Ξερά σύκα με μους κατίκι και μέλι
Προετοιμασία - παρασκευή: 1 ώρα. Αναμονή: τουλάχιστον 4 ώρες.
ΥΛΙΚΑ: ( για 6 μερίδες)
Για τη μους:
10 γρ. ζελατίνη (2 φύλλα των 5 γραμμαρίων ή περισσότερα μικρότερου βάρους)
600 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
100 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
100 γρ. μέλι
250 γρ. κατίκι Δομοκού
για τα σύκα
200 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
χυμός από μισό λεμόνι
200 γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Μους
Σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό και λίγα παγάκια ρίχνουμε τη ζελατίνη και την αφήνουμε να μουλιάσει.
Στο μεταξύ, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το μέλι σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει το μείγμα να φουσκώνει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως μέσα στην κατσαρόλα, αφού τα στύψουμε με τα χέρια για να τα στραγγίσουμε,τα φύλλα ζελατίνης.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και μετά ανα τακτά χρονικά διαστήματα, έως ότου η θερμοκρασία του μείγματος πέσει κάτω από τους 40 ο C ( να είναι χλιαρό).
Προσθέτουμε το κατίκι και ομογενοποιούμε με μπλέντερ χειρός προκειμένου η κρέμα να αποκτήσει λεία υφή.
Αν δεν έχουμε μπορούμε να χτυπήσουμε τη μους στο μπλέντερ ή με αυγοδάρτη.
Τη μοιράζουμε σε ατομικές φόρμες και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, να πήξει και να κρυώσει καλά.
Σύκα
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το ξύσμα και το χυμό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τα σύκα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 25-30 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα σύκα, συνοδεύουμε με αυτά τις μους αφού τις ξεφορμάρουμε.
πηγή: Γλυκιές Ιστορίες τεύχος 28
Ευχαριστούμε θερμά τον ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΛΙΑΡΟ που πολύ ευγενικά μας επέτρεψε να δημοσιεύουμε συνταγές με μέλι από το περιοδικό ΓΛΥΚΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ!!!