Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

 

 Νομοθεσία ετικέτας μελιού

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Melissologia
Διαχείριση
Melissologia


Αριθμός μηνυμάτων : 682

Νομοθεσία ετικέτας μελιού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Νομοθεσία ετικέτας μελιού   Νομοθεσία ετικέτας μελιού Icon_minitimeΔευ Αυγ 11, 2008 1:08 pm

Σε ένα βάζο με μέλι, η ετικέτα του πρέπει να αναγράφει υποχρεωτικά, σύμφωνα με την νομοθεσία, μια σειρά στοιχείων που είναι:

1) Η ονομασία πώλησης, που αποτελεί την περιγραφή του προϊόντος (π.χ. «μέλι ανθέων», «μέλι μελιτώματος», «διηθημένο μέλι» κ.λπ.).
Οι ονομασίες αυτές μπορεί να αντικατασταθούν από την απλή ονομασία του προϊόντος «μέλι», εκτός αν πρόκειται για «διηθημένο μέλι», «μέλι κηρήθρας», «μέλι με τεμάχια κηρήθρας» ή «τεμάχια κηρήθρας με μέλι» και «μέλι ζαχαροπλαστικής». Στην περίπτωση μελιού ζαχαροπλαστικής, αναγράφονται στην ετικέτα, πολύ κοντά στην ονομασία του προϊόντος, οι λέξεις «μόνο για μαγειρική». Η ονομασία του προϊόντος, εκτός αν πρόκειται για διηθημένο μέλι και μέλι ζαχαροπλαστικής, μπορεί να συμπληρώνεται με πληροφορίες που αφορούν τη φυτική προέλευση ή την προέλευση από άνθη, αν το προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου ή κυρίως από την αναφερόμενη πηγή προέλευσης και αν διαθέτει τα οργανοληπτικά φυσικοχημικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά της πηγής προέλευσης, καθώς και τη προέλευση από μια συγκεκριμένη περιοχή, έδαφος ή τοποθεσία, αν το προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από την αναφερόμενη πηγή. Οι φυσικοχημικές παράμετροι των αμιγών τύπων ελληνικών μελιών, ορίζονται με την Απόφαση Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου 127/2004, ΦΕΚ 239/Β/23-2-05.

2) Το καθαρό βάρος. Προσοχή, το μέλι στη λιανική πώληση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 κιλό καθαρό βάρος.

3) Την ημερομηνία λήξης. Στην ετικέτα ο παραγωγός υποχρεούται να γράφει «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος...(έτος)». Για ημερομηνία λήξης πάνω από 18 μήνες, δε χρειάζεται πλήρης ημερομηνία αλλά μόνο έτος. Προσοχή, ο χρόνος ελάχιστης διατήρησης για το μέλι δε μπορεί να υπερβαίνει τα 3 χρόνια. Την ημερομηνία την προβλέπει ο παραγωγός κι εγγυάται πως, αν το μέλι ελεγχθεί προ της λήξης της, θα είναι εντός των αγορανομικών ορίων.

4) Το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή.

5) Τη χώρα προέλευσης. Στην προκειμένη περίπτωση «Ελληνικό προϊόν». Αν το μέλι προέρχεται από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει η ένδειξη: «μείγμα μελιών Ε.Ε.», και «μείγμα μελιών εκτός Ε.Ε.» ή «μείγμα μελιών Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε.» όταν περιέχει μέλι από τρίτες χώρες.

6) Αν υπάρχουν, τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.

7) Την παρτίδα παραγωγής ή τον αριθμό παρτίδας και τον χώρο παραγωγής του (αριθμός L), ιχνηλασιμότητα προϊόντος. Ο αριθμός αυτός είναι κωδικοποιημένος από τον παραγωγό και αφορά το σύνολο των συσκευασιών που παρήχθησαν σε συνθήκες πανομοιότυπες.

Όλες οι παραπάνω ενδείξεις πρέπει να αναγράφονται τουλάχιστο στην Ελληνική γλώσσα, σε εμφανές μέρος της συσκευασίας, να είναι ευανάγνωστες και ανεξίτηλες. Προσοχή γενικά στα αναγραφόμενα της ετικέτας γιατί απαγορεύεται η χρήση ορισμένων χαρακτηρισμών όπως π.χ. «αγνό» μέλι κ.λ.π.

Συνιστάται πριν δοθούν για εκτύπωση οι ετικέτες, να ελέγχονται και να εγκρίνονται αυτές από τις κατά τόπους υπηρεσίες.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
melinioxori
Μέλος
Μέλος



Αριθμός μηνυμάτων : 102

Νομοθεσία ετικέτας μελιού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: παραπλανηση   Νομοθεσία ετικέτας μελιού Icon_minitimeΤετ Δεκ 16, 2009 11:41 pm

Επειδή τώρα τελευταία βλέπω διάφορες αναρτήσεις σε blog αλλά και γενικά στο διαδίκτυο για τις ετικέτες του μελιού, αποφάσισα να γράψω και την δικιά μου εμπειρία πάνω σε αυτό που είναι σχετικά πρόσφατη.

Πριν λίγο καιρό ψωνίζοντας σε super market, εδώ στα Κύθηρα, είδα στα ράφια με τα μέλια (που αλλού θα κοίταζα) ένα μέλι με την ονομασία Κύθηρα, όπα λέω τι είναι τούτο. Την ώρα όμως που πήγα να το δω από κοντά με φώναξε το έτερον ήμισυ να σηκώσω τα ψώνια και έτσι έφυγα χωρίς να δώσω την σημασία που έπρεπε.

Έλα όμως που μετά από δυο τρεις μέρες και χαζεύοντας στο ιντερνετ πέφτω σε μια ιστοσελίδα που πουλούσε εξαιρετικό μέλι Κυθήρων με την επωνυμία τάδε μέλι από τα Κύθηρα. Βέβαια αυτό το εξαιρετικό μέλι από τα Κύθηρα πουλιόταν στη μισή τιμή από την τιμή που πουλάμε οι παραγωγοί στα Κύθηρα.

Ρε συ λέω λες να είναι κανένας μελισσοκόμος νέος και να μην τον ξέρω! Αλλά πάλι γιατί λέει μελισσοκομία Αρκαδίας; Κάτι συμβαίνει λέω και στέλνω ένα e mail στη σελίδα ζητώντας διευκρινήσεις, παράλληλα βέβαια ενημερώνω με τον ίδιο τρόπο και τους αρμοδίους φορείς για το ψάξουν.

Μετά από μερικές μέρες μου τηλεφωνεί ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας και με λίγα λόγια μου είπε ότι παραπλανήθηκε. Στο επόμενο διάστημα αφού έχω μιλήσει και με τον πρόεδρο του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Κυθήρων μου τηλεφωνεί και κάποιος από την νομαρχία και με ενημερώνει ότι ήδη η νομαρχία έχει πάρει δείγμα και ότι βγήκε καθαρό από άποψη νοθείας, αλλά ο παραγωγός δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το μέλι είναι από τα Κύθηρα. Και πριν μερικές μέρες μου ήρθε και απάντηση από την νομαρχία Πειραιά εγγράφως αυτή τη φορά.

Λοιπόν να ένα φαινόμενο παραπλάνησης του καταναλωτή ακόμα και μη μου πείτε ότι η ονομασία του μελιού έγινε Κύθηρα γιατί άρεσε στον παραγωγό το όνομα!!!! Το θέμα όμως είναι και τι κάνουμε εμείς. Όπως διάβασα τελευταία στην Λάρισα και τον Βόλο πουλούσαν σε πάγκους μέλι και καλά, που μόνο μέλι δεν ήταν! πιασαν κανένα;

Αν θέλουμε να κρατήσουμε τον πήχη ψηλά, πρέπει εμείς οι ίδιοι να απομονώσουμε τους κακούς του κλάδου μας και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Για να μην έχουμε φαινόμενα όπως του Ευαγγελάτου πριν καιρό αν θυμάστε.

Όταν βλέπουμε τέτοια πράγματα πρέπει να τα καταγγέλλουμε στις αρμόδιες αρχές, και να μην σκεφτόμαστε ότι δεν θα γίνει τίποτα.

Υ.Γ. επειδή δεν μπορώ να ανεβάσω το έγγραφο δείτε το εδώ. www.meli-nioxori.gr/portal/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?80

Προς διαχείριση. Το θέμα το έβαλα εδώ και όχι στον ΕΦΕΤ γιατί δεν περιέχει νοθεία.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Νομοθεσία ετικέτας μελιού
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» νομοθεσια
» Κηραλοιφές και Νομοθεσία
» ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
» ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ
»  νομοθεσία για τους καλοκαιρινούς καπνισμους

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Μελισσοκομική τεχνική :: Μελισσοκομικά προϊόντα-
Μετάβαση σε: