. πρωσοπικη μου αποψη σκετη ζαχαρη και νερο | |
|
| |
pointerst Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 692
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Τρι Ιουλ 15, 2014 10:13 am | |
| Μπορεί κάποιος να γράψει μια σχετική περίληψη?Για το αυγό ξέρω ότι όντως δουλεύεις σαν αντικατάστατο γύρης αλλά θέλει προσοχή στην αναλογία.Για το αυγό αναφέρει και ο Νικολαίδης στο βιβλίο του | |
|
| |
mfit Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 15
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Τρι Ιουλ 15, 2014 10:43 am | |
| Στο βιβλίο του Νικολαϊδη υπάρχει στη σελίδα 249 η εξής αναφορά σχετικά με την πρωτεϊνική αξία διάφορων αντικατάστατων της γύρης: ασπράδι αυγού 1/7 κρόκος ή ολόκληρο αυγό 1/5 γάλα σε σκόνη αποβουτυρωμένο 1/3 γάλα φυσικό 1/2 ξερή μαγιά μπύρας 1 Η τροφοδοσία γίνεται με την ανάμειξη των αντικατάστατων σε μέλι η σιρόπι (2 ζάχαρη 1 νερό) Δεν αναφέρονται συνταγές, παρά μόνο για γυρεόπιτες με αλεύρι σόγιας και μαγιά μπύρας | |
|
| |
manosROD Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 18
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Σαβ Αυγ 02, 2014 5:01 pm | |
| Καλησπέρα ! μια ερώτηση για πιο λόγο η μέλισσες μπορεί να μην καταναλώνουν το σιρόπι ? Το βάζω φρέσκο με σωστή προετοιμασία .............. | |
|
| |
helias Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 214
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Σαβ Αυγ 02, 2014 5:06 pm | |
| Σε τί τους βάζεις το σιρόπι, σε πιατάκι ή ταΐστρα; Κάποιες ταΐστρες εαν κάτσει το άνοιγμά τους πάνω στο ξύλο του πλαισίου, οι μέλισσες δεν μπορούν να πάρουν το σιρόπι. | |
|
| |
manosROD Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 18
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Σαβ Αυγ 02, 2014 11:07 pm | |
| Θα δω μήπως φράκαρε η είσοδος από ζάχαρη και δεν μπαίνει μέσα στην ταΐστρα. Ευχαριστώ ! | |
|
| |
giannisae86 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 52
| Θέμα: τα μυστικα του σιροπιου Πεμ Απρ 23, 2015 8:39 pm | |
| πριν 10 μερες πηρα τις πρωτες μου παραφυαδες.τους εβαλα απο ενα ζαχαροζυμαρο κι ενα αχτιστο πλαισιο και μετα απο 5 μερες απο 250μλ σιροπι 1 -1 και την επομενη το ειδα αποθηκευμενο στις κεριθρες που χτισανε.να σταματησω το σιροπι? [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | |
|
| |
captain Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1305
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Παρ Απρ 24, 2015 9:26 am | |
| giannisae86 εισαι εκτος topic.μιλαμε για το σιροπι εδω | |
|
| |
woolf Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 55
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Κυρ Απρ 26, 2015 12:56 am | |
| - captain έγραψε:
- υπαρχει σχετικο αρθρο στο τωρινο τευχος της μελλισσοκομικης επιθεωρισης
για το αυγο. πρωσοπικη μου αποψη σκετη ζαχαρη και νερο το ασπράδι είναι εκτός της φύσης της μελισας όποτε και για εμένα προσωπικά ανεβάζει -κατεβάζει κάνει πυραβλο την βασίλισσα κα... δεν θα το έβαζα ούτε για αστείο στα μελίσσια μου | |
|
| |
gio Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 105
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Κυρ Απρ 26, 2015 9:58 am | |
| Μελισσοκομος μου ειπε για το σιροπι να μην βραζω το νερο γιατι κρυσταλλωνει η ζαχαρη. | |
|
| |
BillBee Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 52
| Θέμα: Απ: Τα μυστικά του σιροπιού. Κυρ Απρ 26, 2015 1:36 pm | |
| Στο Βιβλίο του Νικολαΐδη είδα ότι η αναλογία ζάχαρη και νερό είναι 2 προς 1 (όπως έγραψε και ο φίλος ποιο πάνω).
Το μαγαζί που αγοράζω τα μελίσσια μου είπε νερό ζάχαρη 1 προς 1...
Τώρα που είναι καλοκαίρι πόσο χρόνο μπορούμε να το αφήσουμε το σιρόπι στην ταΐστρα και ποια αναλογία για εσάς νερό, ζάχαρη (χωρίς ασπράδι η λεμόνι) είναι η ιδανική; | |
|
| |
| Τα μυστικά του σιροπιού. | |
|