Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

 

 Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .

Πήγαινε κάτω 
+6
yiorgos
KENTRI
Maikpigasos
captain
spithoyras
Αγγελής60
10 απαντήσεις
Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
yiorgos
Μέλος
Μέλος
yiorgos


Αριθμός μηνυμάτων : 204

Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .    Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Icon_minitimeΤρι Φεβ 12, 2013 9:30 pm

Αν καταλαβα καλα.....
περνει το τελαρο (απο το αρενοτοκο) μολις ειναι γενημενο οχι σφραγισμενο.....
και το δινει στο κανονικο μελισση. Το μελιση θα περιπιηθη το ασφραγιστο τελαρο (γονο αρενοτοκου) και πριν σφραγιστη θα μπει και το βαρροα για να γενησηκαι (να κανη τον κυκλο του).
οποτε το σφραγισμενω πια τελαρο, παει για καταψηξη πια.... κλπ κλπ.

Αν το λεω σωστα, δεν ακουγεται δυσκολο..... μαλον χρονοβορα θα την ελεγα την διαδικασια.
θα πρεπει να εισαι απικο, στο μελισοκομιο καθε τρις και λιγο!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
KENTRI
Μέλος
Μέλος
KENTRI


Αριθμός μηνυμάτων : 291

Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .    Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Icon_minitimeΤρι Φεβ 12, 2013 10:19 pm

Δηλαδη διατηρεις ενα ποσοστο 10 % των μελισιων σου αρενοτοκα για να κανεις θεραπεια για βαρροα ?
Καταρχας για τη μεθοδος αυτη ΔΕΝ χρειαζεται αρενοτοκο μελισι.
Το εφαρμοζει καποιος αλος ?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
NINAS
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
NINAS


Αριθμός μηνυμάτων : 990

Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .    Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Icon_minitimeΤρι Φεβ 12, 2013 10:36 pm

KENTRI έγραψε:
Melisokomos.m Δεν καταλαβα τι ενοεις. Παντως παιδια το θεμα ειναι απλο, τιναζεις το αρενοτοκο και ή του δινεις γονο να κανει βασιλοκελι, και οτι γινει , ή του παιρνεις εντελως τα πλαισια με τον κυφηνογονο και τα δινεις σε δυνατα μελισσια να τα καθαρισουν. Δεν μπορεις να κανεις το μειονεκτημα πλεονεκτημα.
Για την βαρροα βαζουμε πλαισιο συρματωμενο χωρις κυρηθρα, να χτισουν κυθηνοκελια και μολις σφραγισουν το απομακρινουμε, απομακρινοντας ετσι πολλα βααρροα.
Δεν υπαρχει συγκεκρημενος χρονος ζωης για το αρενοτοκο μελισι. Θα γενιονται συνεχεια κυφηνες μεχρι να πεθανουν οι αρενοτοκες θα λιοσουν τα κερια απο την ζεστη ... ενα ωραιο θεαμα.

Και εγώ έτσι το ξέρω.
Αλλά αντί για σκέτο συρματωμένο πλαίσιο βάζω 1/2 κηφηνοκυρήθρα.
Μισή για να την παίρνω γρήγορα για να μην έχει επάνω και ανοιχτό γόνο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
melissokomos.m
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος



Αριθμός μηνυμάτων : 21

Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .    Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Icon_minitimeΤρι Φεβ 12, 2013 11:19 pm

KENTRI έγραψε:
Δηλαδη διατηρεις ενα ποσοστο 10 % των μελισιων σου αρενοτοκα για να κανεις θεραπεια για βαρροα ?
Καταρχας για τη μεθοδος αυτη ΔΕΝ χρειαζεται αρενοτοκο μελισι.
Το εφαρμοζει καποιος αλος ?


δεν διατηρω αρενοτοκα μελισσια ,με μελισσια κανονικα το κανω
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Αγγελής60
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
Αγγελής60


Αριθμός μηνυμάτων : 574

Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .    Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Icon_minitimeΤετ Φεβ 13, 2013 9:46 am

Καλημέρα παιδιά . Ο άνθρωπος το λέει καθαρά. Δεν έχει αρρενοτόκα μελίσσια απλά θυσιάζει 3 από τα μελίσσια του δίνοντας τους κηφηνοκηρήθρες .
Μόλις τα μελίσσια τη γεννήσουν παίρνει αυτά τα τελάρα και τα δίνει σε κάποια άλλα μελίσσια που αναπτύσσονται κανονικά και δεν τους κόβει την ανάπτυξη . Συνεχίζει εναλλάξ μέχρι να τα καλύψει όλα. Πιστεύω ότι σε ένα διάστημα 2,5 με 3 μήνες , κατά την διάρκεια της άνοιξης δηλαδή που χτίζουν αλλά και με λίγη βοήθεια (σιρόπι), μπορείς άνετα να καλύψεις 30 με 40 μελίσσια, ή και περισσότερα, με τουλάχιστον ένα τελάρο κηφηνόγονο .

Αν μπορέσεις και καλύψεις τα μελίσσια σου με δύο τελάρα κηφηνόγονου τότε έχεις έναν έλεγχο του βαρρόα που φτάνει ακόμα και το 99,5% σύμφωνα με έρευνες ξένης επιστημονικής Ιστοσελίδας που έχει πειραματιστεί με την συγκεκριμένη μέθοδο , δηλαδή παγίδευσης βαρρόα σε δύο διαδοχικά τελάρα κηφηνόγοννου . [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] Με ένα τελάρο κηφηνόγοννου το ποστοστό αυτό είναι πάλι πολύ υψηλό , αν και δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή . Για φανταστείτε περιορισμό του βαρρόα σε τόσο υψηλό επίπεδο με το τέλος της άνοιξης !!!!!!! Είναι ευεργετικό για όλους και κυρίως για τα μελίσσια μας.

Σίγουρα είναι μια μέθοδος πολύ καλή με τον τρόπο που προτείνεται από τον φίλο melissokomos.m αρκεί να υπάρχει διάθεση και δύο με τρία μελίσσια που έχεις αποφασίσεις να θυσιάσεις την ανάπτυξη τους για το καλό των υπόλοιπων. Αυτό θα μπορούσες κάλλιστα να το κάνει με δύο τρία αδύνατα μελίσσια συν την βοήθεια της τροφοδοσίας και μόλις τελειώσεις τη δουλειά σου αντικαθιστάς και την βασίλισσα και έχει ένα μελίσσι για του χρόνου. Και το βασικότερο , δεν χρησιμοποιείς κανενός είδους φάρμακο πέρα από την μια βασική σου θεραπεία μια φορά το χρόνο. Εμένα πάντως μου έλυσε τις απορίες η ανάρτηση του φίλου και μου διευκρίνησε ότι δεν χρειάζεται αρρενοτόκο μελίσσι ή εν πάση περίπτωσή δημιουργία ή διατήρηση τέτοιου.

Η δυσκολία μου είναι ότι επειδή ουσιαστικά είναι η πρώτη κανονική χρονιά και έχω και άλλα πράγματα στο μυαλό μου ( όπως το χτίσιμο αρκετών κηρηθρών) και θεωρώ ότι δεν έχω προετοιμαστεί για τέτοιου είδους χειρισμούς (((( μου λείπουν οι κηφηνοκηρήθρες αλλά δεν έχω επιλέξει και κάποια μελίσσια που θα κάνουν αυτή τη δουλειά , αλλά και γιατί ακόμα δεν έχω τον αριθμό μελισσιών που κατά την γνώμη μου θα μου δώσουν την δυνατότητα να θυσιάσω κάποια μελίσσια, επίσης θέλω να αυξήσω τον αριθμό τους )))) μάλλον θα παραμείνω στην θεραπεία που έκανα για το βαρρόα ελπίζοντας όλα να πάνε καλά. Σίγουρα πάντως αυτή η ανάρτηση μου έδωσε πολλά και ελπίζω και άλλοι να βοηθηθούν .
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
BEE
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος



Αριθμός μηνυμάτων : 17

Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .    Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .  - Σελίδα 2 Icon_minitimeΚυρ Μαρ 24, 2013 11:50 pm

Αγγελής60 έγραψε:
Παιδιά Καλημέρα . Πριν λίγες μέρες διαπίστωσα ότι έχω ένα αρρενοτόκο στο μελισσοκομείο μου. Το μελίσσι αυτό είναι και εξασθενημένο και θεωρώ ότι δεν αξίζει τον κόπο για οιονδήποτε χειρισμό για να σωθεί καθώς οι τρόποι σωτηρίας είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων καταδικασμένες σε αποτυχία ( τουλάχιστον από την μέχρι στιγμής εμπειρία μου και βασιζόμενος σε λεγόμενα άλλων μελισσοκόμων ) χρονοβόρες και κουραστικές.

Το ζήτημα είναι λοιπόν ότι δεδομένης της εποχής και ότι σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να κόβουμε παραφυάδες , σκέφτομαι μήπως τελικά αξίζει τον κόπο να το διατηρήσω για γονιμοποίηση βασιλισσών που θα εκολαφθούν αργότερα. Επίσης σε πολλές αναφορές βρίσκω ότι οι κηφήνες από αρρενοτόκα μελίσσια φέρουν καλύτερα τα γενετικά χαρακτηριστικά της ράτσας , οπότε είναι καλύτεροι για να γονιμοποιήσουν μια βασίλισσα. Έτσι το μειονέκτημα το κάνω πλεονέκτημα .

Αν λοιπόν του προσθέτω κατά καιρούς ένα τελάρο σφραγισμένο γόνο για να διατηρώ τον πληθυσμό του αφού και αυτός με τον καιρό θα μετατρέπεται σε αρρενοτόκος πιστεύεται ότι είναι καλός τρόπος ή υπάρχει και κάποιος άλλος για να το διατηρήσω στην κατάσταση που είναι τώρα ??? Υπόψιν ότι όλα μου τα μελίσσια σε λίγο καιρό θα μεταφερθούν σε απόσταση 5 χιλιομ με πολύ φασκόμηλο, ενώ το αρρενοτόκο θα μείνει στην παλιά θέση, και η απόσταση αυτή από ότι λένε είναι καλή για να υπάρχει ακτίνα γονιμοποίησης στο γαμήλιο ταξίδι και να μην γίνει γονιμοποίηση από κηφήνες γεννημένους από βασίλισσα μέσα στο ίδιο μελισσοκομείο .Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες . Ευχαριστώ πολύ .

Δεν είναι καλύτεροι από αυτούς της βασίλισσας αλλά ίδιοι ποιοτικά. Η διαφορά τους είναι στο μέγεθος και την ποσότητα σπέρματος σε ποσοστό περίπου 50% μικρότεροι.
Μην θυσιάζεις γόνο για αυτούς. Αν θέλεις βάλτους μόνο τροφή και σφίξε τα πλαίσια.
Και φυσικά μόνο με τεχνική σπερματέγχυση μπορείς να γονιμοποιήσεις τις βασίλισσες μόνο με αυτούς.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Διατήρηση αρρενοτόκου σε μελισσοκομείο .
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 2 από 2Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2
 Παρόμοια θέματα
-
» Διάλυση Αρρενοτόκου
» Διατήρηση μελιού
» Διατηρηση Θυμολης σε δοχειο.
» διατηρηση χτισμενων πλαισιων
» διατηρηση κηρηθρας με μελι σε ψυγειο ή αλλου?

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Μελισσοκομική τεχνική :: Μελισσοκομικοί Χειρισμοί-
Μετάβαση σε: