Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

 

 Συμπεράσματα και απορίες μετά το ξεχειμώνιασμα του 2010 – 2011.

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
IxNiLaTiS
Μέλος
Μέλος
IxNiLaTiS


Αριθμός μηνυμάτων : 146

Συμπεράσματα και απορίες μετά το ξεχειμώνιασμα του 2010 – 2011.  Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Συμπεράσματα και απορίες μετά το ξεχειμώνιασμα του 2010 – 2011.    Συμπεράσματα και απορίες μετά το ξεχειμώνιασμα του 2010 – 2011.  Icon_minitimeΣαβ Φεβ 12, 2011 1:24 pm

[justify]Αν και ο χειμώνας (Μεσόγεια Αττικής) δεν τελείωσε ακόμα, οπότε δεν γνωρίζω πώς τελικά θα εξελιχθεί το μελισσοκομείο μου μέχρι τον Απρίλη, παραθέτω για συζήτηση τα μέχρι τώρα συμπεράσματα και απορίες:



Melissologia H.B.F. Από το παραπάνω link:
1. Μετά από αποτυχημένη εισαγωγή βασίλισσας στα μελίσσια μου της άνοιξη, τα μελίσσια που δεν δέχθηκαν τις βασίλισσες έφτιαξαν δικές τους και όπως ήταν λογικό οπισθοδρόμησαν. Από αυτά τα μελίσσια δεν πήρα μέλι, αλλά έκανα την εξής διαπίστωση:
Τα μελίσσια που έφτιαξαν δικές τους βασίλισσες, είναι πολύ δυνατότερα από εκείνα που δέχθηκαν την βασίλισσα του βασιλοτρόφου. Ακόμα και εκείνα που αποδεκατίστηκαν από την δηλητηρίαση, είναι δυνατότερα (σχεδόν διπλός πληθυσμός και γόνος) από τα μελίσσια με τις βασίλισσες από τον βασιλοτρόφο.

2. Τα αδύνατα μελίσσια προτίμησαν την βανίλια από το μέλι. Παρόλο που έχουν μέλια ακόμα και μέσα στην γονοφωλιά (στεφάνια και πλαϊνά) προτίμησαν να φάνε τις βανίλιες παρά τα μέλια. Γι αυτό και τώρα οι γονοφωλιές τους είναι μπλοκαρισμένες από μέλια.

3. Αρκετά μελίσσια μου μετά από την δηλητηρίαση που έπαθαν τέλος φθινοπώρου, πριν μπουν για ξεχειμώνιασμα, έμειναν με ελάχιστο πληθυσμό και γόνο, περί8που 1,5 με 2 πλαίσια πληθυσμό. Σε ένα έμεινε η βασίλισσα με περίπου 100 μέλισσες. Δεν τα συνένωσα για να δώ τι θα γίνει.
Λοιπόν τα μελίσσια που διέθεταν περίπου 2 πλαίσια πληθυσμό ξεχειμώνιασαν κανονικά και έχουν αρχίσει την ανάπτυξη. Εκείνο που μπήκε για ξεχειμώνιασμα με πληθυσμό περίπου 100 μελισσών, στα μέσα Ιανουαρίου είχε μείνει η βασίλισσα με περίπου 20 μέλισσες. Σε εκείνο έβαλα μόνον ένα πλαίσιο με γόνο και πληθυσμό από άλλο μελίσσι, και η βασίλισσα εχθές είχε κάνει δύο "φεγγάρια" γόνο.

Άρα το ξεχειμώνιασμα μικρών παραφυάδων είναι εφικτό, προκειμένου να διατηρούμε τον χειμώνα βασίλισσες για να τις εκμεταλλευτούμε την άνοιξη.
Αν μάλιστα τις διατηρούμε σε τριπλοκυψελίδια, που οι φωλιές είναι πιο ζεστές από τα μεμονωμένα μελίσσια, τότε σίγουρα θα έχουμε έτοιμες βασίλισσες πολύ νωρίς την άνοιξη για να ξεκινήσουμε την μέθοδο "διαίρεσης- ανάπτυξης – συνένωσης".

4. Μερικά μελίσσια ασχέτου δυναμικότητας κατέρρευσαν, ενώ είχαν αρκετή βανίλια και μέλια. Σίγουρα δεν πέθαναν από πείνα, και σίγουρα δεν τα πείραξε το κρύο, αφού άλλα μικρότερα τα κατάφεραν. Τι μπορεί να έχει συμβεί;
Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι πως είχαν μέσα τοξικές γύρες από αυτές που μου δηλητηρίασαν τα μελίσσια το φθινόπωρο) και δηλητηριάστηκαν όταν χρειάστηκαν γύρη για διατροφή του γόνου.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Έχει επεξεργασθεί από τον/την captain στις Τετ Φεβ 16, 2011 9:11 pm, 2 φορές συνολικά (Λόγος της επεξεργασίας : Βελτίωση αναγνωσιμότητας)
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
captain
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα
captain


Αριθμός μηνυμάτων : 1305

Συμπεράσματα και απορίες μετά το ξεχειμώνιασμα του 2010 – 2011.  Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Συμπεράσματα και απορίες μετά το ξεχειμώνιασμα του 2010 – 2011.    Συμπεράσματα και απορίες μετά το ξεχειμώνιασμα του 2010 – 2011.  Icon_minitimeΣαβ Φεβ 12, 2011 8:18 pm

ωραια αναρτηση Very Happy


αυτο με τις μανες συμβαινει και σε μενα.
οσο για το μελισσι που πεθανε κατα πασα πιθανοτητα ειναι αυτο που υποψιαζεσε
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Συμπεράσματα και απορίες μετά το ξεχειμώνιασμα του 2010 – 2011.
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Απώλειες μελισσιών χειμώνα 2010-2011
» Ετικέτα – Σήμανση του μελιού
» Κακoκαιρία – νέες βασίλισσες - αρρενοτόκες
» ΑΓΡΟWEEK – Μέλι: Το νέκταρ των φυτών
» Κουσκούτα – (Cuscuta epithymum) στον Υμηττό.

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Τα μελισσοκομικά :: Τι νέα από τα μελίσσια σας;-
Μετάβαση σε: