"Αποθηκευμένο μέλι ξίνισε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Πιθανές αιτίες:
Α. Το μέλι είχε υψηλά ποσοστά υγρασίας
Β. Το μέλι κρυστάλλωσε ανομοιόμορφα
Γ. Το δοχείο παρέμεινε ανοικτό και το προϊόν απορρόφησε υγρασία από το περιβάλλον.
Λύσεις:
Το ξίνισμα του μελιού ξεκινά από την επάνω επιφάνεια του και προχωρά στην υπόλοιπη μάζα του με αργό ρυθμό, που ολοκληρώνεται σε 6 έως 12 μήνες, ίσως και περισσότερο. Όταν η ζύμωση περιορίζεται μόνο στην επιφάνεια, το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Παρασκευή ζαχαροζύμαρου, αφού πρώτα ανακατευτεί καλά και ζεσταθεί στους 70°C για 10-20'. Το μέλι που ξίνισε σε όλη του τη μάζα δε δίνεται στα μελισσιά, γιατί προκαλεί προβλήματα δυσεντερίας
Πρακτική Μελισσοκομία
Α. Θρασυβούλου έκδοση 2012
Σελ. 84
....Όταν τροφοδοτούνται οι μέλισσες με ξινισμένα μέλια, μπορεί να προκαλέσουν δυσεντερία.
Μελίσσα και μελισσοκομική τεχνική
Π. Χαριζάνης, Γ΄ Έκδοση 2014
Σελ. 148