Πρόσφατα έτυχε και επισκέφτηκα στην Τουρκία ένα συνοικιακό μαγαζί που πουλούσε μέλια (όχι για τουρίστες, να το τονίσω). Οι τιμές τους λογικές θα έλεγε κανείς μέχρι τη στιγμή που ζήτησα να δοκιμάσω το διάσημο καστανόμελο karakovan (κατά λέξη μαύρη κερήθρα που όμως αναφέρεται στην ονομασία μιας ειδικής ποικιλίας καστανιάς). Εκεί πραγματικά έχασα την μπάλα όταν μου είπε τιμή για το κιλό 80 λίρες δηλ. γύρω στα 35 ευρώ! Ψάχνοντάς το μετά στο ιντερνετ, βλέπω τις τιμές για το μέλι αυτό να παίζουν από 35 μέχρι και 45 ευρώ το κιλό!
Ο λόγος της τόσο υψηλής τιμής είναι (όπως ορίζει άλλωστε πάντα ο νόμος αγοράς/ζήτησης) η -πολύ- μικρή ποσότητα παραγωγής σε σχέση με την πολύ υψηλή ζήτηση για το μέλι αυτό. Και αυτό γιατί το μέλι εκεί φτιάχνεται σε μια πολύ αυστηρά καθορισμένη γεωγραφική περιοχή, από μια συγκεκριμένη ποικιλία καστανιάς αλλά και φλαμουριές, τα μικτά δάση των οποίων έχουν αναγνωριστεί σαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Το κύριο όμως γνώρισμα είναι ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής.
Έτσι, χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιες κυψέλες από κομμένους κορμούς δέντρων, στις οποίες τοποθετούνται τα σμήνη και μετά κρεμιούνται με σχοινιά ψηλά, πάνω στα δέντρα. Την ώρα του τρύγου αφαιρούνται όλες οι κερήθρες οι οποίες στραγγίζονται και έτσι καταστρέφονται. Τον τρόπο αυτό μελισσοκομίας τον είχαμε δει στην ταινία
Bal - Μέλι, του τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου. Είχα κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στην ταινία παλιότερα εδώ
https://melissologia.forumgreek.com/t395-topic