Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

 

 ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ

Πήγαινε κάτω 
+7
BEE
myrtos
lingistis
captain
NINAS
stevebee06
cyber2li
11 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
cyber2li
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
cyber2li


Αριθμός μηνυμάτων : 317

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΠαρ Ιαν 20, 2012 11:22 pm

Πώς μπορεί ενα μέλι να μην κρυσταλλώσει; Δεν αναφέρομαι στο ελάτης φυσικά. Ενα μέλι άνθεων με τί μέσα και πώς μπορεί να μην κρυσταλλώσει καθόλου; Γίνεται;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
stevebee06
Μέλος
Μέλος
stevebee06


Αριθμός μηνυμάτων : 129

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΣαβ Ιαν 21, 2012 10:23 am

Για να μην κρυσταλλώσει το μέλι ανθέων διατηρείται στην κατάψυξη ή σε θάλαμο σταθερής θερμοκρασίας 30-35ο βαθμών. Αν κρυσταλλώσει το επαναφέρουμε με συσκευή "μπεν μαρί"
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
cyber2li
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
cyber2li


Αριθμός μηνυμάτων : 317

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΣαβ Ιαν 21, 2012 8:21 pm

Όντως αν κρυσταλλώσει κάνουμε μπεν μαρί μέχρι 40 C. Υπάρχει πιθανότητα να μην κρυσταλλώσει καθόλου ένα μέλι;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
NINAS
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
NINAS


Αριθμός μηνυμάτων : 990

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΣαβ Ιαν 21, 2012 11:25 pm


μάλλον την είχες κάνει κοπάνα εκείνη την ημέρα kalo pedi kalo pedi

όχι ότι είμαι ξεφτέρι στα μαθήματα, αλλά όπως κατάλαβα ΔΕΝ γίνεται το ανθόμελο αργά ή γρήγορα να μην κρυσταλλώσει.
Έτσι μας είπε ο δάσκαλος........ti na po ti na po

σε μία συσκευασία μελιού ενός Πηλιορίτη μελισσοκόμου έγραφε επάνω στην ετικέττα "η κρυστάλλωση είναι μία φυσική διαδικασία ωρίμανσης του μελιού"

το βρίσκω καλή ιδέα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
captain
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα
captain


Αριθμός μηνυμάτων : 1305

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΣαβ Ιαν 21, 2012 11:53 pm

....η φυσικη ιδιοτητα του μελιου,καλητερα
γιατι δεν εχει σχεσει με την ωριμανση.
Very Happy
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
lingistis
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
lingistis


Αριθμός μηνυμάτων : 957

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΣαβ Ιαν 21, 2012 11:55 pm

Υπάρχουν κάποια μέλια που αργούνε πολύ να κρυσταλλώσουν... κάποια ίσως και να αργήσουν τόσο πολύ που πρακτικά λέμε ότι δεν κρωσταλλώσουν ποτέ (τα οποία είναι εξαιρετικά λίγα και αμιγή, π.χ. καθαρό μέλι από ακακία το οποίο ανήκει στην κατηγόρια των ανθόμελων).

Γενικά ο κανόνας είναι ότι το μέλι θα κρυσταλλώσει, αλλά αν το ποσοστό γλυκόζης είναι κάτω από 30% απλά θα αργήσει. Αυτό γιατί το μέλι είναι ένα υπέρ κορεσμένο διάλυμα σακχάρων (πάνω από 70%) και τείνει να «πάει» στην φυσική του κατάσταση… που είναι ημιστερεά μορφής.

Αυτό που γράφει στην ετικέτα του ο μελισσοκόμος ότι το κρυστάλλωμα είναι φυσική διαδικασία ωρίμανσης του μελιού, δεν είναι σωστό. Το μέλι για να τρυγηθεί πρέπει να είναι ώριμο, αυτό είναι καλής ποιότητας μέλι (έχουμε ξαναγράψει κάπου γιαυτό). Το μέλι δεν μπορεί να ωριμάσει με το κρυστάλλωμα, μάλιστα ένα μη ώριμο μέλι εάν πάει να κρυσταλλώσει το πιο πιθανό είναι μετά από κάποιο διάστημα να ξινίσει.

Αν ανακατεύεις το μέλι κατά την διαδικασία ρευστοποίησης του με μπεν μαρί, μπορείς υπό έλεγχο να ανεβάσεις τη θερμοκρασία έως τους 49C.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
NINAS
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
NINAS


Αριθμός μηνυμάτων : 990

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΚυρ Ιαν 27, 2013 12:30 am

Γιάννη, ή όποιος έχει άποψη βασισμένη σε επιστημονικές παρατηρήσεις, μπορείτε να δώσετε άποψη στην παρακάτω ανάρτηση παρακαλώ;;;

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η μέθοδος με τον φούρνο μικροκυμάτων.
(Να πω την αλήθεια είμαι και προκατειλλημένη εναντίον του. Προτιμώ τον παραδοσιακό ηλεκτρικό φούρνο.
http://www.ellinikomeli.gr/katanalotis/katanalotes-meli/636-%CE%9A%CF%81%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9-%CE%8C%CF%83%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
NINAS
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
NINAS


Αριθμός μηνυμάτων : 990

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΔευ Ιαν 28, 2013 4:26 pm

NINAS έγραψε:
Γιάννη, ή όποιος έχει άποψη βασισμένη σε επιστημονικές παρατηρήσεις, μπορείτε να δώσετε άποψη στην παρακάτω ανάρτηση παρακαλώ;;;

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η μέθοδος με τον φούρνο μικροκυμάτων.
(Να πω την αλήθεια είμαι και προκατειλλημένη εναντίον του. Προτιμώ τον παραδοσιακό ηλεκτρικό φούρνο.
http://www.ellinikomeli.gr/katanalotis/katanalotes-meli/636-%CE%9A%CF%81%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9-%CE%8C%CF%83%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5

Καποια άποψη;;;;;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
myrtos
Μέλος
Μέλος



Αριθμός μηνυμάτων : 224

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΔευ Ιαν 28, 2013 7:33 pm

Δεν ξερω τιποτα συγκεκριμενο και μαλιστα κι εγω πρωτη φορα το βλεπω. Κι εγω παντως ειμαι εναντιον του φουρνου μικροκυματων και οσο μπορω τον αποφευγω. Δε λεω ειναι φορες που εξυπηρετει αλλα οχι και καθε φορα που θες να ζεστανεις κατι να το ζεστανεις εκει. Ειδικα στο μελι δε θα το χρησιμοποιουσα ποτε.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
NINAS
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
NINAS


Αριθμός μηνυμάτων : 990

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΔευ Ιαν 28, 2013 8:48 pm

myrtos έγραψε:
................................Κι εγω παντως ειμαι εναντιον του φουρνου μικροκυματων και οσο μπορω τον αποφευγω. ........................
Και επιπλέον η απορία είναι : Ξέρει κάποιος να μας πει ποιες είναι οι Πραγματικές Θερμοκρασίες που αναπτύσονται μέσα εκεί;;
Όταν το μέλι πρέπει να ζεσταίνεται σε θερμοκρασία κάτω των 45ο για να μην καταστρέφονται τα συστατικά του (και όχι μόνο οι δείκτες ΗΜΦ και διαστάση) τί γίνεται;;;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
BEE
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος



Αριθμός μηνυμάτων : 17

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΤρι Μαρ 26, 2013 8:49 pm

captain έγραψε:
....η φυσικη ιδιοτητα του μελιου,καλητερα
γιατι δεν εχει σχεσει με την ωριμανση.
Very Happy


sostos Έτσι έτσι!Αλλά θα έλεγα καλύτερα ότι η κρυστάλλωση είναι φαινόμενο του "ανεπεξέργαστου" μελιού. Ρευστοποιήστε το τοποθετώντας το βάζο ανοιχτό σε ζεστό νερό 45~50 βαθμών Κελσίου, αναδεύοντας ανά διαστήματα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
NINAS
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
NINAS


Αριθμός μηνυμάτων : 990

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΤετ Μαρ 27, 2013 9:16 am

Άπό όσα έψαξα, είναι το καλύτερα διατυπωμένο.

http://bees-aegina.blogspot.gr/2013/02/v-behaviorurldefaultvmlo.html
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
AKROMEL
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος



Αριθμός μηνυμάτων : 21

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Αποκρυστάλλωση μελιού   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΣαβ Νοε 12, 2016 11:44 am

Αν ρευστοποιηθεί ένα ανθόμελο σωστά (μπεν μαρί) , μπορεί να κρυσταλλώσει πάλι ; Αν ναι ,κάτω από ποιες συνθήκες;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
monarchis
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα
monarchis


Αριθμός μηνυμάτων : 1942

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΣαβ Νοε 12, 2016 11:53 am

Ναι θα κρυσταλλωσει ξανά. Είναι μια φυσική διαδικασία που επιδέχεται το μέλι ως προϊόν καθώς αυτο εξαρταται πρωτιστως απο τη βοτανικη του προελευση αφου μιλαμε για ανθομελο. Ομως και αλλοι παραγοντες οπως η κακη αποθήκευση σε χώρους και μέρη που ευνοούν την κρυσταλλωση:

Αποθηκεύουμε σε μέρη σκοτεινά και δροσερά με μέση θερμοκρασία όπως εκείνη του σπιτιού που ζούμε.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
AKROMEL
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος



Αριθμός μηνυμάτων : 21

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Αποκρυστάλλωση μελιού   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΣαβ Νοε 12, 2016 8:27 pm

Ευχαριστώ, για την άμεση απάντηση!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
stratos
Μέλος
Μέλος
stratos


Αριθμός μηνυμάτων : 126

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΚυρ Νοε 13, 2016 5:06 pm

Μια συμβουλή μην χρησιμοποιείται φούρνο μικροκυμάτων . 
Η Θερμότητα του προκαλείται από την διάσπαση της υγρασίας του προϊόντος και συγκεκριμένα του υδρογόνου ( Η2Ο )  μόνο που εκτός από το νερό , υδρογόνο έχουν και όλοι οι υδατάνθρακες . 
Στην Μεγάλη Βρετανία από ότι μου είπαν  έχουν απαγορέψει την χρήση του .
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
vassilis
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
vassilis


Αριθμός μηνυμάτων : 673

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Icon_minitimeΚυρ Νοε 13, 2016 5:43 pm

Το μέλι κρυσταλλώνει πάντα (αργά ή γρήγορα), το μέλι που μαζεύουμε κατά τον τρύγο αν δεν είναι ώριμο, τότε μάλλον θα ξυνίσει, άρα δεν ωριμάζει με την κρυστάλλωση. Όσο για το φούρνο μικροκυμάτων πιστεύω ότι είναι απαράδεκτη η χρήση του για ΟΛΑ τα φαγητά.
kolimenos
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» κρυστάλλωση τροφής
» Κρυστάλλωση και ξίνισμα

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Μελισσοκομική τεχνική :: Μελισσοκομικά προϊόντα-
Μετάβαση σε: